19.2.20

ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ! Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στους δασικούς χάρτες στη Μάνη



Η Επιτροπή Αγώνα Μάνης συνεχίζει τον Αγώνα για την αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται εις βάρος των μανιάτικων περιουσιών από τους Δασικούς Χάρτες.
Την περασμένη Παρασκευή μέλη της Επιτροπής μαζί με τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, συναντήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και άλλους παράγοντες του υπουργείου.
Έγινε αναλυτική ενημέρωση επί των προβλημάτων που δημιουργεί η πρόχειρη και με λάθος τρόπο σύνταξη των δασικών χαρτών, διαδικασία που όπως τονίστηκε ουσιαστικά δημεύει τις μανιάτικες πατρογονικές περιουσίες.
Τόσο ο υπουργό όσο και οι λοιποί παράγοντες του υπουργείου αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων της Μάνης εκφράζοντας παράλληλα την διάθεση να εξευρεθεί λύση ώστε να αρθούν οι αδικίες εις βάρος των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε συνεργασία με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Καταγγελία

Η καταγγελία που έκανε διαρκώς η Επιτροπή Αγώνα από το 2016 και ύστερα ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η σύνταξη των Δασικών Χαρτών στη Μάνη εκτός των άλλων αποσκοπεί στην έμμεση δήμευση των πατρογονικών μας, φαίνεται ότι επαληθεύεται. 
Την  ίδια στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο αναγνωρίζει το δίκαιο του Αγώνα για τη γη μας, το υφιστάμενό του, Δασαρχείο Καλαμάτας, προέβη σε μια προκλητική για εμάς τους Μανιάτες «επιχείρηση απαλλοτρίωσης» πατρογονικού:
Με την, εν κρυπτώ, για εμάς τους Μανιάτες, απόφαση 252486/7-11-2019 του Δασάρχη Καλαμάτας παρέδωσε με «Πρωτόκολλο Εγκατάστασης» ιδιωτική έκταση εμβαδού 2.151,73 τ.μ. σε, ξενόφερτο στη Μάνη, κτηνοτρόφο προκειμένου αυτός να εγκαταστήσει μονάδα εκτροφής βοοειδών. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να καταστραφεί και να ισοπεδωθεί η φυσική βλάστηση που προέκυψε επειδή το Δασαρχείο, από το 1979, μας απειλούσε με μήνυση αν ο ιδιοκτήτης προέβαινε σε καθαρισμό του εν λόγω και των υπολοίπων κτημάτων που έχουν λογγώσει όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους!
Τώρα όμως η καταστροφή της βλάστησης γίνεται με κρατική σφραγίδα και διαθέτει νομιμοφάνεια. Άλλωστε «όποιος έχει το μαχαίρι τρώει πεπόνι» λέει ο λαός μας. Όταν όμως εμείς οι Μανιάτες επιχειρούμε να καθαρίσουμε τα κτήματά μας, το Δασαρχείο μας το απαγορεύει και μας στέλνει κατηγορούμενους για παράνομη εκχέρσωση! Χιλιάδες συμπατριωτών μας έχουν υποστεί αυτή την ταλαιπωρία και έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Το πιο σημαντικό της υπόθεσης όμως είναι ότι, η εν λόγω έκταση είναι λογγωμένος αγρός, πατρογονική και έχει ιδιοκτήτη, όπως ΟΛΕΣ οι εκτάσεις στη Μάνη. Δηλαδή ΔΕΝ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο το οποίο και άρα καμία υπηρεσία του δεν έχει το δικαίωμα να το παραχωρήσει σε κανέναν!!!
Αν κάποια κρατική υπηρεσία, όπως στην προκειμένη περίπτωση το Δασαρχείο, έχει διεκδικεί την ιδιοκτησία μανιάτικου ακινήτου, ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή και μόνον αυτή μπορεί από το Σύνταγμα να αποφανθεί περί της ιδιοκτησίας. Το Δασαρχείο μπορεί να αποφασίζει μόνο για τον χαρακτήρα μιας έκτασης αλλά δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει επί ιδιοκτησιακού θέματος.
Οι Μανιάτες αντιδράσαμε και εμποδίσαμε την παράνομη εγκατάσταση του κτηνοτρόφου, σε ένα κτήμα που περιλαμβάνει και ελαιόδενδρα ηλικίας πάνω από 100 χρόνων, ξερολιθιές και γενικά ανθρώπινη δραστηριότητα. Για την διάνοιξη του δρόμου που, σύμφωνα με το σχέδιο του Δασαρχείου απαιτείται να φθάσει στο σημείο εγκατάστασης της κτηνοτροφικής μονάδας, έγινε μπάζωμα ρέματος (!!!) και κοπή ενός ελαιοδένδρου. Διερωτόμαστε, είναι  δυνατόν μια κρατική υπηρεσία να δημιουργεί συνθήκες καταστροφής και επικινδυνότητας, να κόβει του κόσμου τις ελιές;
Παράλληλα, αποκαταστήσαμε και τη φυσική ροή του ρέματος ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες από κάποια βροχόπτωση.
Η πρόκληση αυτή έπεσε στο κενό και δεν θα περάσει οποιαδήποτε άλλη.
Η Επιτροπή Αγώνα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να γίνει καταπάτηση της πατρογονικής γης μας!
Παράλληλα θα συνδράμει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και, δια της νομικής οδού, να  αποζημιωθεί για τις φθορές που  υπέστη η περιουσία του. Όσο γι’ αυτούς που υπέγραψαν την παραχώρηση, επειδή έχουν ονοματεπώνυμο, θα ζητήσουμε την παραδειγματική τιμωρία τους από την Δικαιοσύνη.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Δυτικής Μάνης που είναι στο πλευρό μας.
Ζητούμε από τον πολιτικό κόσμο να λάβει θέση, διότι η συγκεκριμένη ενέργεια του Δασαρχείου Καλαμάτας προκαλεί ολόκληρη τη Μάνη, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αναγνωρίζοντας το δίκιο μας! Όποιος νομίζει ότι όλες οι εκτάσεις χαρακτηρίζονται «δασικές» είναι και δημόσιες κάνει τεράστιο λάθος!
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Ιστορία έχει καταγράψει πολλές, μάταιες προσπάθειες κατάληψης της γης μας με τα όπλα. Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι θα μας την πάρουν με τα χαρτιά και τις σφραγίδες!
Αυτή η προκλητική ενέργεια θεωρούμε ότι, μόνο τυχαία δεν είναι. Άλλωστε το είχαμε προβλέψει: η επιχείρηση των Δασικών Χαρτών σκοπό έχει την δια της πλαγίας οδού δήμευση των πατρογονικών περιουσιών μας και τον διαμοιρασμό τους κατά το δοκούν…

Αρκετά έχουμε υποστεί οι Μανιάτες από τις Δασικές Υπηρεσίες.
Ως εδώ, αυτό δεν θα περάσει έτσι!

Η Μάνη δεν έσκυψε το κεφάλι σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς.
Δεν θα υποχωρήσει ούτε τώρα γιατί ξέρει ότι έχει συμπαραστάτη και συμπολεμιστή το Δίκιο!

Ο Αγώνας συνεχίζεται…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου