22.5.19

Οι ευρωεκλογές με αριθμούς

Για ένατη φορά στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης οι ψηφοφόροι των 28 χωρών μελών καλούνται στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρώτοι θα ψηφίσουν την Πέμπτη (23 Μαΐου) οι Βρετανοί. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες το Σάββατο και την Κυριακή.
Σύμφωνα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 427 εκατομμύρια θα είναι οι Ευρωπαίοι  που βρίσκονται σε ηλικία ψήφου. Δικαίωμα στην ψηφοφορία έχουν (στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ) όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη. Οι Έλληνες - για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους- έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 17 τους, ενώ οι Αυστριακοί και οι Μαλτέζοι από τα 16 τους.
•    Ο αριθμός των 427 εκατ. ψηφοφόρων καθιστά τις Ευρωεκλογές τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία.
Το νέο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές θα αποτελείται από 751 βουλευτές. Η κατανομή των εδρών προκύπτει από το μέγεθος των πληθυσμών των κρατών μελών.
Από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 βουλευτές.
Τους περισσότερους διαθέτουν: Γερμανία 96 εκπροσώπους, Γαλλία 74, Ιταλία και Βρετανία 73. Τους λιγότερους  έχουν Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο.  Μόνον 6.
Όταν και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ, το ημικύκλιο θα μειωθεί και θα έχει πλέον μόνον 705 Ευρωβουλευτές: ένα μέρος των βρετανικών εδρών του θα καταργηθεί και οι υπόλοιπες θα ανακατανεμηθούν. Η Γαλλία και η Ισπανία θα πάρουν 5 από αυτές, η Ιταλία και η Ολλανδία 3.
•    Στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία το 36,9% όσων εκλέχτηκαν ήταν γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ιστορία των εκλογών.  Στις πρώτες Ευρωεκλογές (το 1979), το ποσοστό των γυναικών που είχαν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφτανε μόνο στο 16,3%.
Από τότε το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Πολύ καλή είναι η αναλογία όσον αφορά τις γυναίκες μόνον σε πέντε κράτη μέλη: στη Φινλανδία (10 έδρες στις 13), στην Ιρλανδία (6 στις 11), στην Κροατία (6 στις 11), στην Μάλτα (3 στις 6) και στην Σουηδία (10 στις 20). Οι πιο «κακοί» είναι η Κύπρος (1 στις 6 έδρες), η Βουλγαρία (3 στις 17) και η Λιθουανία (2 στις 11).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου