10.8.19

ΜΝΗΜΗ:Αύγουστος 1886 - Σεισμός 7.5 ρίχτερ ισοπεδώνει την Μεσσηνία

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΑΓΡΙΛΙ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
 
326 Νεκροί - 796 Τραυματίες - 6.000 σπίτια κατέρρευσαν
 
Στις 27 Αυγούστου 1886 ισχυρός σεισμός (Μ=7,5) έπληξε την Ηλεία και την Μεσσηνία. Τα Φιλιατρά (Χ), οι Γαργαλιάνοι, η Λιγουδίτσα  και  123  χωριά καταστράφηκαν. Βλάβες υπέστησαν και ο  Πύργος, η Μαραθούπολη, η Πύλος, η Καλαμάτα, η Κορώνη, η  Μεθώνη, τα νησιά Στροφάδες κ.α.. 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν  και  796 τραυματίστηκαν.  6000 σπίτια κατέρρευσαν  ή υπέστησαν  σοβαρές  βλάβες. 
Στην πλειόσειστη περιοχή  (παραλία Αγριλίου) εκδηλώθηκε  τσουνάμι
. Στην περιοχή της Μαραθούπολης παρατηρήθηκαν διαρρήξεις στο έδαφος από τις οποίες ανάβλυζε γλυκό νερό. 
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο ενώ έγινε αισθητός και σε Τεργέστη, Μάλτα, Συρία, Αλεξάνδρεια, Κάιρο και Μικρά Ασία. 
Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν ακόμα περισσότερες βλάβες σε κτίρια.

Μέσα σε μία μέρα ξέσπασαν 59 φωτιές: Επιχείρησαν σχεδόν 500 πυροσβέστες

Δεν προλάβαινε να «τρέχει» σε φωτιές η Πυροσβεστική. Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου ξέσπασαν 59 (!) δασικές περιοχές κατά τις οποίες επιχείρησαν συνολικά: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και επτά PZL. Βοήθησαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του στρατού καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρει η Πυροσβεστική.
Πλέον, οι σημαντικότερες φωτιές είναι σε ύφεση και έχουν οριοθετηθεί. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική:
1. Στην Ελαφόνησο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Βοήθεια δίνουν και τέσσερις υδροφόρες Ο.Τ.Α.
2. Στον Μαραθώνα επιχειρούν 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα με τη βοήθεια από πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.
Δεν ήταν όμως μόνο οι φωτιές σε Ελαφόνησο και Μαραθώνα που προκάλεσαν σήμερα (10.08.2019) συναγερμό στην Πυροσβεστική.
Λίγο μετά τη φωτιά στο Μαραθώνα, ξέσπασε, λίγα χιλιόμετρα μακριά, φωτιά και στο Ζούμπερι, κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, οι οποίες εκκενώθηκαν αλλά μόνο να προληπτικούς λόγους. Στη φωτιά στο Ζούμπερι εστάλησαν 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα.
Τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής απομακρύνθηκαν, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.
Τόσο στον Μαραθώνα όσο και στο Ζούμπερι βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.
Η τρίτη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Αττική ήταν αυτή στον Ασπρόπυργο. Έκαψε χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο νεκροταφείο και έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, μια ομάδα Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και δυο υδροφόρες της περιφέρειας.
Φωτιά και στην Κεφαλονιά
Δασική πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Σβωρονάτα Κεφαλονιάς, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς στο σημείο επιχείρησαν 5 οχήματα με 8 πυροσβέστες, ενώ για την κατάσβεση της βοηθούν και 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή ή το αεροδρόμιο του νησιού.
Η πιο δύσκολη μέρα αύριο
Αύριο προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.




 newsit.gr

Ερωτικές φαντασιώσεις: Πότε οργιάζει το μυαλό των γυναικών

Η σεξουαλική επιθυμία και οι ερωτικές φαντασιώσεις των γυναικών μεταβάλλονται στη διάρκεια του μήνα σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης

Περισσότερες ερωτικές φαντασιώσεις έχουν οι γυναίκες κατά τις γόνιμες μέρες τους σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lethbridge στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις αυξάνονταν και οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ερωτική διέγερση κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών τους. Οι γυναίκες επίσης ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό ανδρών στις φαντασιώσεις τους στις γόνιμες μέρες του μήνα.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 27 ετεροφυλόφιλες γυναίκες χωρίς σχέση, κυρίως φοιτήτριες, να κρατήσουν ένα ημερολόγιο των φαντασιώσεών τους για ένα μήνα.
Οι συμμετέχουσες στη μελέτη ανέφεραν κατά μέσο όρο 0,77 φαντασιώσεις ανά ημέρα. Τις μέρες της ωορρηξίας όμως παρατηρήθηκε ότι οι φαντασιώσεις ήταν 1,3 ημερησίως.
Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι αυτές οι φαντασιώσεις ήταν πιο διεγερτικές συγκριτικά με τις φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια των μη γόνιμων ημερών.
Μάλιστα κατά τις μέρες της ωορρηξίας το ποσοστό παρουσίας ανδρών στις φαντασιώσεις των γυναικών έφτασε στο 96% δείχνοντας πως οι ορμόνες της γονιμότητας επηρεάζουν τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα των γυναικών.
Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες να κοιτάξουν εικόνες αρρενωπών και θηλυπρεπών ανδρών και γυναικών σε τρεις φάσεις του μηνιαίου τους κύκλου, αλλά δεν παρατήρησαν περισσότερο ενδιαφέρον στους αρρενωπούς άνδρες ή στους άνδρες γενικά κατά την περίοδο της ωορρηξίας. Η έλλειψη του ευρήματος πιθανότατα έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι οι ίδιες φωτογραφίες επαναλήφθηκαν σε κάθε περίοδο παρά με κάτι ορμονικό.
«Το μήνυμα της έρευνας είναι πως οι ψυχολόγοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν μελετούν τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία. Είναι σημαντικό το να έχουμε επίγνωση αυτών των αλλαγών στη γυναικεία σεξουαλικότητα ότανερευνούμε παράγοντες γυναικείου σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Τα πιο μικρά πράγματα θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά στα ευρήματα, ακόμα και το πότε καλούνται να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο ή το πότε αξιολογείται η ερωτική διέγερση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Samantha Dawson.

63χρονος διοργάνωσε διήμερο ερωτικό όργιο σπίτι του, αλλά διαπίστωσε οτι τον έκλεψαν



Μάλιστα ο συνταξιούχος κατάλαβε τι είχε συμβεί, περίπου μία εβδομάδα, μετά το πάρτι που διοργάνωση. 
Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο περιστατικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει το γραφείο του σερίφη στην επαρχία Βολούσια των ΗΠΑ.
Ένας 63χρονος λοιπόν τηλεφώνησε στην αστυνομία για να δηλώσει πως του είχε κλαπεί το όπλο που είχε σπίτι του.
Τα... ωραία ξεκίνησαν όταν άρχισαν να τους λέει τι είχε συμβεί.

Όπως τους αποκάλυψε, το διήμερο 19-20/7 διοργάνωσε σπίτι του ένα ερωτικό όργιο, το οποίο διαφήμισε και σε gay sites και στα social media ως «ανώνυμο σεξ, προτρέποντας μάλιστα όσους ενδιαφέρονται να φέρουν και φίλους τους.
Μάλιστα αν ήθελαν μπορούσαν να μην δηλώσουν το κανονικό τους όνομα, κάτι που όπως καταλαβαίνει κανείς δυσκόλεψε αρκετά το έργο της αστυνομίας.
Συνολικά 20 άτομα περίπου πέρασαν από το σπίτι του εκείνο το διήμερο, με τον 63χρονο να γνωρίζει όπως είπε μόνο 4-5 από αυτούς.
Έτσι, με τόσα ελάχιστα στοιχεία για την ανεύρεση του Glock, το οποίο είχε αγοραστεί έναντι 440 δολαρίων, οι αρχές έκλεισαν την υπόθεση, καθώς η έρευνα ανεστάλη.

Σοκ στον Βόλο: Πιτ μπουλ επιτέθηκε σε 6χρονο

Με σοβαρό τραύμα στο πόδι μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου ένα αγόρι 6 ετών, το οποίο δέχθηκε επίθεση από σκύλο ράτσας πιτ μπουλ, καθώς έπαιζε στο πάρκο της οδού Ορμινίου με Θερμοπυλών αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο 6χρονος βρισκόταν μαζί με τον παππού του στο συγκεκριμένο σημείο, όπου κάθε απόγευμα δίνει ραντεβού με τους φίλους του. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και μία παρέα που είχε τον σκύλο, τον οποίο προφανώς άφησαν ελεύθερο για να παίξει.
Ξαφνικά το πιτ μπουλ άρπαξε το παιδί από το πόδι, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρό τραύμα στο πόδι. Αμέσως, οι δικοί του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου το δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς.
Συγκλονισμένος ο παππούς του παιδιού κατήγγειλε το γεγονός αμέσως στην Αστυνομία, η οποία κατέγραψε το συμβάν.

ant1news.gr

Ποιοι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τη γυναίκα τους

Τι ρόλο παίζει η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη όσον αφορά την τάση και την συχνότητα με την οποία ένας άνδρας μπορεί να απατήσει τη σύντροφό του

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες απιστίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry.
Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης διεξήγαγαν μελέτη σε 224 υγιείς μεσήλικες άνδρες που βρίσκονταν σε σταθερές σχέσεις επί εικοσαετία ή περισσότερο. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν και λιγότερο πιθανό να έχουν «εξωσυζυγικές» περιπέτειες.
Από την άλλη μεριά τα ποσοστά απιστίας αυξάνονταν μεταξύ των ανδρών με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης.
Πρόκειται για ευρήματα που υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η τεστοστερόνη φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα ενός άνδρα να παραμείνει πιστός στη σύντροφό του.
Οι ερευνητές θεωρούν τα αποτελέσματα σημαντικά καθώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Η τεστοστερόνη που παράγεται στους όρχεις, θεωρείται η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αν και εκκρίνεται και από τον γυναικείο οργανισμό, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσόσητα.
Η τεστοστερόνη καθορί­ζει το φύλο του εμβρύου μέσα στη μήτρα και η βασική δράση της είναι η αρρενοποίηση, η ανάπτυξη και ωρίμανση των γεννητικών οργάνων του άνδρα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του πέους, του οσχέου, του προστάτη και των σπερματοδόχων κυστών και είναι απαραίτητη στη δια­δι­κασία της σπερματογένεσης. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου, όπως η χροιά της φωνής, η ανάπτυξη της τριχοφυΐας και της μυϊκής μάζας. Παράλληλα, ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία και βοηθά στην ανάπτυξη των οστών.
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα πρώτα σημάδια είναι η αλλαγή στη φωνή του αγοριού, το «άνοιγμα» της πλάτης, αλλά και η πιο αρρενωπή δομή του προσώπου του
Στο πλαίσιο της έρευνας περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών ομολόγησαν ότι υπήρξαν άπιστοι τουλάχιστον μια φορά και η πλειοψηφία αυτών είχαν άνω του μετρίου επίπεδα τεστοστερόνης.
Με την ηλικία η τεστοστερόνη παρουσιάζει μια φυσιολογική πτώση. Εκτιμάται ότι μετά την ηλικία των 30 ετών παρουσιάζεται μια μείωση της τάξεως του 1% ανά έτος.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ερωτήσεις για το πόσο πιστοί ήταν στη σύντροφό τους και πήραν δείγμα σίελου για να μετρήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Με δεδομένο ότι  περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών υπήρξαν άπιστοι και η πλειοψηφία αυτών είχαν άνω του μετρίου επίπεδα τεστοστερόνης, οι ερευνητές θεωρούν ότι βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην ορμόνη και την ανδρική απιστία.
Ενδεχομένως να παρέχει και μια εξήγηση για το λόγο που οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν έναν δυνητικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άπιστης συμπεριφοράς. Επιπλέον οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης εκλαμβάνονται ως πιο ελκυστικοί και επιθυμητοί για σύντομες σχέσεις, όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Συμπληρώνουν δε ότι οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο εξαπλάσια επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με τις γυναίκες και δείχνουν υψηλότερη συχνότητα απιστίας.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ :Εκπτωτική Βραδιά - Sales Night, Παρασκευή, 16.08.2019

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» σας προσκαλεί στην εκπτωτική βραδιά Κυπαρισσίας «Night Sales» την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019 στην πόλη της Κυπαρισσίας!
Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις, οι κορυφαίες τιμές της αγοράς σε όλα τα προϊόντα του εμπορικού κόσμου της πόλης μας.
Η εκπτωτική βραδιά «Night Sales» Κυπαρισσίας  θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ και θα ολοκληρωθεί στις 12 μ.μ .
Η μεγαλύτερη πτώση τιμών στην εκπτωτική βραδιά Κυπαρισσίας «Night Sales».
 Μια γιορτή προσφορών στην κορύφωση του καλοκαιριού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας, όπου θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και μεγάλες εκπτώσεις.
Η αγορά της Κυπαρισσίας είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, όπου οι επισκέπτες μας μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους σε ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, αναμνηστικά του τόπου μας και ότι άλλο επιθυμούν.
Σας περιμένουμε!

Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας
91 Χρόνια Ιστορίας!
1928 - 2019

Πώς παίρνουμε μηνύματα, πότε καλούμε - Δείτε πως λειτουργεί ο ευρωπαϊκός αριθμός άμεσης ανάγκης 112

Άρχισε σήμερα η εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης του ευρωπαϊκού αριθμού άμεσης ανάγκης 112
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, λειτουργούν πλέον τα δύο κέντρα του 112, καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση όσων τα στελεχώνουν και πλέον θα μπορούν να στέλνονται μηνύματα στα κινητά όλων των πολιτών, σε ολόκληρη τη χώρα, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα, μετά τα δοκιμαστικά που έκαναν στη Σύρο.
Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.
Αυτόματα ειδοποίηση σε κινητά μίας περιοχής
Σύμφωνα με διευκρινήσεις από την ΓΓΠΠ, με τον τρόπο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.
Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για το 112
Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.
Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες έχουν από πριν την δυνατότητα να τηλεφωνούν για βοήθεια ή για να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 112.
Αυτή την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί ο αυτόματος γεωεντοπισμός του τηλεφώνου που καλεί, κάτι που θα γίνεται άμεσα στην τελική λειτουργία του 112, αν και τώρα είναι δυνατή μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που συνεργάζονται με τα συντονιστικά κέντρα.



iefimerida.gr

Κατάσταση συναγερμού και την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Πελοπόννησο

Αύριο προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.
Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Εντοπίστηκαν δύο χασισοφυτείες με 741 δενδρύλλια στη Μάνη

Και στους δύο χώρους βρέθηκε αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός των φυτειών, ο οποίος κατασχέθηκε και εστάλη στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστεί για αποτυπώματα και γενετικό υλικό


Έδρασε και πάλι αποτελεσματικά το ελικόπτερο της Αστυνομίας που εξερευνούσε τις αγροτοδασικές εκτάσεις στον Δήμο Ανατολικής Μάνης της Λακωνίας, καθώς οι πιλότοι εντόπισαν δυο ξεχωριστές χασισοφυτείες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και καθοδήγησαν τις χερσαίες δυνάμεις.
Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Σπάρτης, του τμήματος Γυθείου και της Ο.Π.Κ.Ε. δεν άργησαν να φτάσουν στους κατάλληλα εκχερσωμένους χώρους και να εντοπίσουν τις φυτείες. Στη μία από αυτές καλλιεργούνταν 533 δενδρύλλια κάνναβης... θηριωδών διαστάσεων που έφτασαν σε ύψος 4,10 μέτρων και στην άλλη άλλα 208 δενδρύλλια ύψους ως 2,50 μέτρων, τα οποία ξεριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.


Και στους δύο χώρους βρέθηκε αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός των φυτειών, ο οποίος κατασχέθηκε και εστάλη στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστεί για αποτυπώματα και γενετικό υλικό, στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καλλιεργητών.

ΘΛΙΨΗ ....Πέθανε ο "ήρωας" ψαράς που είχε σώσει δεκάδες ανθρώπους στο Μάτι

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Αχαΐα από την απώλεια του ψαρά Κώστα Αρβανίτη ο οποίος με το καΐκι του κατάφερε να σώσει δεκάδες πυρόπληκτους στο Μάτι όταν η φονική λαίλαπα της 23ης Ιουλίου κατέστρεφε την περιοχή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24.news, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο Κώστας Αρβανίτης βγήκε με το καΐκι του « ταξιάρχης» με πλήρωμα τη γυναίκα του Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ και έσωσαν 70 ανθρώπους, που ήταν στη θάλασσα και καλούσαν για βοήθεια. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του 23 Ιουλίου.
Όπως είχε πει ο Αιγύπτιος ψαράς που ήταν μαζί του στο σκάφος, «εκείνο το βράδυ το αφεντικό μου, ο Κώστας Αρβανίτης, που είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους, είχε γενέθλια και μετά τη δουλειά κανονίζαμε να γιορτάσουμε. Ενώ ήμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να βγω για τη γιορτή, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να τα παρατήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε ανθρώπους που πνίγονται. Κατέβηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και την γυναίκα του Χρύσα βγήκαμε αμέσως στα ανοιχτά γύρω στις 6.30πμ».
«Ήμασταν το πρώτο καΐκι που βγήκε, πριν ακόμα από το λιμενικό. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, είχε πάρα πολύ αέρα και όταν πλησιάζαμε στο σημείο με τη φωτιά ο καπνός ήταν τρομερός. Από τον πολύ καπνό δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις που ξεκινάει η θάλασσα. Ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά έπρεπε να μπούμε μέσα στο μαύρο καπνό».
«Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά και μέσα στον πυκνό καπνό αρχίσαμε να βλέπουμε δεξιά και αριστερά ανθρώπους που είχαν μπει στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Αρχίσαμε να μαζεύουμε κόσμο. Ένας άντρας φώναζε μέσα στο μαύρο καπνό το όνομα της γυναίκας του, Κατερίνα, Κατερίνα... Αμέσως μετά μαζέψαμε ένα ζευγάρι, έριξα σκοινί και σημαδούρα και τους τράβηξα. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε κάποιους ηλικιωμένους. Δεν μπορούσαν να δουν την παραλία. Κολυμπούσαν αλλά κόντευαν να πεθάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι, μα το θεό, αν δεν ήμασταν εκείνη την ώρα εκεί να τους μαζέψουμε θα χανόντουσαν».
Ήταν μέρα και παρόλα αυτά δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσες να πάρεις αέρα, μαύρα όλα. Εμείς όμως πήγαμε ακόμα πιο μπροστά κοντά στις πέτρες. Ο Δημήτρης, ο γιος του Αρβανίτη, έπεσε στη θάλασσα και με μια μεγάλη σημαδούρα τράβαγε τον κόσμο προς το σκάφος. Εγώ τους ανέβαζα στη βάρκα. Μικρούς, μεγάλους, τους τράβαγα πάνω από την κουπαστή, σαν τα ψάρια. Μεταξύ τους ήταν πολλά μικρά παιδιά και μωρά. Και όλοι μαζί τρομαγμένοι κλαίγανε. Άλλοι μας αγκαλιάζανε, μας φιλούσαν, άλλοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους. Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά μαζέψαμε 24 ανθρώπους από τη θάλασσα και τα βράχια.
Τότε ξεκίνησαν να έρχονται κι άλλα καϊκια και το λιμενικό. Πήραμε τα 24 άτομα και τα μεταφέραμε στη Ραφήνα. Αμέσως μετά ξαναγυρίσαμε πάλι αφού ήταν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στις παραλίες. Μας είπαν πως στο Μάτι είχαν εγκλωβιστεί 150 άτομα. Αμέσως μόλις τους αποβιβάσαμε φύγαμε τρέχοντας ξανά πίσω. Είχε νυχτώσει και είχαν έρθει πλέον πάρα πολλές βάρκες. Είχε έρθει και το Λιμενικό που όμως δεν μπορούσε να βγει στο γιαλό, γι’ αυτό και πηγαίναμε εμείς στη παραλία μαζεύαμε τους ανθρώπους και τους πηγαίναμε στο σκάφος του λιμενικού. Μέχρι τις 2 το βράδυ κάναμε συνεχή δρομολόγια. Όταν μας τελείωσε το πετρέλαιο γυρίσαμε πίσω. Όλα πλέον είχαν σχεδόν τελειώσει.......».
Ο πρώην υφυπουργός, Γιώργος Θωμάς σημειώνει: "Σήμερα έφυγε ένας φίλος, ένας άνθρωπος που ήξερε να δίνει αγάπη , που πίστευε και ζούσε με αρχές, που είχε κάνει βίωμα την προσφορά και την αλληλεγγύη. Πόσο μας λείπουν αυτοί οι άνθρωποι! ».


enikos.gr

Επτά αποτελεσματικοί τρόποι να προφυλάξετε τα παιδιά από τον ήλιο

Ο ήλιος αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή ζωής και η σχέση των παιδιών μαζί του δεν (πρέπει να) είναι απαγορευτική. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική η έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία για τη σύνθεση της βιταμίνης D, της βιταμίνης που έχει ρόλο- κλειδί στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και διασφαλίζει την εναπόθεσή του στα οστά.
Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι ικανή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού, η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής τους γιαυτό η έκθεση τους στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σωστές προφυλάξεις.
Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τον ήλιο
1. Να αποφεύγετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ.-3 μ.μ. επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη στο χρονικό αυτό διάστημα είναι εντονότερη. Εάν το παιδί παίζει εκτός σπιτιού να εξηγήσουμε ότι όταν η σκιά του γίνει κοντύτερη από το ανάστημα του, αυτό σημαίνει ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες και επικίνδυνες και πρέπει να συνεχίσει το παιγνίδι σε σκιερό μέρος! Να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται προστασία ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες.
2. Φορέστε ελαφρά ρούχα στο παιδί και σιγουρευτείτε ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. Τοποθετείστε το χέρι σας κάτω από το ρούχο, αν δεν το βλέπετε, τότε το ρούχο είναι ικανό να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία.
3. Χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15. Επίσης επιλέξτε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB). Τοποθετείστε την κρέμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντιηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ.
4. Φορέστε στο παιδί καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Για αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα παιδιά άνω των 4 ετών! Επίσης, στα παιδικά γυαλιά θα πρέπει οι φακοί να είναι άθραυστοι και ο σκελετός από ελαφρύ υλικό.
5. Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκει στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.
6. Χρησιμοποιείτε πάντα και παντού αντιηλιακό. O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζετε στο παιδί αντιηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή. Oι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα ακόμη κι όταν το παιδί είναι μέσα στο αυτοκίνητο και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό, η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακό, ακόμη και στις οδικές μετακινήσεις μας.
7. Μην ξεχνάτε τα ευαίσθητα σημεία: Συνήθως βάζουμε αντιηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα.

Σε εξέλιξη φωτιά στο Ζούμπερι

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στο Ζούμπερι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η φωτιά καίει στην περιοχή μεταξύ Αγίου Ανδρέα και Ζούμπερι πίσω από την 4η παιδική εξοχή που βρίσκεται στην περιοχή, η οποία όμως είναι κλειστή.
Στο σημείο έχει φτάσει όχημα της πυροσβεστικής και επιχειρεί για την κατάσβεση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για το Νομό Μεσσηνίας.
Κατηγορία 5 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ακραίος. Ολες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν μπορούν να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά μετά από την εκδήλωσή τους. 
Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπύσσονται οι πυρκαγιές.
Η ΓΓΠΠ, οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας, οι Δήμοι του Νομού Μεσσηνίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος από Ω/07:30 της 10-08-2019 όλες οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις τίθενται σε Γενική Επιφυλακή.
Συνεπώς, θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Στο Νομό μας ήδη πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι συμπολίτες μας πρέπει να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό για την άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της περιουσίας της ζωής του καθενός, αλλά και του περιβάλλοντος.
Συνιστούμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στο διήμερο που διανύουμε, επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί και σε εγρήγορση.

Τραγωδία στη Πάτρα : Νεκρός ο πατέρας, στο νοσοκομείο ο γιος – Επεσαν σε φρεάτιο

Πατέρας και γιος είναι τα δύο άτομα που έπεσαν σε φρεάτιο στην περιοχή του Ρίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του patrastimes, νεκρός είναι ο πατέρας Κ.Ρ., ενώ ο 41χρονος γιος του Ο.Ρ., μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Μαραθώνα - Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο

Πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε πριν απο λίγο επί της οδού Σπηλαίου Πανός στον Μαραθώνα Αττικής. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την πυροσβεστική η φωτιά καίει δάσος κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να απειλούνται σπίτια. 
Ωστόσο πνέουν ισχυροί άνεμοι γι' αυτό κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν 31 πυροσβέστες 10 οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, καθώς και εθελοντές, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται.

 Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στην περιοχή «Σίμος» στην Ελαφόνησο. 
Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της, ωστόσο ακόμα είναι σε εξέλιξη και για το λόγο αυτό παραμένουν όλες οι δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν νωρίτερα, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ! ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ !!!

 Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών που εκδίδει η Πολιτική Προστασία στα όρια του συναγερμού βρίσκεται η Μεσσηνία μαζί με τους νομούς Αρκαδίας ,ΛακωνίαςΑχαίας ,Αργολίδας ,Κορινθίας Αττικής ,Βοιωτίας και Εύβοιας

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 21 έως 38 στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη, από 23 έως 40 στα δυτικά ηπειρωτικά, από 22 έως 38 στη Θεσσαλία, από 23 έως 36 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 25 έως 34 στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με εξαίρεση τη Ρόδο όπου κατά τόπους θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς, από 24 έως 32 στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου, και στην Κρήτη από 21 έως 32 και τοπικά στα νότια έως 34 με 35 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, με εξαίρεση την περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 33 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις στο ορεινά του νομού το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Κολπίτιδα: Τα ύπουλα συμπτώματα από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου που μπορεί να οδηγήσει σε έκκριση υγρών, φαγούρα και πόνο. Η αιτία είναι συνήθως μια μεταβολή στην κανονική ισορροπία των κολπικών βακτηρίων ή μια μόλυνση.
Κολπίτιδα μπορεί επίσης να προκύψουν από τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.
Οι πιο κοινοί τύποι κολπίτιδας είναι:
Βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκύπτει από υπερανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων μικροοργανισμών που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον κόλπο της γυναίκας
Καντιντίαση, η οποία συνήθως προκαλείται από έναν μύκητα που επίσης υπάρχει με φυσικό τρόπο στον κόλπο και ο οποίος ονομάζεται Candida albicans
Τριχομονάδες, που προκαλούνται από ένα παράσιτο και συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή
Κολπική ατροφία (ατροφική κολπίτιδα), η οποία προκύπτει από μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση
Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της κολπίτιδας έχετε.
Κολπίτιδα: Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή το ποσό της απαλλαγής (έκκρισης υγρού) από τον κόλπο
Κολπική φαγούρα ή ερεθισμό
Πόνο κατά τη συνουσία
Επώδυνη ούρηση
Ελαφρά κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
Τα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων μπορεί να υποδεικνύουν και τον τύπο της κολπίτιδας που έχετε. Τα παραδείγματα αυτά περιλαμβάνουν:
Βακτηριακή κολπίτιδα. Μπορεί να αναπτυχθεί με ένα γκριζωπό-λευκό, δυσώδες υγρό. Η οσμή μπορεί να είναι πιο εμφανής μετά τη σεξουαλική επαφή.
Μυκητιασική λοίμωξη. Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα, αλλά μπορεί να έχετε και έκκριση ενός λευκού, παχύρρευστου υγρού.
Τριχομονάδες. Μια μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ενός πρασινο-κίτρινου υγρού, μερικές φορές με αφρώδη υφή.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη κολπική δυσφορία, ειδικά εάν:
Δεν είχατε ποτέ ξανά στο παρελθόν κάποια κολπική λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει την αιτία και να σας βοηθήσει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα.
Είχατε κολπικές μολύνσεις πριν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, φαίνονται διαφορετικές.
Είχατε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή ένα πρόσφατο νέο σύντροφο. Θα μπορούσατε να έχετε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων είναι παρόμοια με εκείνα της καντιντίασης ή της βακτηριακής κολπίτιδας.
Έχετε ολοκληρώσει κάποια θεραπεία με φάρμακα κατά της καντιντίασης, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν, έχετε πυρετό, ή έχετε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κολπική μυρωδιά. Αυτά είναι σημάδια ότι η λοίμωξη μπορεί να είναι από κάτι άλλο εκτός από ζύμη ή από ένα ανθεκτικό στέλεχος του ζυμομύκητα.

iatropedia.gr

Δείτε το ΦΕΚ - Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου - Δημοσιεύθηκε ο νόμος

Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού τίθεται πλέον η Βασιλική Θάνου μετά τη δημοσίευση του νόμου που ψηφίστηκε και μεταξύ άλλων προβλέπει συγκεκριμένα ασυμβίβαστα για την επιλογή του πρόεδρου και των μελών της εν λόγω επιτροπής.
Στο εν λόγω ΦΕΚ, λοιπόν, αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους (τακτικού ή αναπληρωματικού) της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ασυμβίβαστη με την οποιαδήποτε μορφής κατοχή θέσης ή ανάθεση καθηκόντων ή απόσπαση ή άλλως απασχόληση στο γραφείο του πρωθυπουργού ή σε γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ή σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή σε πολιτικό γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε γραφείο Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου, για μια πενταετία μετά την λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης αντιστοίχως , συμπεριλαμβανομένων της απόσπασης υπαλλήλου ή της κατοχής θέσης μετακλητού υπαλλήλου, συμβούλου, συνεργάτη ή έμμισθου/άμισθου προϊστάμενου σε ένα από τα ως άνω γραφεία ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης".
Υπενθυμίζεται πως η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί καθώς και ότι δεν δύναται να απομακρυνθεί από τη θέση της. Ωστόσο, η δημοσίευση του ΦΕΚ και η αναδρομική ισχύς των ασυμβιβάστων που επεξηγούνται σε αυτό, οδηγούν τη Β. Θάνου εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Ελαφόνησο

Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά καίγεται χαμηλή βλάστηση και εκφράζεται αισιοδοξία ότι η φωτιά θα αντιμετωπιστεί.

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, η οποία παραμένει σε εξέλιξη, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και με επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα, που αναχώρησαν με ελικόπτερο «σούπερ πούμα» από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.
Αυτή την ώρα στο νησί επιχειρούν συνολικά 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, με τη συνδρομή και τεσσάρων υδροφόρων ΟΤΑ.
Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά καίγεται χαμηλή βλάστηση και εκφράζεται αισιοδοξία ότι η φωτιά θα αντιμετωπιστεί. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους, από την πρώτη στιγμή, εκκενώθηκαν το κάμπινγκ και ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του Σίμου και οι παραθεριστές οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην παραλία, χωρίς να απειλούνται άμεσα οι εγκαταστάσεις.

Με δανεικά πληρώνουν τα ραβασάκια της εφορίας τα νοικοκυριά

Με δανεικά πληρώνουν τα ραβασάκια της εφορίας οι φορολογούμενοι. Τον Ιούλιο φόρτωσαν τις πιστωτικές τους κάρτες για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση ή και ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και τον Σεπτέμβριο με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται "ΤΑ ΝΕΑ", μόνο από τον φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν όσοι είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα έσοδα του Ιουλίου ανήλθαν σε 5,556 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο. Το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία σχεδόν το 1/3 από τα 3,45 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος στα εκκαθαριστικά 1.047.684 φορολογουμένων οι οποίοι κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο 1.132 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.
Τα νοικοκυριά δανείζονται από τις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την εφορία κερδίζοντας περισσότερες δόσεις από τις τρεις διμηνιαίες που προβλέπει το εκκαθαριστικό της εφορίας για τον φόρο εισοδήματος ή τις πέντε μηνιαίες για τον ΕΝΦΙΑ. Χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα μπορούν να επιμηκύνουν την πληρωμή της κάθε δόσης του φόρου ακόμη και σε 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες είναι άτοκες.
Πάνω από τον στόχο βρέθηκαν τον περασμένο μήνα και οι εισπράξεις του ΦΠΑ, στοιχείο που δείχνει ότι η μείωση των συντελεστών φόρου στην εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα δεν επηρέασε αρνητικά τις εισπράξεις του φόρου, οι οποίες ενισχύονται και από την τουριστική κίνηση.
Ο επόμενος μήνας θα είναι δύσκολος για τους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η χρονιά θα κλείσει με έναν βαρύ λογαριασμό καθώς θα πρέπει να πληρωθούν η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.


enikos.gr

Εκκενώνεται το camping - Μεγάλη πυρκαγιά στην Ελαφόνησο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην Ελαφόνησο. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. ενώ εκκενώνεται το camping.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, πέντε αεροσκάφη PZLκαι ένα ελικόπτερο.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

"Η Ελλάδα επένδυσε δισεκατομμύρια σε ανθρώπινο κεφάλαιο και το έχει κάνει δώρο στον κόσμο"

Τί λέει ο αν. καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Brown, Στέλιος Μιχαλόπουλος
Μία αποτυχία, η απόρριψη από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Βουλή των Εφήβων", όταν ήταν μαθητής της Β' Λυκείου τον ώθησε, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να επιλέξει σπουδές στα πεδία της Οικονομικής Ανάπτυξης και της Πολιτικής Οικονομίας και να εστιάσει την έρευνά του στο πώς η ιστορική κληρονομιά, ο πολιτισμός και η βιογεωγραφία κάθε τόπου διαμορφώνουν την οικονομική δυναμική του. Ύστερα, δε, από πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να παρακολουθήσει δικτατορικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Brown και να προσηλωθεί στο ερευνητικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από διάφορους αμερικανικούς επιστημονικούς φορείς.
Ο Στέλιος Μιχαλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος βραβεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για το επιστημονικό του έργο στον Τομέα των Κοινωνικών Επιστημών στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραλληλίζει την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα με το κραχ του 1930 στην Αμερική, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει βιώσει και πτωχεύσεις στο παρελθόν- όπως η Μικρασιατική Καταστροφή που αποτελεί αντικείμενο της νέας του έρευνας του- και τα έχει καταφέρει. Εκφράζει όμως απαισιοδοξία για τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό και την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, "το οποίο η Ελλάδα έχει κάνει δώρο στον κόσμο", όπως επισημαίνει.
Τονίζει ακόμα ότι μέχρι τώρα οι οικονομολόγοι σε διεθνείς οργανισμούς "έδιναν φάρμακο χωρίς να παίρνουν το ιστορικό του ασθενή", χωρίς να εξετάζουν την ιστορία ενός τόπου, την προφορική παράδοση, την ιδιαιτερότητα, την ετερογένεια, σημαντικά συστατικά για την κατανόηση των πολιτικών που μπορούν να είναι αποτελεσματικές.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Στέλιου Μιχαλόπουλου στην Κατερίνα Γιαννίκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον για την Πολιτική Οικονομία και Οικονομία Ανάπτυξης;
Απ: Μάλλον γεννήθηκε από μία αποτυχία. Υπήρχε η Βουλή των Εφήβων το 1995, ήμουν τότε μαθητής της Β΄ Λυκείου και είχα κάνει μία έρευνα στον τόπο καταγωγής μου, στο Άργος, για το πώς ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία βλέπει τους Ρομά και για το αν οι Ρομά είχαν ενταχθεί ή όχι στο κοινωνικό πλαίσιο. Εργάζονταν, αλλά δεν ζούσαν στο Άργος και εκείνη την περίοδο κάποιοι είχαν αρχίσει να νοικιάζουν διαμερίσματα στην πόλη, ήταν η αρχή μίας μετάβασης, και ένας καθηγητής μου πρότεινε να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα για τη "Βουλή των Ελλήνων".
Δεν έγινα δεκτός, αλλά μου έμεινε η εμπειρία ότι και η ελληνική κοινωνία, παρ' όλο που είναι τόσο ομοιογενής από άποψη θρησκείας και γλώσσας έχει μέσα της κάποια χαρακτηριστικά φυλετικής ανομοιογένειας.
Όταν ξεκίνησα να κάνω έρευνα στα Οικονομικά κατάλαβα ότι υπάρχουν κοινωνίες που είναι η βάση τους και οι καταβολές τους πολυφυλετικές. Σε χώρες της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν υπάρχει πλειοψηφική κοινότητα, αλλά κατακερματισμένες εθνοτικά κοινωνίες, οι οποίες έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Το 1990 ξεκινήσαμε να εισάγουμε κάποια κοινωνιολογικά στοιχεία στην Οικονομική Ανάπτυξη για να κατανοήσουμε, γιατί μερικές χώρες είναι πολύ πλούσιες και μερικές πολύ φτωχές. Τότε αρχίσαμε να διαπιστώνουμε ότι οι θεσμοί μετράνε πολύ, ότι η ποιότητα των θεσμών μετράει και μία εμπειρική ιδιαιτερότητα που άρχισαν οι οικονομολόγοι να συνειδητοποιούν είναι ότι πολυφυλετικές κοινωνίες κατά μέσο όρο δεν έχουν καλή πορεία, έχουν χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Όταν λέμε πολυφυλετικές κοινωνίες δεν εννοούμε κοινωνίες με μετανάστες, όπως στις ΗΠΑ, όπου ζουν άνθρωποι που έχουν επιλέξει να είναι μεταξύ άλλων.
Στη Νοτιοανατολική Ασία ή στην Αφρική τα σύνορα δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από τους αποικιοκράτες. Κανείς δεν ρώτησε αν συγκεκριμένες φυλές θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κράτος ή όχι. Χώρες δημιουργήθηκαν από ιστορικό ατύχημα παρά από μία ενδογενή διαδικασία, από την οποία εν τέλει φθάνουμε σε μία ισορροπία κρατών. Τα κράτη στην Αφρική δημιουργήθηκαν εξωγενώς. Στην Ευρώπη τα σύνορα δημιουργήθηκαν από μία διαδικασία χρονοβόρα με αρκετούς πολέμους με αλλαγές πληθυσμών, μετακινήσεις που διήρκεσε αιώνες μέχρι να φθάσουμε στο σήμερα.
Eρ: Ποια συμπεράσματα αντλούνται για τις οικονομικές συνθήκες από τη μελέτη των πολυφυλετικών κοινωνιών;
Απ: Δεν κοιτάζω πάρα πολύ σε μακροοικονομικό επίπεδο. Οι οικονομολόγοι βλέπουν πολλές φορές την οικονομική κατάσταση και λένε φταίει η κυβέρνηση της Ναμίμπια, της Ελλάδας, του Νεπάλ.
Έχουμε μία τάση να σκεφτόμαστε ότι η κυβέρνηση και το κράτος έχουν τεράστιες δυνατότητες, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, άρα είναι θέμα σωστής διαχείρισης το αν μία κοινωνία θα πάει καλά ή όχι. Σκέφτονται όλοι αν το κράτος κάνει τις σωστές επιλογές ή όχι.
Αυτό κατά μία έννοια είναι σωστό σε περιοχές του πλανήτη που το κράτος είναι πολύ ισχυρό. Κατά μέσο όρο τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ισχυρά, π.χ. στη Γερμανία αν αποφασιστεί κάτι σε κεντρικό επίπεδο ο νόμος θα περάσει παντού και οι κρατικοί λειτουργοί θα μπορούν να τον εφαρμόσουν σε κάθε περιοχή της χώρας. Το ίδιο και στην Αμερική.
Δεν ισχύει όμως για όλο τον κόσμο, στη Νοτιοανατολική Ασία και Αφρική, τα κράτη είναι πάρα πολύ αδύναμα, δηλαδή παίρνουν αποφάσεις, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εφαρμόσουν. Εκεί, η κρατική ικανότητα να επιβάλει οποιεσδήποτε πολιτικές στον χώρο είναι πολύ περιορισμένη. Παίρνει αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να ισχύουν στην πρωτεύουσα και σε κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις. Στη Σομαλία το κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ακόμη και στο Μογκαντίσου που είναι η πρωτεύουσα δεν είναι ξεκάθαρο αν το κράτος έχει τον έλεγχο ή όχι.
Γι αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον το πεδίο των διαφορετικών φυλών και γλωσσών. Το κράτος δεν φθάνει σε όλες τις κοινότητες, δεν υπάρχει αστυνομία, δεν υπάρχουν δικαστήρια, πχ σε αγροτικές περιοχές σε απόσταση 300 χλμ από την πρωτεύουσα στο Κονγκό, όμως άνθρωποι ζουν εκεί. Τι συμβαίνει εκεί; Πώς λύνονται οι διαφορές; Τι συμβαίνει με τους θεσμούς; Συνειδητοποιείς ουσιαστικά ότι οι κοινωνίες αυτές έλυναν τα προβλήματά τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι φυλές εκεί προϋπήρχαν της αποικιοκρατίας, είχαν τις δικές τους πολιτικές δομές, μερικές φυλές ήταν πολύ αναπτυγμένες θεσμικά, είχαν τα δικά τους δικαστήρια, τον δικό τους αρχηγό, είχαν τη δική τους αστυνομία, άλλες ήταν πιο κατακερματισμένες, οπότε εκεί όλα επιλύονταν σε τοπικό επίπεδο, χωριού και οικογένειας.
Στις περιοχές αυτές του κόσμου, στις οποίες οι σημερινές κρατικές δομές δεν φθάνουν, βλέπεις ότι οι κληρονομιές που έχουν οι διαφορετικές γλωσσικές ομάδες, οι διαφορετικές φυλετικές ομάδες είναι πολύ σημαντικές για το ποιες φυλές θα έχουν καλύτερη πορεία οικονομικά και ποιες χειρότερη.
Είναι σαν μέσα στο ίδιο το κράτος να έχεις πολλά διαφορετικά κράτη με διαφορετικές ποιότητες. Αυτή είναι η εικόνα από ένα κομμάτι της έρευνάς μου που προσπαθεί να κατανοήσει τι συμβαίνει σε πολυσυλλεκτικές κοινωνίες.
Ερ: Θεωρείται θετικό στοιχείο για μία χώρα και την οικονομική της ευημερία η ποικιλομορφία, η πολυσυλλεκτικότητα;
Απ: Αυτό που φαίνεται ότι τα άκρα δεν είναι καλά, δηλαδή κοινωνίες που είναι τελείως ομοιογενείς δεν τα πάνε πολύ καλά από άποψη καινοτομίας, αν όλοι σκεφτόμαστε το ίδιο, τότε μπορεί να συμφωνούμε, αλλά δεν σκεφτόμαστε κάτι καινούριο άρα η καινοτομία λογικά δεν θα είναι πολύ ισχυρή μεταξύ μας.
Από το άλλο άκρο, αν είμαστε όλοι ετερογενείς, διαφωνούμε σε όλα, μπορεί να έχουμε πολύ διαφορετικές ιδέες, που είναι πολύ καλό για καινοτομία αλλά δεν θα προχωρήσουμε ποτέ.
Αρχίζουμε να κατανοούμε ως οικονομολόγοι ότι υπάρχει κάποια ιδανική ετερογένεια, η οποία βοηθά μία κοινωνία να προχωράει ταυτόχρονα χωρίς να διαλύεται είτε από εσωτερικές έριδες αν είναι ετερογενής, είτε από στασιμότητα στην περίπτωση της απόλυτης ομοιογένειας.
Ένα από τα συστατικά μιας δυναμικής κοινωνίας είναι και μία θετική ετερογένεια.
Ερ: Ποιο το είναι το θέμα της τρέχουσας έρευνάς σας, συνδέεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή;
Απ: Πριν από ένα χρόνο πήρα από το Εθνικό Ίδρυμα Υποτροφιών της Αμερικής επιχορήγηση για την έρευνά μου. Το ενδιαφέρον είναι έντονο τώρα με τις προσφυγικές ροές, ειδικότερα για το τι μπορεί να συμβεί σε μία κοινωνία όταν αλλάξει δημογραφικά και θρησκειολογικά από μεγάλες προσφυγικές ροές.
Ιστορικά έχουμε το παράδειγμα στην Ελλάδα το 1923, μέσα σε λίγους μήνες 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, 20% του πληθυσμού από τη Μικρά Ασία βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Είναι συγκλονιστικό γεγονός και μας ενδιαφέρει πολύ από οικονομική άποψη να ερευνήσουμε τι συνέβη σε αυτές τις περιοχές, τι συνέβη στους πρόσφυγες, τι συνέβη στη σχέση των προσφύγων με τους γηγενείς.
Το 1923 και το 1940 την περίοδο του Μεσοπολέμου, υπήρξαν αρκετές μελέτες και μονογραφίες που περιγράφουν τι συνέβη στους χιλιάδες διαφορετικούς οικισμούς στην Ελλάδα, στους οποίους ήρθαν πρόσφυγες.
Ερευνητικά δεν έχουμε όμως μελετήσει τι έχει συμβεί στις προσφυγικές κοινωνίες σε σχέση με τους γηγενείς μετά τη δεύτερη γενιά προσφύγων.
Με την έρευνα προσπαθώ να καταλάβω τι κάνουν τα παιδιά των προσφύγων, τα εγγόνια των προσφύγων σε σχέση με των γηγενών. Έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές τους προτιμήσεις βάσει της ιστορίας, της προσφυγικής μνήμης που έχει διατηρηθεί ισχυρή στους πρόσφυγες και δεν είναι τόσο δυνατή στους γηγενείς; Είναι κάποια από τα ερωτήματα για τα οποία αναζητώ απαντήσεις αυτή την περίοδο.
Συνεργαζόμαστε στενά με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ με στοιχεία σε μεγάλη ανάλυση, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοι συνοικισμοί ήταν προσφυγικοί, ποιοι είχαν γηγενή πληθυσμό, να μπορέσουμε να συγκρίνουμε περιοχές, χωριά που ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο και να κατανοήσουμε τι συνέβη τις δεκαετίες του 1970, του 1980 μέχρι το 2011.
Ερ: Γιατί είναι σημαντικό περισσότεροι άνθρωποι να κατανοούν τις έννοιες της οικονομίας;
Απ: Οικονομικά πρέπει να ξέρεις τα βασικά, εργαλειακά, τι σημαίνει μακροοικονομία ακόμη κι αν γίνεις ζωγράφος ή πολιτικός μηχανικός τα βασικά στοιχεία της μακροοικονομίας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Πρέπει να ξέρεις, ιστορία, κατά προτίμηση ιστορία των εθνών για να καταλαβαίνεις ανά πάσα στιγμή οι πολιτικές που διαβάζεις σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη σε τι κόσμο απευθύνονται. Αν σκεφτείς την οικονομία από μόνη της, στο κενό είναι ουσιαστικά σαν να δίνεις φάρμακο σε ασθενή χωρίς να έχεις πάρει ιστορικό.
Το πρόβλημα που είχαμε, οι μακροοικονομόλογοι, (Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι ότι δεν παίρναμε ιστορικό, επειδή ξέραμε ότι μία πολιτική έχει λειτουργήσει σε μία κοινωνία Χ, δίναμε τις ίδιες πολιτικές να εφαρμοστούν και σε άλλες. Προφανώς αυτό είναι λάθος. Ακαδημαϊκά, ο χώρος, στον οποίο δουλεύω δηλαδή το ότι η ιδιαιτερότητα και η σημασία της ιστορίας σε σχέση με τους θεσμούς, σε σχέση με την ετερογένεια είναι πολύ σημαντικά συστατικά για την κατανόηση των πολιτικών, είναι ένα πεδίο που πριν από 20 χρόνια δεν εξεταζόταν ακαδημαϊκά. Δεν υπήρχε έρευνα όσον αφορά τη σημασία της ιστορίας, της προφορικής παράδοσης, της τοπικής κοινωνίας, της ετερογένειας στην αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής.
Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, εγώ και αρκετοί άλλοι οικονομολόγοι έχουμε μονιμοποιηθεί σε πανεπιστήμια της Αμερικής και αρχίζει σιγά σιγά το ακαδημαϊκό πεδίο να ανοίγει προς αυτή την κατεύθυνση.
Eρ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα;
Απ: Δεν είμαστε στις ειδήσεις τώρα, ήμασταν για περίπου δύο με τρία χρόνια, τώρα δεν υπάρχει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον ιδιαίτερο για την Ελλάδα.
Έχουμε βιώσει μία καταστροφή, συγκρίσιμη με το κραχ του 1930 στην Αμερική. Αν σκεφτούμε ότι όλα ξεκίνησαν το 2008 που ήμασταν ιδιαίτερα ψηλά και κοιτάξουμε το 2019, έχουμε χάσει το 1/3 των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
Βέβαια, είμαι οικονομολόγος που δεν κοιτάζω τις ετήσιες μεταβολές, κοιτάζω σε επίπεδο δεκαετιών. Αν το δούμε πιο μακροσκοπικά είμαστε ακόμη στις πλούσιες περιοχές του πλανήτη, έχουμε φτωχύνει σε σχετικές τιμές.
Εξαρτάται τι συγκρίνεις κάθε φορά, τη δεκαετία, την εικοσαετία; Η ελληνική κοινωνία έχει περάσει από μεγάλες πτωχεύσεις - Τρικούπης, προσφυγικό- αν το σκεφτούμε διαχρονικά δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτι κακό και έχουμε καταφέρει να ορθοποδήσουμε. Είμαι αισιόδοξος αν το δω ιστορικά, πως ξεκινήσαμε το 1821 με την Ελλάδα να είναι λίγο λιγότερη από την Πελοπόννησο και τα επόμενα χρόνια να επεκτείνεται και οικονομικά και γεωγραφικά με τα λάθη της, με τις καταστροφές της, αλλά να επιστρέφει λίγο πιο ισχυρή από πριν. Αυτό με κάνει αισιόδοξο, αν σκεφτώ τα τελευταία 200 χρόνια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Αυτό που δεν με κάνει αισιόδοξο είναι ότι στο παρελθόν το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν έφευγε τρέχοντας σε περιόδους μεγάλων ανακατατάξεων.
Έφυγαν από τη χώρα επιστήμονες, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί. Αν σκεφτούμε όλη την επένδυση ανθρώπινου κεφαλαίου τη δεκαετία του 2000 μέχρι τέλη της δεκαετίας του 2010 τι έκανε η Ελλάδα; Επένδυσε δισεκατομμύρια σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υπήρξε πάρα πολύς κόσμος που έφυγε μέσα στη κρίση. Για να γυρίσει κάποιος και να κάνει αλλαγές στον τομέα του, δεν μπορεί να τις κάνει μόνος του, χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά για να φέρουν την αλλαγή. Με κάνει απαισιόδοξο το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε πληρώσει εμείς, ως Έλληνες, που έχουν πληρώσει οι γονείς μας, το έχουμε κάνει δώρο στον κόσμο, στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Σουηδία. Η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί τέλεια, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα θύμα, κι αυτό είναι η μεσαία τάξη του ανθρωπίνου κεφαλαίου στην Ελλάδα, στην οποία υπάρχει ένα σχετικό κενό. Γι αυτό η ύφεση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο απ' ότι θα διαρκούσε πριν από 50 χρόνια. Πριν από 50 χρόνια δεν έφευγε τόσος κόσμος και η αντίδραση θα ερχόταν νωρίτερα. Όσο καθυστερεί η αντίδραση τόσο η ύφεση παγιώνεται.
Ερ: Θα μπορούσαν να αποφευχθούν οικονομικές κρίσεις με την αξιοποίηση των οικονομολόγων και των γνώσεών τους στη χάραξη πολιτικών;
Απ: Δεν είναι ότι δεν είχαμε καλούς οικονομολόγους, αλλά είναι δύσκολο ορθολογικά μία κοινωνία που έχει συνηθίσει μία άνθηση από τη δεκαετία του 1990 έως το 2000 να αποδεχθεί ότι μέρος αυτής της άνθησης ήταν πλασματική.
Είναι Πολιτική Οικονομία, το θεώρημα του διάμεσου ψηφοφόρου, μπορείς να τον πείσεις με ορθολογικά επιχειρήματα όταν είναι τα νέα άσχημα; Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι μπορεί να σου δώσει μία εξωτική γιατρειά, στην οποία δεν θα χρειαστεί να πονέσεις. Και θα πεις θα πάω σε εκείνον που υπόσχεται ίαση χωρίς πόνο. Αυτό βίωσε η ελληνική κοινωνία βίωσε τα πέντε στάδια της αποδοχής ότι ένα μέρος αυτών που είχαμε κερδίσει τα τελευταία 25 χρόνια από τις αρχές του 1990 μέχρι το 2010 δεν ήταν πραγματική δυνατότητα, ήταν περισσότερο καταναλωτική φρενίτιδα με όχι τόσο έντονα παραγωγικά χαρακτηριστικά. Είναι δύσκολο αλλά φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός το δέχεται σιγά σιγά.
Αν δεν καταλάβεις πώς συμπεριφέρεται ένας λαός ειδικά σε δημοκρατικά πολιτεύματα, τότε οποιεσδήποτε πολιτικές πας να επιβάλεις ως οικονομολόγος είναι λανθασμένες. Πρέπει να σκέφτεσαι και τις πολιτικές προεκτάσεις της κάθε οικονομικής απόφασης που παίρνεις. Γι αυτό όταν ρωτάνε τους οικονομολόγους "τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια;", το υπόδειγμά σου λέει τι θα συμβεί, αλλά για να κάνεις την πρόβλεψη έχεις ήδη κρατήσει σταθερές πολλές παραμέτρους, (π.χ. ότι δεν θα γίνουν εκλογές άμεσα, ότι δεν θα έρθουν δημαγωγοί στην εξουσία) όταν συμβαίνουν αυτά σε διαφορετικές χώρες το υπόδειγμά του είναι λανθασμένο.
Είναι πολύ δύσκολο το έργο του οικονομολόγου που έχει να λάβει αποφάσεις και να βγει να πει προβλέπω "3% ανάπτυξη ή ύφεση". Το 3% βγαίνει από ένα μοντέλο στείρο, αλλά η κοινωνία δεν παραμένει σταθερή, μεταβάλλεται ως αποτέλεσμα των πολιτικών. Οπότε δεν μπορείς να προβλέψεις.
Ερ: Γιατί αποφασίσατε να συνεχίσετε το ερευνητικό σας έργο στο εξωτερικό;
Απ: Η έρευνα είναι το 99% του επαγγελματικού μας χρόνου. Έχουμε μεγάλη βοήθεια διδάσκουμε λίγο και στοχευμένα πάνω σε αντικείμενο της έρευνάς μας. Έχω άπλετο χρόνο να κάνω αυτό που θέλω. Αν σου αρέσει η έρευνα θα πας εκεί όπου ο εργοδότης σου θα σου πει πάρε το γραφείο σου, πάρε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ερευνητικά κεφάλαια και κάνε αυτό που σου αρέσει. Για αυτό δεν κοιτάξω να γυρίσω στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο διοργανώνεται τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ το συνέδριο, της Αμερικανικής Economic Association (AEA) στο οποίο συμμετέχουν περίπου 500 πανεπιστήμια απ΄ όλο τον κόσμο, που θέλουν να προσλάβουν οικονομολόγους. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει.
Ερ: Πώς αισθάνεστε για τη βράβευσή σας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, τι σημαίνει για έναν επιστήμονα η αναγνώριση του έργου του;
Απ: Είναι ιδιαίτερα τιμητικό, είναι το μεγαλύτερο βραβείο που έχουμε από ελληνικό φορέα. Είναι πολύ όμορφο που ενώ βλέπεις ότι η χώρα σου δεν συμμετέχει ακαδημαϊκά στην παγκόσμια αγορά εργασίας όσον αφορά τη ζήτηση, τουλάχιστον συμμετέχει όσον αφορά την αναγνώριση της προσπάθειας και του αποτελέσματος νιώθεις υπερήφανος. Νιώθεις υπερήφανος και που λαμβάνεις το σημαντικό βραβείο και που υπάρχει ο θεσμός και η αριστεία είναι αναγνωρίσιμη. Αφού αναγνωρίζει η Ελλάδα την αριστεία μπορεί να έρθει στην αγορά εργασίας, μπορεί να παίρνει τους καλύτερους σε κάθε κλάδο, γιατί τους αναγνωρίζει.
*Ο Στέλιος Μιχαλόπουλος το 2002 ξεκίνησε τις διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ. Από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη. Το 2012 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Brown όπου και το 2016 εξελέγη στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως American Economic Review, Econometrica, Journal of Political Economy και Quarterly Journal of Economics. Η έρευνά του αναγνωρίστηκε το 2015 με το Βραβείο Αριστείας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας και Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) και στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER).