24.2.14

62 οι νεκροί - Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια η Ελλάδα, λέει ο ΙΣΑ

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας συνεχίζει να βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 62, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί. 
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 54 άτομα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από τον περασμένο Οκτώβριο, πάνω από 180 άτομα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η έγκαιρη έναρξη αντι- ιϊκής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη.

«Είναι τραγικό, ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή τον θάνατο ατόμων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. «Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός.

'Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη

Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη, αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση του κόσμου για το εν εξελίξει φαινόμενο και αντιϊκά τα οποία υπάρχουν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις ελλείψεις εμβολίων που καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το πρόγραμμα των εμβολίων καταρτίζεται με βάση την προηγούμενη χρονιά και αφού το 2013 ήταν μια χρονιά ύφεσης της γρίπης, τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αντιεμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές διαφόρων επιστημών για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων.

Πάντως, όπως είπε και με αφορμή την αύξηση των θανάτων που έχουν φτάσει τους 62, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σήμερα ο εμβολιασμός δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει 3 με 4 εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρείς εβδομάδες.