26.2.20

Οι εικόνες από την Ανταρκτική που μπέρδεψαν τους πάντες - Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο

Η Ανταρκτική «βάφτηκε» κόκκινη και οι εικόνες από τον Νότιο Πόλο έγιναν viral, καθώς πολλοί χρήστες των social media προσπάθησαν να εξηγήσουν τι συνέβη, αλλά τη λύση την έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας.
Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες από την ουκρανική βάση στην Ανταρκτική, στις οποίες φαίνεται πως το χιόνι έγινε κατακόκκινο και έτσι οι χρήστες των social media προσπάθησαν να εξηγήσουν τι συνέβη.
Άλλοι υπέθεσαν ότι χύθηκε χυμός βατόμουρου και άλλοι πως σημειώθηκε κάποιο μακελειό γύρω από την ερευνητική βάση Βερνάντσκι, που ανήκει στην Ουκρανία.
Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που αναρωτήθηκαν για τη... γεύση του κόκκινου χιονιού, αφού υπήρξαν και σχόλια που το παρομοίασαν ακόμα και με καρπούζι.
Τη λύση στο... αίνιγμα έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας, με ανάρτησή του στο Facebook, μιας και είπε ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται στα φύκια Chlamydomonas Nivalis, που μπορούν να βρεθούν στις Άλπεις και σε άλλα πολικά μέρη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο, τα κύτταρα των φυκιών περιέχουν όχι μόνο πράσινη, αλλά και κόκκινη χρωστική ουσία.
Τα Chlamydomonas Nivalis αναπαράγονται με σπόρια, τα οποία μπορούν να αντέξουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και να είναι ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο χιόνι, καθιστώντας το κόκκινο.
Αυτό το χρώμα προστατεύει τα φύκια από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου