17.7.19

Γιατί κάποιες φορές νιώθετε ότι “πέφτετε από ψηλά” στον ύπνο σας

Έχετε παρατηρήσει, ότι, πολλές φορές, όταν σας παίρνει ο ύπνος, το σώμα σας κάνει ορισμένες συσπάσεις, που δεν τις ελέγχετε;
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, καθώς τον παίρνει ο ύπνος. Αυτές οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις είναι πραγματικά πολύ κοινές και αβλαβείς.
Είναι γνωστές ως “υπναγωγικοί σπασμοί”
Είναι, δηλαδή, σπασμοί, που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε σαν να “πέφτετε από ψηλά”, ή σαν να σας ξυπνούν ξαφνικά μέσα σε κατάσταση σοκ.
Ο ύπνος εξακολουθεί να είναι ένα θέμα με άγνωστες πτυχές για την επιστήμη, η οποία ακόμα τον μελετάει. Οι περισσότεροι ειδικοί εικάζουν ότι αυτά τα “τινάγματα” του σώματος είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του νευρικού σας συστήματος, καθώς το σώμα μπαίνει σε κατάσταση “αναστολής λειτουργίας”.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι νευρώνες αντιδρούν “λανθασμένα”, επειδή ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται εξίσου λανθασμένα την χαλάρωση των μυών, ως πραγματική πτώση.
Ο υπναγωγικός σπασμός συμβαίνει πιο συχνά, όταν έχετε αυξημένο στρες, ή αν σας λείπει ύπνος γενικά, ή αν είχατε ασκηθείτε λίγο πριν πέσετε για ύπνος, ή αν έχετε αυξημένα επίπεδα καφεΐνης ακόμα στον οργανισμό σας, όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε.
Προσοχή: Αν αυτοί οι σπασμοί είναι πολύ συχνοί και διαταράσσουν τακτικά την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε, ή να μείνετε κοιμισμένοι, είναι σώφρον να σας δει ένας ειδικός για τον ύπνο. Μπορεί το φαινόμενο αυτό να συνδέεται με μια υποκείμενη διαταραχή, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ή η υπνική άπνοια.


 iatropedia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου