16.11.19

Την άλλη Κυριακή "κλείνει" το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βάζει κι επισήμως λουκέτο στο «Ποτάμι». Την επόμενη Κυριακή (24 Νοεμβρίου) στις 11 το πρωί θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου για αναστολή λειτουργίας του φορέα. 
Η συνεδρίαση θα γίνει σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας και θα ξεκινήσει με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία πιθανότατα θα είναι η τελευταία του ως πολιτικός. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις μελών. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Μεγάλης Συγκέντρωσης Αντιπροσώπων (ΜεΣυΑ), τα μέλη έχουν δικαίωμα και της επιστολικής ψήφου.
Από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Άποψη» προκύπτει πως ήδη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στάλθηκε η πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου για αναστολή της λειτουργίας του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες με την πρόταση Θεοδωράκη διαφώνησαν δύο μέλη (Θανάσης Χειμωνάς και Θανάσης Σταθόπουλος) ενώ συνέπλευσε ο Νίκος Νυφούδης.
Τι λέει, ανάμεσα σε άλλα, η μακροσκελής πρόταση:
«Τον Φεβρουάριο του 2014 το ΠΟΤΑΜΙ ξεκίνησε ένα δύσκολο, αλλά χρήσιμο ταξίδι. Νέοι άνθρωποι στην πολιτική αλλά και παλιοί αγωνιστές, συναντήθηκαν σε μια μεγάλη προσπάθεια για «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».
»Αγωνιστήκαμε με σχέδιο και πάθος και ωθήσαμε την κοινωνία να κάνει βήματα μπροστά. Καταφέραμε πολλά, δυσανάλογα ίσως πολλά σε σχέση με την μικρή κοινοβουλευτική μας δύναμη.
»Πολεμηθήκαμε άγρια από όλους αυτούς που θεωρούν την πολιτική ως κομματικό φέουδο και την χρησιμοποιούν για να έχουν οι ίδιοι και οι παρέες τους μια άκοπη ζωή. Το ΠΟΤΑΜΙ όμως ήταν μια πολιτική έκρηξη που δεν μπόρεσαν να σταματήσουν.
»Νικήσαμε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να μιμηθούμε την ηθική, τον τρόπο οργάνωσης, ψηφοθηρίας και δανειοδότησης των παραδοσιακών σχημάτων. Και κυρίως προχωρήσαμε χωρίς να κάνουμε πίσω από τις φιλελεύθερες προοδευτικές μας αρχές και αξίες και από όσα αποφασίζαμε στα συνέδρια μας.
»Δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν σταματήσαμε ποτέ να πολεμάμε όλα τα πρόσωπα  του συντηρητισμού.  Εκφράσαμε έτσι τις αγωνίες και τις ανάγκες ενός σημαντικού μέρους της προοδευτικής κοινωνίας που ασφυκτιούσε ανάμεσα στις καθεστωτικές δυνάμεις που βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον τους και τα προνόμια των συντεχνιών που τους στηρίζουν.
»Η αναστολή λειτουργίας του Κινήματός μας δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς θα ιδιωτεύσουμε ή θα συνταξιοδοτηθούμε. Άλλωστε αρκετά στελέχη μας συνεχίζουν και σήμερα να πρωταγωνιστούν σε πολλά πεδία πολιτικής και βέβαια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ, τα κοινωνικά δίκτυα. Και όταν οι συνθήκες αλλάξουν και οι καιροί το απαιτήσουν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε ξανά το δρόμο να ενωθούμε και να βοηθήσουμε τη χώρα. Άλλωστε οι δεσμοί μεταξύ μας είναι πλέον τόσο ισχυροί που δεν είναι εύκολο να διαρραγούν.
»Το Πολιτικό Συμβούλιο συμφώνησε να δοθούν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό.  Ήταν μια έμπρακτη άρνηση της μετατροπής του Κινήματος μας σε έναν ακόμη γραφειοκρατικό κομματικό μηχανισμό που θα ζει με τα λεφτά του κράτους, δηλαδή των πολιτών».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου