19.9.19

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στο βόρειο ημισφαίριο από το 1880

«Ισοφαρίζοντας» σε θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι του 2016
Το βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα), στο οποίο ζει περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, μόλις βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880, «ισοφαρίζοντας» σε θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
Το καλοκαίρι του 2019 (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το δεύτερο πιο ζεστό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο φετινός Αύγουστος υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία των τελευταίων 140 ετών. Τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο έχουν όλα υπάρξει κατά την τελευταία πενταετία, ενώ και οι πέντε πιο ζεστοί Αύγουστοι έχουν συμβεί μετά το 2014, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.
Η καλυμμένη από πάγους έκταση της Αρκτικής ήταν τον Αύγουστο φέτος 30% κάτω του ιστορικού μέσου όρου και η δεύτερη μικρότερη μετά το 2012, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική τον Αύγουστο ήσαν οι πέμπτοι μικρότεροι. Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες πήραν την «ανηφόρα», κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Ευρώπη τον Ιούλιο (το Παρίσι κατέγραψε θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών), παρόλο που -αντίθετα με το επίσης καυτό 2016- δεν υπήρξε κανένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο παραδοσιακά ενισχύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λόγω των αυξανομένων επιπέδων των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου», είναι πιο εύκολο πια να σημειωθούν νέα μετεωρολογικά ρεκόρ ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του Ελ Νίνιο. Χρησιμοποιώντας ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) βρήκε επίσης ότι στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι του 2019 ήταν το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, αλλά οριακά πιο ζεστό από εκείνο του 2016.
Σε ετήσια βάση, το 2019 είναι μέχρι στιγμής το τρίτο θερμότερο έτος μετά το 2016 και το 2017 και η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι θα είναι τελικά από δεύτερο έως τέταρτο θερμότερο (σίγουρα στην πρώτη πεντάδα).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου