21.2.20

Κόλυβα για τα ψυχοσάββατο

Τα κόλυβα παρασκευάζονται και προσφέρονται εις μνήμη των νεκρών. Αποτελείται συνήθως από βρασμένο σιτάρι, ρόδι, κόλιανδρο και ξηρούς καρπούς. 
Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να καλύπτονται με ζάχαρη άχνη.
Η λέξη προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη κόλλυβος, που ήταν κόκκος δημητριακών καρπών (και με την έννοια αυτή πέρασε στα κόλλυβα). Κόλλυβος ήταν και το πολύ μικρό νόμισμα.
Τα κόλυβα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους σε μνημόσυνα στην εκκλησία ή στο κοιμητήριο και διανέμονται σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Το έθιμο προέρχεται από τα παλαιότερα χριστιανικά χρόνια και έχει σχέση με τα περίδειπνα των Ελλήνων και άλλων λαών.
Μία απλή συνταγή από το Άγιο Όρος για να φτιάξετε  - αν προλαβαίνετε - κόλυβα.
Υλικά:
  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
  • άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα ή σε ταψάκι από αλουμίνιο και τα πιέζουμε από πάνω με μια λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη. Στην επιφάνεια έναν σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. 
Στον ιερέα, είτε στην εκκλησία είτε στο κοιμητήριο, μαζί με το πιάτο ή το ταψάκι δίνουμε τα ονόματα συγγενών και φίλων, για να τα διαβάσει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου