22.1.20

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ - Η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας και η θαυματουργή εικόνα

Δίπλα στο νότιο δυτικό άκρο του ενετικού φρουρίου της Κορώνης έχει ιδρυθεί ο πανέμορφος ναός της υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεήστριας.
Η παναγία η Ελεήστρια είναι η προστάτισσα της Κορώνης .Όταν βρίσκεται κανείς εκεί σ΄ αυτή την τοποθεσία αισθάνεται απερίγραπτη ψυχική ευχαρίστηση λόγω του μεγαλοπρεπούς φυσικού θεάματος που βρίσκεται μπροστά του.
Όλοι οι κάτοικοι την τιμούν και πληθώρα πιστών προσέρχονται στο ναό για να ασπαστούν την εικόνα της. Πολλά θαύματα έχουν πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της ελεήστριας σύμφωνα με τους κατοίκους.
Η εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897,ύστερα από ένα όραμα μιας ευσεβέστατης ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη της Μαρίας Σταθάκη. Η γυναίκα αυτή έβλεπε για 15 χρόνια συνέχεια στον ύπνο της, σαν όραμα τη θεϊκή μορφή της Θεοτόκου, που της υπεδείκνυε τον τόπο ,στον οποίο θα βρισκόταν με ανασκαφές τρείς μικρές εικόνες, του Εσταυρωμένου ,της θεοτόκου και του ευαγγελιστή Λουκά. Οι εικόνες ήταν γλυπτές ,σαν αγαλματίδια .
Η σύνθεση και των τριών αποτελούν την σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάτω από το ναό της Ελεήστριας υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι , που εκπλήττει τον επισκέπτη και ευλαβή προσκυνητή, πρόκειται για τον ιερό βράχο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κι έτσι πήρε την ονομασία << Εύρεση>>.
Μια πιθανή αιτιολόγηση είναι πως κάποιος καλόγερος ή ‘ιερωμένος’ προκειμένου να τις σώσει από κάποιο ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Όσον αφορά τη χρονολογία κατασκευής ή τους δημιουργούς τους παραμένει ένα μυστήριο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο Πέρσον ανήκουν στον 5- 6ου αιώνα μ.χ. ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. 

ΛΑΜΠΡΟΣ  ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα η εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας, στην Κορώνη. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μπίζας.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο υγεία και ευημερία, δηλώνοντας: «Η ιστορική Κορώνη εορτάζει σήμερα τη θαυμαστή Εύρεση της θαυματουργής Εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας. Η Μεγαλόχαρη να σκέπει τη ζωή όλων μας και να μας δίνει δύναμη, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας».
Παρόντες στον εορτασμό ήταν επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορώνης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτριος Μανιατάκης, εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων, των Σχολείων και πλήθος πιστών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου