24.7.19

«Προμηθέας Δεσμώτης» στην Επίδαυρο με την Κάθριν Χάντερ

«Είναι τεράστια τιμή και ένα μεγάλο δώρο για μένα το να βρίσκομαι στην Ελλάδα και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που θα παίξω στην Επίδαυρο», παραδέχτηκε σήμερα η βραβευμένη με Olivier ηθοποιός, Κάθριν Χάντερ, η οποία θα βρεθεί για πρώτη φορά στο αργολικό θέατρο, στις 9 και 10 Αυγούστου για να ερμηνεύσει το ρόλο του Προμηθέα.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία. Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Κάθριν Χάντερ τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.
«Ήθελα πάντα να παίξω στην Επίδαυρο. Όταν τελικά μου έγινε η πρόταση από τον Σταύρο Τσακίρη, φοβήθηκα πάρα πολύ. Μετά σκέφτηκα τι θα μου έλεγαν οι γονείς μου, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή: "Αστειεύεσαι Κατερίνα; Σου έκαναν τέτοια πρόταση και θα πεις όχι;". Και έτσι αποδέχτηκα την πρόσκληση. Ο Σταύρος έχει γνώση και αγάπη για το αρχαίο κείμενο, γι' αυτό και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ασφαλή χέρια» εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης, η Κάθριν Χάντερ. Σχετικά με τη συνεργασία της με τους Έλληνες ηθοποιούς ανέφερε: «Πρόκειται για μία απίθανη ομάδα. Οι ηθοποιοί είμαστε μία ιδιαίτερη φυλή, οπότε συνεννοηθήκαμε αμέσως. Κάθε μέρα που περνάμε μαζί, μαθαίνω πράγματα από όλους και είμαι ευγνώμων γι' αυτό!».
Η συνάντηση του Σταύρου Τσακίρη με τη Βρετανίδα ηθοποιό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου και μάλιστα στα ελληνικά. «Η Κάθριν κατάγεται από την Ελλάδα αλλά δεν είχε ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στα ελληνικά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και έχει αναγνωρισθεί παντού ως μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας», είπε ο Σταύρος Τσακίρης.
Με καταγωγή από τις Οινούσσες, μεγαλωμένη στην Αγγλία, με σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και κορυφαίες συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Πίτερ Μπρουκ και θεατρικούς οργανισμούς όπως η Royal Shakespeare Company, το Globe Theater και η Complicite, η Κάθριν Χάντερ, επιλέγει συχνά να ερμηνεύσει ανδρικούς ρόλους. Έχει ερμηνεύσει τον Βασιλιά Ληρ, τον Ριχάρδο Γ, τον Πουκ στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», τον Συρανό ντε Μπερζεράκ και πρόσφατα τον Τίμωνα τον Αθηναίο.
«Είμαστε τυχεροί που υπάρχει η Κάθριν Χάντερ στο παγκόσμιο θέατρο αλλά και γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να την δούμε να δουλεύει μαζί μας. Νιώθουμε σαν να κερδίσαμε το λαχείο» ανέφερε ο Σταύρος Τσακίρης για τη συνεργασία του με τη διεθνούς φήμης ηθοποιό. Σχετικά με το αισχύλειο δράμα, ο ίδιος είπε: «Πολλές φορές προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τον Προμηθέα είτε σαν παραβολή είτε σαν αλληγορία. Ωστόσο το κείμενο δεν κρύβει συμβολισμούς. Δεν κρύβει τίποτα. Ο Προμηθέας δεν χρειάζεται καμία ερμηνεία. Η αλήθεια του είναι γυμνή. Ο Προμηθέας μας καλεί να ξεχάσουμε το φόβο του αύριο, το φόβο απέναντι στους συνανθρώπους μας, μας καλεί να αγωνιστούμε για την πρόοδο και για την καλή ζωή μεταξύ μας».
Στην παράσταση τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει «συναντηθεί» με το έργο στο παρελθόν τρεις φορές. «Ο Προμηθέας είναι ένα σπουδαίο έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ένα έργο ορόσημο για τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Ο Προμηθέας δεν είναι επαναστάτης, είναι ο αμφισβητίας κάθε αρχής. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή την παράσταση όπου προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε αυτό το έργο από την αρχή και να μπούμε και εμείς σε αυτή την αμφισβήτηση. Η αρχαία τραγωδία δεν είναι για όλους τους ηθοποιούς. Θέλει σθένος, ψυχή, θέλει να σκύψεις ευλαβικά μέσα σε αυτά τα κείμενα και να προσπαθήσεις να εκφράσεις το περιεχόμενό τους».
Το ρόλο του Ήφαιστου ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς , η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης κρατά το ρόλο του Κράτους και ο Γεράσιμος Γεννατάς τον ρόλο του Ωκεανού. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι. Ο εννεαμελής χορός έχει ως κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας, Περικλή Βασιλόπουλο.
Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Ο Γιάννης Μετζικώφ υπογράφει τα κοστούμια, ο Κώστας Βαρώτσος τη σκηνική εγκατάσταση και ο Σάκης Μπιρμπίλης τους φωτισμούς. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι, συνιδρυτής του Théâtre de Complicité.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου