5.4.20

Πως ο Ιδρυτής του πετυχημένου Ελληνικού app δημιούργησε το Gospic παράλληλα με το πανεπιστήμιο

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να βγάλεις ένα πανεπιστήμιο, ποσό μάλλον να φτιάξεις και μια πετυχημένη startup εταιρία ταυτόχρονα.
 

Γι’ αυτό ρωτήσαμε τον Άλκη Πανανακάκη, ιδρυτή του ελληνικού social media app “Gospic”, ο οποίος μετέτρεψε μια καινοτόμα ιδέα σε μια πετυχημένη επιχείρηση ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε Computer Science στο DEREE – THE AMERICAN COLLEGE OF GREECE να μας πει για την εμπειρία του. 

Πως σου ήρθε η ιδέα για το Gospic:

Είχα πάθος για την τεχνολογία από μικρό παιδί. Ξόδευα ώρες παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και διαβάζοντας για νέες τεχνολογίες και καινοτομίες της εποχής, που έχουν διαμορφώσει τη ζωή μας όπως την ξέρουμε σήμερα. Όνειρό μου ήταν να είμαι και εγώ μέρος αυτής της αλλαγής, να δημιουργήσω κάτι εντελώς καινούριο. Και τότε το είδα, η ραγδαία εξέλιξη των smartphone και των social media ήταν η ιδανική ευκαιρία για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

Παρατήρησα ότι υπήρχαν πολλοί φίλοι μου οπού μου έκαναν like σε φωτογραφίες που ανέβαζα στο Instagram και μετά όταν τους ρωτούσα δεν θυμόντουσαν καν την φωτογραφία που έκαναν Like. Παραξενεύτηκα και έκανα την ερευνά μου. Πραγματικά τα
στατιστικά ήταν εντυπωσιακά. Εταιρίες που «δημιούργησαν» και κυριαρχούσαν στο κόσμο το social media με engagements rates < 5%. Ποιο το νόημα του να μοιράζεσαι φωτογραφίες με τους φίλους σου εάν δεν δίνουν προσοχή? Αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα κινεί την περιέργεια του χρήστη και θα δώσει και ένα πιο ουσιαστικό νόημα στο κουμπί “Like”, κάτι που θα τον παρακινεί να φιλτράρει το περιεχόμενο της αρχικής του. Έτσι μου ήρθε η ιδέα του “Blur”, όπου ο χρήστης θολώνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της φωτογραφίας του και ζητάει έναν αριθμό Like για να ξεθολώσει και να παραμείνει στο προφίλ του. Προσοχή, έχει μόνο 48 ώρες να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό like αλλιώς η φωτογραφία του θα παραμείνει «φάντασμα», εξού και το όνομα Gospic. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως οι χρήστες «κολλάνε» σε μία φωτογραφία προκειμένου να βρουν την κρύβεται από πίσω.

Πόσο δύσκολο ήταν να φτιάξεις το Gospic ενώ σπούδαζες παράλληλα?

Στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο. Δεν είχα κάποια εμπειρία στο πως να δημιουργήσω ένα startup οπότε έπρεπε να μάθω πάνω στην πράξη. Ξεκίνησα μαθαίνοντας να προγραμματίζω στην Swift, την γλώσσα προγραμματισμού της Apple για τις συσκευές iOS. Στην συνέχεια έγραψα ένα Business Plan και επένδυσα έναν πολύ μικρό αριθμό χρήματων που είχα στην διάθεση μου για Διαφήμιση και συμμετοχή σε παγκόσμια Συνέδρια τεχνολογίας όπως το Step Conference στο Dubai, το Web Summit και πολλά άλλα. Έτσι κατάφερα να μαζέψω έναν μεγάλο αριθμό χρηστών, να καταλάβω ότι αρέσει η εφαρμογή στον κόσμο και να σηκώσω χρηματοδότηση από επενδυτές. Ύστερα δημιούργησα την κατάλληλη ομάδα, με την οποία καταφέραμε να μπούμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα καινοτόμων επιχειρήσεων (accelerator) στην Ελλάδα, και όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Ποια ήταν τα πιο δύσκολα εμπόδια που συνάντησες
 

Όταν ξεκινάς κάτι χωρίς να έχεις τους κατάλληλους πόρους είναι δύσκολο. Μόλις ξεκίνησα δεν είχα την εμπειρία, την υποδομή και δυστυχώς την χρηματοδότηση για να δημιουργήσω μια startup εταιρία. Αυτό όμως ήταν που με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά, πως να κάνω πράγματα πιο αποτελεσματικά και να μην το βάλω κάτω. Επίσης, είναι αρκετά δύσκολο στην καινοτομία να βρεις τους ανθρώπους που θα καταλαβαίνουν πιο είναι το όραμά σου για το μέλλον και να σε στηρίξουν. Όπως έχει πει ο Steve Jobs “Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους δείξεις”. Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου και να παίρνεις συμβουλές μόνο από ανθρώπους που είναι στον ίδιο τομέα και έχουν περάσει από την ίδια διαδικασία.

Τι συμβουλή θα έδινες σε όσους νέους θέλουν να ξεκινήσουν μια startup εταιρία ενώ σπουδάζουν?

Θα τους έλεγα να κάνουν αυτό που τους αρέσει και να μην ακούν άλλους ανθρώπους που θέλουν τα τους κρατήσουν πίσω. Εάν έχουν μια ιδέα να την ξεκινήσουν και να την κυνηγήσουν μέχρι τέλους. Ακόμα και εάν αποτύχουν την πρώτη φορά τα πράγματα που θα μάθουν θα είναι ανεκτίμητα. Κανείς δεν έχει πετύχει ποτέ χωρίς να αποτύχει πρώτα. Έχω μάθει τόσα πολλά από αποτυχημένες προσπάθειες κάθε φορά είναι σαν να αποφοιτώ από καινούριο πανεπιστήμιο .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου