26.10.19

Νεκρομαντεία - Εκεί όπου οι αρχαίοι επικοινωνούσαν με τους νεκρούς !

Το νεκρομαντείο ήταν ένας ναός αφιερωμένος στον Άδη, τον θεό του Κάτω Κόσμου και την σύζυγό του την Περσεφόνη.
 
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι σοροί των νεκρών αποσυντίθεντο στο χώμα, όμως οι ψυχές τους απελευθερώνονταν και ταξίδευαν στον Κάτω Κόσμο μέσω μιας χαραμάδας.
 Οι ψυχές των νεκρών είχαν ιδιότητες που δεν διέθεταν οι ζωντανοί, όπως για παράδειγμα την ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον.
Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη.
Γι ´αυτό το λόγο έφτιαχναν τους ναούς σε μέρη τα οποία θεωρούνταν πύλες του Κάτω Κόσμου και όπου οι ζωντανοί μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς για να μάθουν τις προφητείες τους. Αυτός ο ναός ονομαζόταν νεκρομαντείο.
Υπήρχαν πολλά νεκρομαντεία, όπως του Ποσειδώνα στο Ακρωτήριο Ταίναρο (ονειρομαντείο Ταινάρου), της Ερμιόνης στην Αργολίδα, της Κύμης, αρχαίας ελληνικής αποικίας στην Κάτω Ιταλία και της Ηράκλειας στον Πόντο. 
Αυτό όμως που κρατούσε τα σκήπτρα ήταν το νεκρομαντείο της Ηπείρου.

Το νεκρομαντείο της Ηπείρου βρισκόταν στο σημείο συνάντησης τριών εκ των πέντε ποταμών που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη. Τα τρία αυτά ποτάμια ήταν ο Αχέροντας (ο ποταμός της λύπης), ο Πυριφλεγέθων (αυτός με τις πύρινες φλόγες) και ο Κωκυτός (αυτός που θρηνεί). Το νεκρομαντείο ανακαλύφθηκε από τον Έλληνα αρχαιολόγο τον Σωτήρη Δάκαρη την δεκαετία του 1960.
Το εσωτερικό μιας υπόγειας αίθουσας στο νεκρομαντείο της Ηπείρου
Nekromanteion-of-Ephyra-Acheron-in-Epirus-4
Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο μέσω του νεκρομαντείου για να συναντήσει τον τυφλό μάντη Τειρεσία προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά του για να επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιθάκη.
Η «προφητεία» του Περίανδρου Αναφορά στο νεκρομαντείο γίνεται και στις Ιστορίες του Ηροδότου.
Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Περίανδρο, τον τύραννο της Κορίνθου. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Περίανδρος ήθελε να επικοινωνήσει με τη νεκρή γυναίκα του την Μέλισσα για να του αποκαλύψει που είχε κρύψει ένα χρηματικό ποσό.
Όταν οι απεσταλμένοι του Περίανδρου στον Άδη της ζητούν να τους αποκαλύψει το μέρος που έκρυψε τα χρήματα, εκείνη αρνείται επειδή ήταν γυμνή και κρύωνε αφού ο Περίανδρος δεν είχε φροντίσει στην κηδεία της να κάψει καλά τα ρούχα που θα την συνόδευαν στον Κάτω Κόσμο.
Τότε ο Περίανδρος διέταξε όλες τις Κορίνθιες να βγάλουν τα ρούχα τους. Στη συνέχεια τα έκαψε σαν προσφορά στη γυναίκα του η οποία με τη σειρά της αποκάλυψε το σημείο με τα κρυμμένα χρήματα.
Nekromanteion-of-Ephyra-Acheron-in-Epirus
Το νεκρομαντείο της Ηπείρου αναφέρεται σε πολλά γραπτά κείμενα

Η επικοινωνία με τον Κάτω Κόσμο δεν ήταν προνόμιο μόνο των ισχυρών, αφού ακόμα και οι απλοί πολίτες μπορούσαν να επισκεφτούν τα νεκρομαντεία για να μάθουν τα μελλούμενα.
Έμπαιναν πρώτα σε ένα σκοτεινό θάλαμο και έκαναν διάφορα τελετουργικά με σκοπό να καταφέρουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους νεκρούς. Μετά την προετοιμασία, ένας ιερέας τους οδηγούσε σε μία άλλη αίθουσα ακόμα πιο κάτω, όπου γινόταν η θυσία ενός ζώου και στη συνέχεια περνούσαν από τρεις πύλες που συμβόλιζαν την είσοδο στον Κάτω Κόσμο.
Nekromanteion-of-Ephyra-Acheron-in-Epirus-3
Μετά από αυτή τη διαδικασία ήταν πλέον σε θέση να συναντήσουν τους νεκρούς. Κάποιες γραπτές αναφορές κάνουν λόγο για φαντάσματα και σκιές που έβλεπαν οι νεκρομάντεις. Οι ειδικοί το αποδίδουν στη χρήση κάποιων ψυχοτρόπων ουσιών που ίσως λάμβαναν οι μάντεις.
Εκτός απ ´αυτό όμως υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που παραπέμπουν στην ύπαρξη κάποιας ειδικής μηχανής, μίας έξυπνης επινόησης, που επέτρεπε στα «φαντάσματα» να αιωρούνται μέσα στην αίθουσα. Το 167 π. Χ οι Ρωμαίοι λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το νεκρομαντείο της Ηπείρου.
Τον 18ο αιώνα ένας ναός αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Βαπτιστή χτίστηκε πάνω στο ίδιο μέρος. Το νεκρομαντείο ανασκάφηκε τα έτη 1958-1964 και 1976-1977 υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ήταν το πρώτο ιερό και μαντείο των θεών του Κάτω Κόσμου που έγινε γνωστό.

ΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ !!! Και δεύτερο άτομο ασελγούσε στο κορμάκι της 12χρονης

Προσπάθησαν να τη… φιμώσουν

Συγκλονιστικές και παράλληλα ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο ιερέα που φέρεται να ασελγούσε σε ένα κορίτσι 12 ετών στην Ανατολική Μάνη. Σύμφωνα με το Star Channel η ανήλικη μίλησε στην αστυνομία και είπε ότι εκτός από τον ιερέα σε βάρος της ασελγούσε και δεύτερο άτομο.
«Είναι μία πολύ περίεργη υπόθεση η οποία στο δικαστήριο θα αναλυθεί πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που έχω να σας πω μετά βεβαιότητας είναι το εξής: Η ιατροδικαστική έκθεση είναι αρνητική, η οποία έγινε όχι για τον ιερέα αλλά για άλλο πρόσωπο που κατήγγειλε η μικρή. Η μικρή δηλαδή μετά από λίγος μήνες καταγγέλλει κι άλλο πρόσωπο με τις ίδιες ακριβώς πράξεις και το περιγράφει με τον ίδιο τρόπο. Ο εντολέας μου δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή καθόλου!» δηλώνει στο STAR η δικηγόρος του Ιερέα, Ανθή Μπαλιτσάρη.
Η 12χρονη από τον Απρίλιο του 2018 φιλοξενείται στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Την ασέλγεια αποκάλυψε σε ψυχολόγο που κίνησε όλες τις διαδικασίες. Η μητέρα της, σύντροφος του ιερέα, δεν την πίστεψε. Προκάλεσε μάλιστα  επεισόδιο με τους υπευθύνους του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε επίσκεψη της με τον ιερέα στο σπίτι όπου ζούσε το παιδί.
«Ήθελαν να την αποτρέψουν να συνεχίσει την κατάθεσή της σε βάρους του ιερέα, το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί η παιδαγωγός από το σπίτι γιατί τους εμπόδιζε.  Η ταλαιπωρία ενός παιδιού γιατί δεν το ακούν, δεν το πιστεύουν, έκανε ακόμα μια φορά ένα παιδί να βρεθεί σε άσχημη κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Αναζητούσαν έφηβη επί έναν χρόνο και την εντόπισαν να πρωταγωνιστεί σε «ροζ βίντεο»

Πρωταγωνίστρια σε "ροζ" βίντεο και φωτογραφίες ήταν η έφηβη που είχε εξαφανιστεί από το σπίτι της πριν από περίπου έναν χρόνο στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη New York Post, ανηρτημένα στο διαδίκτυο και κυρίως σε site όπως τα Pornhub, Periscope και Snapchat, εντόπισαν οι Αρχές 60 φωτογραφίες και βίντεο της έφηβης.
Σε κάποια από τα βίντεο συμπρωταγωνιστεί και ένας άνδρας, που ταυτοποιήθηκε ως ο 30χρονος Κρίστοφερ Τζόνσον. Όπως μετέδωσε η τοπική Sun Sentinel, οι δυο τους είχαν θεαθεί μαζί σε Κομητεία της Φλόριντα. Η αστυνομία εντόπισε το αυτοκίνητό του και τον συνέλαβε, ενώ στο κάθισμα του συνοδηγού βρισκόταν η έφηβη. Το πορνογραφικό υλικό που είχε ανέβει στο διαδίκτυο απεικόνιζε τον ίδιο να κάνει σεξ με την κοπέλα.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμά του αποκάλυψε πληροφορίες για κλινική αμβλώσεων. Η έφηβη είπε στην αστυνομία ότι την είχε αφήσει έγκυο και την πήγε στην κλινική για να κάνει έκτρωση.Ο Τζόνσον αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά κρατείται με εγγύηση 75.000 δολαρίων κατηγορούμενος για ασέλγεια σε θύμα ηλικίας 12-16 ετών, σύμφωνα με τις αναφορές.

 New York Post

Πως έστεινε κομπίνα στον ΕΦΚΑ

Άλλαζε τις εντολές πληρωμών προσθέτοντας έναν αριθμό. Υπάλληλος του ΕΦΚΑ τροποποιούσε λογαριασμούς που είχαν ήδη εξωφληθεί και "τσέπωνε" τη διαφορά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, ο υπάλληλος άλλαζε τις ημερομηνίες αλλά και τα ποσά που αναγράφονταν στα γνήσια τιμολόγια και στη συνέχεια εισέπραττε τα χρήματα, είτε από το ταμείο, είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είχε πρόσβαση.

Πως έστησε το κόλπο του.


Σε μία περίπτωση πλαστογραφίας το ποσό ήταν 78,03 ευρώ και o υπάλληλος έβαλε μπροστά το νούμερο 8 με αποτέλεσμα να εισπράξει 878,03 ευρώ.

Σε μια άλλη το τιμολόγιο ήταν 33,89 ευρώ και έβαλε μπροστά το νούμερο 6, με αποτέλεσμα να εισπράξει 633,89 ευρώ.

Η ζημιά για το Δημόσιο μέχρι στιγμής υπολογίζεται να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Έρευνάται εάν υπήρξε συμμετοχή κι άλλων υπαλλήλων στην κομπίνα που είχε στηθεί.

Διεθνής συνάντηση θεολογίας στην Καλαμάτα

Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς Καλαμάτας, άρχισε η 9η Διεθνής Συνάντηση του «Studium Historicorum Ecclesiasticorum», με θέμα : «H Ιωάννειος Παράδοση της Εκκλησίας της Ανατολής». Η συνάντηση που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη τελεί υπό την αιγίδα της μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ι.Μ. Μεσσηνίας, η συνάντηση αυτή έχει ως αφετηρία το κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Τμημάτων Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Σεμινάριο διεξάγεται παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει ως στόχο τη δημιουργία φυτωρίου νέων Επιστημόνων, οι οποίοι διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Παράλληλα, επιθυμεί να εμφυσήσει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών και να τους παραχωρήσει βήμα, στο οποίο να μπορούν να ανακοινώνουν τα πορίσματα των ερευνών τους.
Στην καταληκτική συνεδρία της Τρίτης (11.30 π.μ.) θα προεδρεύσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ !!! ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: - Έγγραφα – Ντοκουμέντα «μιλούν» για τροποποίηση του καιρού από το 1966

Τα πειράματα ξεκίνησαν από το 1946 πριν 73 χρόνια...
Το έγγραφο ντοκουμέντο έχει ημερομηνία Νοέμβριο του 1966. Αναφέρει ότι τα πειράματα τροποποίησης καιρού έχουν ξεκινήσει… 20 πριν δηλαδή το 1946!
Είναι ένα προτεινόμενο εθνικό πρόγραμμα για την τροποποίηση του καιρού. 
Αναφέρει εκτενώς τα δυνητικά οφέλη της εφαρμογής αυτών των πειραμάτων σε τομείς όπως η γεωργία, ο έλεγχος των καιρικών φαινομένων κ.α.
Προτείνει… υποεπιτροπές οι οποίες θα μελετήσουν τις επιμέρους πτυχές του «προγράμματος» όπως βιολογικές, σωματικές, οικολογικές, κοινωνικοοικονομικές, νομικές και νομοθετικές, διοικητικές αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος.
Δείτε εδώ από το 1946 έχουν ξεκινήσει να διεξάγονται τα πειράματα!
modification1
Μέσα στο έγγραφο επίσης αναφέρεται η επέκταση του «επιτυχημένου» προγράμματος σε διεθνή κλίμακα προτείνοντας επιχειρήματα καθώς επίσης και τρόπους συνέναισης των κρατών στα εδάφη των οποίων θα πραγματοποιείται.
modification2_1
Χρηματοδότης του προγράματος και το υπουργείο Άμυνας!
defence
Τώρα θα μου πείτε.. μα για καλό σκοπό γίνονται.. ή τουλάχιστον για καλό σκοπό ξεκίνησαν.
Κι εγώ θα σας απαντήσω.. και η πυρηνική ενέργεια για καλό σκοπό ξεκίνησε και απειλεί με καταστροφή τον πλανήτη.
Επίσης αναλογιστείτε αν έκαναν αυτά πριν από 73 χρόνια τι θα κάνουν σήμερα! Για να γίνει πιο κατανοητή η πρόοδος των τεχνολογιών φανταστείτε ότι πριν 30 χρόνια δεν είχαμε καν υπολογιστή, internet και κινητό τηλέφωνο. Σημειωτέον ότι την τεχνολογία που υπάρχει στα εργαστήρια δε μπορούμε να τη φανταστούμε καν!
Κράτησα και μια απορία για το τέλος…
Η κλιματική αλλαγή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Τα πρόσφατα τελευταία χρόνια για την ακρίβεια. Είναι μήπως το αποτέλεσμα των πειραμάτων που γίνονται τα τελευταία 73  χρόνια ή μια απάτη που στήθηκε ώστε να πωλούνται «υπηρεσίες τροποποίησης καιρού;

Η «Samantha» αποκαλύπτει γιατί δεν θα παίξει ξανά στο Sεx and The City

Η Kim Catrall εξομολογείται τους λόγους για την απόφαση της
Πρόσφατα η Kim Cattrall αποκάλυψε ότι δεν θα συνεχίσει στο Sεx and The City και ο λόγος είναι η συμπεριφορά της συμπρωταγωνίστριας της Sarah Jessica Parker, αλλά και της κακής τους σχέσης.
Σύμφωνα με την ίδια την Cattrall, η οποία υποδήθηκε με απόλυτη επιτυχία τον ρόλο της τρελής Samantha Jones η οποία ζούσε τη ζωή της στο έπακρο, δεν θα εμφανιστεί στην τρίτη ταινία της δημοφιλούς σειράς δηλώνοντας ότι ο λόγος είναι η βεντέτα με την Sarah.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά όταν την ρώτησαν για την επιστροφή της «Από εμένα είναι όχι», ενώ άφησε υποννοούμενα για τον κακό χαρακτήρα της Sarah.
«Στη ζωή παίρνεις μαθήματα, και το δικό μου μάθημα είναι να δουλεύω με καλούς ανθρώπους και να προσπαθώ να το κάνω διασκεδαστικό», είπε.
Μάλιστα, πριν από αυτήν τη δήλωση η Cattrall είχε διαφωνήσει ανοιχτά με την Parker με αφορμή τον θάνατο του αδερφού της πρώτης. Όταν η Parker μοιράστηκε ένα συλλυπητήριο Tweet για τον χαμό της συμπρωταγωνίστριας της εκείνη απάντησε: «Δεν είσαι οικογένειά μου. Δεν είσαι φίλη μου. Σου γράφω για να σου πω για άλλη μια φορά να σταματήσεις να εκμεταλλεύεσαι την τραγωδία μας για να επαναφέρεις την περσόνα του καλού κοριτσιού που είχες».
Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που οι φήμες θέλουν τις δυο ηθοποιούς να βρίσκονται σε κόντρα, αφού το 1999 οι tabloids τις ήθελαν να μην τα πηγαίνουν καλά, ήδη από τα γυρίσματα της σειράς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 90s (@90scelebvibes) στις

Ανακαλύψτε σε ποιο μέρος του σώματος θα σας «χτυπήσει» η αλλαγή του καιρού

Αυτοί που πάσχουν μακροχρόνια από προβλήματα υγείας, όπως αρθριτικά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο τις μέρες με υγρασία και αέρα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Παραδοσιακά πιστευόταν ότι το κρύο επιδεινώνει το αίσθημα του πόνου, ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν ελάχιστα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση του καιρού στον πόνο. Επίσης θεωρείτο ότι η βαρομετρική πίεση είχε άμεση επίδραση στις αρθρώσεις των ατόμων με αρθριτικά.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ονομάστηκε «Cloudy with a Chance of Pain» (Συννεφιασμένος με Πιθανότητα Πόνου), είναι η πρώτη έρευνα τόσο μεγάλου εύρους που εξέτασε τις επιδράσεις του καιρού στον πόνο.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 2.500 άτομα από τη Βρετανία που υπέφεραν από αρθριτικά, ημικρανίες, ινομυαλγία και νευροπαθητικούς πόνους και βρέθηκε πως στην πραγματικότητα τα συμπτώματα ήταν χειρότερα τις πιο θερμές και με περισσότερη υγρασία ημέρες. Αυτοί κατέγραψαν σε καθημερινή βάση τα συμπτώματα πόνου των συμμετεχόντων σε μια περίοδο από έναν έως 15 μήνες, ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα (smartphones) παρείχαν πληροφορίες για τον καιρό στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι συμμετέχοντες.
Τις μέρες με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες να βιώσουν πόνο πιο μεγάλης έντασης από ό,τι συνήθως αυξάνονταν κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια μέρα με αίθριο καιρό οι πιθανότητες κάποιος να βιώσει πόνο ήταν 5%, τις μέρες με υγρασία και αέρα το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 6%. Οι ψυχρές και υγρές μέρες έκαναν επίσης τον πόνο χειρότερο, ωστόσο δε βρέθηκε καμία συσχέτιση του πόνου αποκλειστικά με τη θερμοκρασία ή με τη βροχόπτωση.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ζωής 10 εκατομμυρίων ασθενών στη Βρετανία και 31 εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ που πάσχουν από αρθρίτιδα και παρόμοιες ιατρικές παθήσεις, καθώς αυτοί πλέον θα μπορούν να εντοπίζουν και να προβλέπουν τον πόνο τους.
Ο Will Dixon, καθηγητής από το Κέντρο Επιδημιολογίας κατά της Αρθρίτιδας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Ο καιρός πιστευόταν ότι επηρεάζει τα συμπτώματα των ασθενών με αρθρίτιδα, ήδη από την αρχαία Ελλάδα, από την περίοδο του Ιπποκράτη» και συνέχισε: «Περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων με αρθριτικά πιστεύουν ότι ο πόνος τους επηρεάζεται από τον καιρό».
Ο Δρ. Dixon ελπίζει πως στο μέλλον θα διερευνηθεί γιατί η υγρασία συνδέεται με πόνο, καθώς αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και ενδεχομένως τη δημιουργία ενός«δελτίου πρόγνωσης πόνου», που θα επέτρεπε στους πάσχοντες να οργανώσουν πολλές από τις δραστηριότητές τους.
Ο Δρ. Steven Simpson, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Επιδημιολογίας κατά της Αρθρίτιδας, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη εξήγησε ότι μέχρι τώρα ήταν σχεδόν παράδοση πως ο καιρός έχει επίδραση στην αρθρίτιδα αλλά αυτό είχε βασιστεί στην ανθρώπινη εμπειρία και όχι σε μελέτες. «Η υποστήριξη αποτελεσματικών τρόπων αυτοδιαχείρισης του πόνου μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα άτομα με αρθρίτιδα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να προσληφθούν και να παραμείνουν στην εργασία, να είναι πλήρη μέλη μιας κοινότητας και απλά να ανήκουν κάπου».
«Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του πόνου», κατέληξε ο Δρ. Simpson.

ygeiamou.gr

Μακρύς ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα

Μακρύς και με πολλά εμπόδια φαίνεται να είναι ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων, όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων(EIGE) που δημοσίευσε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019.
Τα ευρήματα για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε 28 χώρες συγκεντρώνοντας 51,2 μονάδες ενώ ο μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά είναι στις 67,4 μονάδες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Σουηδία και η Δανία με 83,6 και 77,5 μονάδες, αντιμετωπίζοντας περισσότερο ισότιμα τα έμφυλα ζητήματα. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελείται από έξι βασικούς τομείς, την εργασία, τα χρήματα, τη γνώση, το χρόνο, την εξουσία και την υγεία. Ο υπολογισμός υπήρξε αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων δεικτών για τα φύλα σε έναν ενιαίο συνοπτικό δείκτη. Ο δείκτης βαθμολογεί τα κράτη μέλη βάσει βαθμολογικής κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 (απόλυτη ανισότητα) έως το 100 (πλήρης ισότητα). Δεν μετρά απλώς το έμφυλο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη τις συνθήκες κάθε χώρας και τα διάφορα επίπεδα επιδόσεων των κρατών μελών σε διάφορους τομείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς επίσης καθώς στο διάστημα 2005-2017 έχει σημειώσει πρόοδο μόλις 5,4 μονάδων. Μέσα σε 12 χρόνια η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της κατά 4,4 μονάδες ( 2005-2017), γεγονός που αποδεικνύει ότι το έμφυλο χάσμα παραμένει αρκετά ισχυρό. 
«Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά, για την περίοδο 2017-2019 είναι στην τελευταία θέση και οι λόγοι είναι προφανείς. Απέχουμε από την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας και για το λόγο αυτό χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην εναρμόνιση οικογενειακής/ιδιωτικής με την επαγγελματική ζωή, τόνωση της γυναικείας εργασίας, ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών, προγράμματα από την προσχολική ηλικία στα παιδιά μας ώστε να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν "αντρικές" και "γυναικείες" σπουδές και δουλειές και σαφώς να μην χρειάζονται οι γυναίκες στην Ελλάδα να πρέπει να επιλέξουν "παιδιά ή καριέρα". Συγκεκριμένες λοιπόν δράσεις, ώστε να καταφέρουμε ως χώρα και κυρίως ως κοινωνία να αποτάξουμε τα στερεότυπα και να πάμε ένα βήμα μπροστά», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σχολιάζοντας τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019.

Οι 422 Μεσσήνιοι πεσόντες στο Αλβανικό Μέτωπο - Όλα τα ονόματα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ !

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ 422 ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟ 1940-41

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τον κινηματογράφο

Είχαν περάσει λίγο περισσότερα από 20 χρόνια από τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Ευρώπη έμπαινε και πάλι στον εφιάλτη ενός Μεγάλου Πολέμου. Ήταν ακριβώς πριν 80 χρόνια. Η ναζιστική Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία, όταν ακόμη ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούσαν, μέσω της διπλωματίας, να αποφύγουν τη σύγκρουση. Η Πολωνία έπεσε μέσα σε χρόνο ρεκόρ και πλέον είχαμε μπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους - πάνω από 50 εκατομμύρια νεκροί άμαχοι.
Η φρίκη του πολέμου πήρε άλλες διαστάσεις με τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, τις μαζικές εκτελέσεις, το κάψιμο χωριών και τη σφαγή κατοίκων, ακόμη και γυναικόπαιδων, για να φτάσουμε στο τέλος με τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Είχαν προηγηθεί μεγάλες μάχες, ηρωισμοί, στα χαρακώματα από απλούς στρατιώτες και στα βουνά ή στις πόλεις από εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που αντιστάθηκαν στο απόλυτο κακό, για την ελευθερία και τη διατήρηση της αξιοπρέπειας, θυσιάζοντας τη ζωή τους.
Μπορεί όλα αυτά σήμερα να μοιάζουν, ειδικά για τους νεότερους, με ένα μυθιστόρημα, αλλά είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης Ιστορίας της ανθρωπότητας. Μια ιστορία που έδωσε στον κινηματογράφο την ευκαιρία να μιλήσει για τον ηρωισμό, τη θυσία, την αντίσταση, αλλά και τη φρίκη του πολέμου, τις θηριωδίες των ναζί και την κατάντια του ανθρώπινου είδους. Υπήρξαν βεβαίως και προπαγανδιστικές ταινίες, με στόχο να υπάρξουν εθελοντές. Πάντως, σπουδαίοι κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο γύρισαν πολλές αξιόλογες ταινίες, ορισμένες φορές αριστουργήματα, που σημάδεψαν το σινεμά και πρόσφεραν τα μέγιστα στη συλλογική μνήμη.
Με αφορμή την επέτειο του «Όχι», είναι ευκαιρία να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας μέσα από δέκα απ’ τις καλύτερες ξένες ταινίες που έχουν εμπνευστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια ελληνική - ίσως τη σημαντικότερη που γυρίστηκε στον τόπο μας.
Αυτές είναι:
«Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη»
«Θάλαμος Εξόντωσης 17»
«Όταν Περνούν οι Γερανοί»
«Η Λίστα του Σίντλερ»
«Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»
«Και οι 12 ήταν Καθάρματα»
«Η Μεγάλη Απόδραση»
«Σιδηρούς Σταυρός»
«Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»
«Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν»
«Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση;»

Ως πότε ένα Παιδί θα βιώνει κακοποίηση και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία θα σωπαίνει

Τόσο ο ιερέας όσο και η μητέρα της 12χρονης επιτέθηκαν σε ανθρώπους του Χαμόγελου στην Μάνη !

Το Χαμόγελο του Παιδιού τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του για την υπόθεση με τον ιερέα που ασελγούσε σε ανήλικη τη Μάνη, φέρνοντας στη δημοσιότητα άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση της 12χρονης. 
Οι 344 λέξεις της ανακοίνωσης μιλάνε από μόνες τους:
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων για την σύλληψη του ιερέα στην ανατολική Μάνη Λακωνίας για σεξουαλική Κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας ενημερώνει για την «Οδύσσεια» που πέρασε το μικρό κορίτσι προσπαθώντας να μιλήσει για την φρίκη που πέρασε.
Τον Απρίλιο του 2018 η μικρή εμπιστεύτηκε το γεγονός σε άνθρωπο του Οργανισμού και μετά από προτροπή του τελευταίου άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Το παιδί μαζί με ανθρώπους του Οργανισμού μετέβη στον Εισαγγελέα ανηλίκων όπου κατέθεσε με την πλαισίωση από πραγματογνώμονα.
Καθ’όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και της κατάθεσης του Παιδιού, βασικό μέλημα του Οργανισμού ήταν η διασφάλιση της προστασίας της μικρής και η απομάκρυνση από τον ιερέα.
Σε αυτήν την προσπάθεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι άνθρωποι που βρίσκονταν συνεχώς δίπλα στην 12χρονη αντιμετώπιζαν τις απειλές του ιερέα έως του σημείου της επίσκεψης του μαζί με δικηγόρο σε χώρο μας για την αποτροπή των ενεργειών μας. Επιπροσθέτως και η μητέρα του Παιδιού προέβει σε προπηλακισμούς εις βάρος των ανθρώπων του Οργανισμού. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί εργαζόμενος του Οργανισμού μας.
Σε συνέχεια των παραπάνω κληθήκαμε από τον εισαγγελέα που τελικά αποφάσισε ότι η 12χρονη δεν θα έχει επαφή με τον ιερέα.
Όταν ολοκληρώθηκε η κατάθεση η 12χρονη ο εισαγγελέας αποφάσισε να έχει επαφή μόνο με τη μητέρα της παρουσία κοινωνικού λειτουργού από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ωστόσο δεν υπήρχε κάποια απόφαση για τον τότε φερόμενο ως δράστη ιερέα.
Πριν λίγες ημέρες και αφού η μητέρα της 12χρονης κατάλαβε πως της έλεγε την αλήθεια προχώρησε σε κατάθεση. Ο ιερέας συνελήφθη και κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση.
Η 12χρονη βρίσκεται πλέον στην φροντίδα του «Χαμόγελου»
Τα παραπάνω δεν θα χρειαζόντουσαν να ειπωθούν αν δεν ήταν μία ιστορία που μας φέρνει σε αμηχανία κι απόγνωση διότι ακόμα και σήμερα αναρωτιόμαστε:
Ως πότε ένα Παιδί θα βρίσκει το θάρρος να μιλήσει για την φρίκη που περνάει αλλά κανείς δεν θα το πιστεύει
Ως πότε ένα Παιδί θα πρέπει να ταλαιπωρείται με αμέτρητες καταθέσεις σε αφιλόξενα για Παιδιά δικαστήρια βιώνοντας ξανά και ξανά την Κακοποίηση
Ως πότε ένα Παιδί θα βιώνει κακοποίηση και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία θα σωπαίνει

ΒΙΝΤΕΟ - Δέντρο που χτυπήθηκε από κεραυνό καίγεται από μέσα προς τα έξω

Ένα πραγματικά σπάνιο περιστατικό κατέγραψε με την κάμερά του ένας άνδρας στο Τέξας όταν ένα δέντρο έπιασε φωτιά από κεραυνό που το χτύπησε κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας στην περιοχή.
Ο 44χρονος κατέγραψε τη στιγμή που το δέντρο έχει πάρει φωτιά εσωτερικά και όχι εξωτερικά ενώ όπως ανέφερε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά.

Δείτε το βίντεο...

ΦΩΤΟ - ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ: Το «δαντελένιο κέντημα της Μάνης»

Είναι ένα μέρος με φυσική ομορφιά, αλλά και μεγάλη ιστορία που φτάνει μέχρι τα προϊστορικά χρόνια.

 Πολλοί την χαρακτηρίζουν και ως το «δαντελένιο κέντημα της Μάνης» και μάλλον δεν έχουν άδικο. Εξάλλου, η Καρδαμύλη είναι από τα ομορφότερα μέρη της Μεσσηνίας, που θα σας ενθουσιάσουν.
Το παραθαλάσσιο χωριό απέχει από την Καλαμάτα 38χλμ., ενώ συνθέτει τις αντιθέσεις στο τοπίο, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Από τη μία πλευρά είναι τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου κι από την άλλη ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Ταΰγετου.
Στην Καρδαμύλη τα μνημεία της υπάρχουν εκεί για να υπενθυμίζουν το παρελθόν της, ενώ μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νέα.
Εξάλλου, το όνομα της αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου στην Ιλιάδα, ως η πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε «Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.
Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα







Πώς περνάμε ένα ρέμα με το αυτοκίνητο

Αν παρουσιαστεί η ανάγκη, ο σωστός τρόπος να διασχίσουμε το νερό 

Χειμώνας έρχεται και είναι μια κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί στον αμύητο οδηγό εντελώς ξαφνικά.
Το ρεύμα φούσκωσε και εσύ πρέπει να το διασχίσεις πάση θυσία. Πώς γίνεται όμως σωστά η διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα απρόοπτα;
Τις πληροφορίες μας δίνουν τα ελαστικά BFGoodrich, που έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 200 τίτλους σε ράλι εκτός δρόμου, σαν τα Baja 1000 και Dakar.
Πριν μπούμε λοιπόν στο ρέμα, κατεβαίνουμε για να εκτιμήσουμε την κατάσταση, ελέγχοντας το τερέν, βρίσκοντας το καλύτερο μονοπάτι και αφαιρώντας ξύλα και μεγάλες πέτρες, αν είναι δυνατόν. Αν μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να ξεφουσκώσουμε και λίγο τα λάστιχα, 1,5 ατμόσφαιρα.

Ο κανόνας λέει πως δεν μπαίνουμε σε ορμητικά ρεύματα ή νερό ψηλότερο από την εισαγωγή αέρα, την οποία συναντάμε συνήθως στο ύψος του μπροστινού προφυλακτήρα. Και επιλέγουμε εκείνο το σημείο που το νερό κινείται με όσο το δυνατόν αργότερη ροή.
Όταν ξεκινήσουμε, μπαίνουμε στο ρέμα υπό γωνία, ώστε να μειώσουμε την πίεση που θα δεχτούμε από το νερό. Και μπαίνουμε μεν μαλακά, αλλά με αρκετή ταχύτητα ώστε να σχηματιστεί κυματισμός. Ένας κυματισμός που σπρώχνει το νερό προς τα εμπρός δημιουργώντας έτσι μια χαμηλότερη στάθμη νερού μπροστά στο αμάξι. Και συνεχίζουμε πάντα με σταθερή ταχύτητα.
Αν η μηχανή σβήσει μέσα στο νερό, δεν πρέπει να τη βάλουμε ξανά σε λειτουργία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ρουφήξει νερό ο κινητήρας. Σε αυτή την περίπτωση η ρυμούλκηση είναι επιβεβλημένη, πάντα με σβηστή τη μηχανή…

Το εργαλείο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα αυτοκίνητο

Σε οριακές καταστάσεις, αποδεικνύεται σωτήριο

Την ώρα που δεν μπορείς να προβλέψεις όλα όσα ενδέχεται να συμβούν όταν είσαι μέσα στο αμάξι, αυτό δεν σημαίνει πως λίγη μέριμνα δεν είναι απαραίτητη.
Υπάρχουν λοιπόν καταστάσεις που μπορεί να παγιδευτείς μέσα στο αυτοκίνητο και το να βγεις γρήγορα είναι η αποφασιστική λεπτομέρεια μεταξύ ζωής και θανάτου.
Γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μέσα στην καμπίνα ένα από αυτά τα εργαλεία που ανοίγουν τρύπες, τον κοινό μας ζουμπά (θα τον βρείτε και ως στιγέα ή κατσαμπρόκο, όπως τον λένε οι τσαγκάρηδες για να τρυπούν τις σόλες).
Είναι ουσιαστικά ένα αιχμηρό μεταλλικό εργαλείο χειρός (με κωνική, τριγωνική ή τετραγωνική αιχμή) που ανοίγει τρύπες ή σχηματίζει κοιλώματα.
Σαν κατσαβίδι δηλαδή με αιχμηρή απόληξη. Απολύτως ιδανικό για να κάνει θρύψαλα το τζάμι και να βγεις έξω στη στιγμή.
Και βέβαια το αποθηκεύουμε μέσα στην καμπίνα, στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή την κεντρική κονσόλα, και όχι στο πορτμπαγκάζ…

Ποια συνήθεια της μαμάς επηρεάζει το IQ του παιδιού

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών φαίνεται πως παίζει η έκθεση της μητέρας σε χημικές ουσίες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης σύμφωνα με νέα έρευνα

Χαμηλότερο IQ στην ηλικία των επτά ετών είχαν τα παιδιά που κατά το πρώτο τρίμηνο της ενδομητρίου ζωής τους είχαν εκτεθεί σε χημικά που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Ιατρικής Icahn και το Πανεπιστήμιο Karlstad που δημοσιεύθηκε στο Environment International. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που ελέγχει τη σχέση χημικών μειγμάτων προγεννητικών ενδοκρινικών διαταρακτών με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές μέτρησαν και κατέγραψαν 26 χημικά στο αίμα και τα ούρα 718 εγκύων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Αυτά περιελάμβαναν τη δισφαινόλη Α, η οποία εντοπίζεται στα πλαστικά που περιέχουν τρόφιμα και ροφήματα, όπως επίσης και σε παρασιτοκτόνα. Ορισμένα από τα 26 αυτά χημικά είναι γνωστό πως εμποδίζουν την ενδοκρινική λειτουργία στους ανθρώπους.
Το επόμενο στάδιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των επτά ετών με τους ερευνητές να τα υποβάλλουν σε τεστ νοημοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα χημικών κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης  παρουσίαζαν χαμηλότερο σκορ στα IQ τεστ. Ο χημικός παράγοντας που είχε την σημαντικότερη επίδραση στη νοημοσύνη των παιδιών φάνηκε πως ήταν η δισφαινόλη F, δείχνοντας πως δεν ήταν ασφαλέστερη από τη δισφαινόλη Α, όπως θεωρούσαν οι επιστήμονες.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως ανάμεσα στα ανησυχητικά μείγματα ήταν και ουσίες που εντοπίζονται σε προϊόντα καθαρισμού όπως τα αντιβακτηριακά σαπούνια. Πολλά από τα χημικά έμεναν στο σώμα μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα των μητέρων, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και η βραχυπρόθεσμη έκθεση είχε σημαντικές επιδράσεις.
«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί οι περισσότερες μελέτες αξιολογούν μία χημική ουσία τη φορά. Ωστόσο, η ταυτόχρονη έκθεση σε περισσότερα από ένα χημικά ενδέχεται να πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο συγκριτικά με τη δράση του κάθε χημικού κατά μόνας», δήλωσε η Δρ. Eva Tanner μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Ιατρικής Icahn.
Από την πλευρά του o Δρ. Carl-Gustaf Bornehag καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Karlstad, δήλωσε πως η έκθεση σε μείγματα χημικών ενδέχεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και ότι ορισμένα χημικά που θεωρούνταν ασφαλέστερα όπως η δισφαινόλη F δεν ήταν και τόσο ασφαλή για τα παιδιά.
Τα χημικά εμποδίζουν τη δραστηριότητα της ορμόνης ακόμα και αν η έκθεση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προηγούμενες μελέτες συσχετίζουν πολυάριθμους ενδοκρινικούς διαταράκτες, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και της δισφαινόλης Α, σε νευροαναπτυξιακές δυσχέρειες στα παιδιά.
Ορισμένα από αυτά τα χημικά φτάνουν στα έμβρυα κατά την εγκυμοσύνη και πιθανώς προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη στην ανάπτυξή τους. Παρότι η διακοπή της έκθεσης στον ρύπο ενδέχεται να μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις στους ενήλικες, η έκθεση κατά τη διάρκεια κομβικών περιόδων της εμβρυϊκής ανάπτυξης ενδέχεται να είναι μόνιμη προκαλώντας ήπιες αλλαγές πιθανώς επηρεάζοντας την υγεία κατά την ενηλικίωση, πρόσθεσε η Δρ. Tanner.
Οι ερευνητές καταλήγουν σημειώνοντας πως η μελέτη ήταν παρατηρητική και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Καρκίνος: Σε ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να «ξεφύγουν» οι τρεις πιο επικίνδυνοι τύποι

Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν στις συνιστώμενες διαγνωστικές εξετάσεις για τρεις συχνούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με  μεγάλη καναδική ανασκόπηση

Οι προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνο είναι έως και ένα τέταρτο λιγότεροι στις γυναίκες με διαβήτη, με διακύμανση ανάλογα με τον τύπο, θέτοντας τες σε κίνδυνο για ένα συνολικά κακό θεραπευτικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetologia.
Οι ερευνήτριες Dominika Bhatia και Lorraine Lipscombe από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπίστωσαν ότι οι εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν 24% λιγότεροι στις γυναίκες με διαβήτη, συγκριτικά σε εκείνες χωρίς διαβήτη. Ενώ επίσης ήταν λιγότεροι οι έλεγχοι κατά 17% για καρκίνο του μαστού και κατά 14% για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο διαβήτης έχει ήδη σχετιστεί με 30% μεγαλύτερη συχνότητα συγκεκριμένων καρκίνων και με 40% υψηλότερη θνησιμότητα μετά από καρκινική διάγνωση. Εκτός από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ των δύο παθήσεων, έχει παρατηρηθεί και αιτιολογική σχέση, με την υψηλή αναλογία ινσουλίνης στο αίμα και την ινσουλινοαντίσταση να σχετίζονται με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.
Ως γνωστόν ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος μειώνει τους καρκινικούς θανάτους: έως και κατά 33% από καρκίνο του μαστού, έως κατά 70% από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κατά 37% από καρκίνο παχέος εντέρου.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ότι αφορά στη θεραπεία του καρκίνου και τα ποσοστά επιβίωσης. Οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με προχωρημένου σταδίου όγκους, να βιώσουν περισσότερη τοξικότητα κατά την θεραπεία, κάτι που με τη σειρά του αναγκάζει τους γιατρούς να επιλέγουν πιο συντηρητικές θεραπείες. Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι υστερούν και σε προληπτικές αγωγές καθώς προέχει η διαχείριση της χρόνιας πάθησης.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνήτριες εξέτασαν κατά πόσο ο διαβήτης επιδρά στον συνιστώμενο προληπτικό έλεγχο για καρκίνο.
Ερεύνησαν λοιπόν τις βάσεις δεδομένων MEDLINE, EMBASE και CINAH για σχετικές μελέτες, την περίοδο 1 Ιανουαρίου 1997 – 18 Ιουλίου 2018, με έμφαση σε πληροφορίες για εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου σε άτομα με διαβήτη και χωρίς από τον γενικό πληθυσμό.
Από τα 5.200 μοναδικά αρχεία, 37 μελέτες τελικά πληρούσαν τα κριτήρια: εννέα αφορούσαν στον έλεγχο για καρκίνο του μαστού, δύο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οκτώ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, οκτώ εστίαζαν ταυτόχρονα σε διαγνωστικό έλεγχο για καρκίνο μαστού και τραχήλου μήτρας, μια συνδυασμό μαστού και παχέος εντέρου και εννέα και τους τρεις καρκίνους μαζί. Πάνω από τις μισές μελέτες είχαν γίνει στη Βόρεια Αμερική (21 στις ΗΠΑ και 3 στον Καναδά) και οι υπόλοιπες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Τα δείγματα κυμαίνονταν από 129 έως 732.687 άτομα. Η μέση συχνότητα του διαβήτη ήταν 15,1% για τον καρκίνο του μαστού, 9,7% για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας και 12,4% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι γυναίκες με διαβήτη διαπιστώθηκε ότι είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν στις συνιστώμενες διαγνωστικές εξετάσεις και για τους τρεις τύπους καρκίνου. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν 24% λιγότερο πιθανό, 17% για τον καρκίνο του μαστού και 14% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνήτριες εικάζουν ότι το βάρος της διαχείρισης του διαβήτη συντελεί στην μειωμένη συχνότητα των εξετάσεων για τον καρκίνο. «Οι ασθενείς με παθήσεις όπως ο διαβήτης, που γενικά συνεπάγονται αυξημένη φροντίδα υγείας, ενδεχομένως να χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση και στην πρόληψη του καρκίνου», αναφέρουν στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Μαμά, θα πεθάνεις;» Πώς απαντάμε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις είναι αυτές που αφορούν σε θέματα-ταμπού και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τους δικούς μας μύχιους φόβους. Υπάρχουν εύκολες απαντήσεις;

Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που τα παιδιά μου, μου έθεσαν το παραπάνω ερώτημα. Θυμάμαι ωστόσο τον τρόμο στα μικροσκοπικά τους μάτια και την πελώρια αγωνία μου ν’ αλλάξω θέμα συζήτησης με αλλόκοτα «υποκατάστατα», όπως «να φτιάξουμε ποπ κορν το βράδυ;» και «μου είπαν ότι αύριο θα έχει πολύ καλό καιρό». Το ερώτημα επανήλθε ξανά και ξανά, όχι πάντα προσωποποιημένο αλλά σταθερά προσανατολισμένο στην έννοια του θανάτου. Τότε κατάλαβα ότι οι πιο δύσκολες ερωτήσεις είναι αυτές που αφορούν σε θέματα-ταμπού και πως ως δυτική κοινωνία παρουσιάζουμε μία ιδιαίτερη αδυναμία να παραδεχθούμε την απλή αλήθεια: ότι ο θάνατος είναι το αναπόφευκτο και καθολικό τέλος της ζωής. Όπως πολύ σωστά παρατηρεί η Βρετανή ψυχολόγος Penelope Leach: «Πολλοί άνθρωποι ζουν μία ολόκληρη ζωή αντιμετωπίζοντας με βουβό, υποσυνείδητο τρόμο γεγονότα που ξέρουν ότι θα συμβούν αναγκαστικά: τον θάνατό τους και τον θάνατο των ανθρώπων που αγαπούν. Ο τρόμος μας καθιστά κακούς συζητητές, κατά συνέπεια αν οι γονείς δεν αρχίσουν να διασπούν αυτόν τον κύκλο, ο τρόμος και το ταμπού θα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά…»
Όχι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις αρχές του θανάτου για χάρη του παιδιού μας, ούτε να το προφυλάξουμε προκειμένου να μην σκεφτεί τον θάνατο γιατί θα τον δει -στα φυτά, στα έντομα, στα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους- και θα αναρωτηθεί.
Ο θάνατος είναι, στην τελική, η μόνη βεβαιότητα της ζωής… Μία από τις φορές που τα παιδιά μου με ρώτησαν περί θανάτου τους απάντησα: «Δεν θέλω να ξανακούσω για θανάτους! Η λέξη «θάνατος» είναι απαγορευμένη!». Ύστερα σκέφτηκα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, μ’ εκείνη την ανώριμη και ταυτοχρόνως φοβική αντίδραση, το μόνο που κατάφερα ήταν ν’ αφήσω τα παιδιά μου περισσότερο εκτεθειμένα στην ανησυχία και στην αδυναμία αντιμετωπίσουν ένα απρόσμενο τέλος.
Και κάπως έτσι, έψαξα τι να πω και πώς να το πω: «Το πιο δύσκολο σημείο είναι η αρχή», γράφει η Leach: «Αφού παραδεχθείτε ότι όλα τα ζωντανά όντα πεθαίνουν, το παιδί σας θα ρωτήσει «Εγώ θα πεθάνω;» ή «Εσύ θα πεθάνεις;». Όταν θα σας κάνει τις πρώτες ερωτήσεις αυτού του είδους, να θυμάστε ότι ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να συναισθανθεί το πένθος. Δεν ξέρει τι σημαίνει «πεθαίνω» – αυτό ακριβώς το ζήτημα προσπαθεί να διερευνήσει -, κατά συνέπεια μπορεί για σας αυτή η λέξη να είναι γεμάτη πόνο, αλλά το παιδί δεν τη βλέπει έτσι.
Μπορείτε να του δώσετε μία αντικειμενική απάντηση αλλά να προσθέσετε και άλλα στοιχεία για να το βοηθήσετε να διατηρήσει τη συναισθηματική του απόσταση. Θα μάθει με μεγάλη προθυμία τη χρονική κλίμακα του κάθε είδους – από το όριο ζωής ωρών της πεταλούδας ως τη βραχεία ζωή των μικρών θηλαστικών (όπως το γατάκι του) και τη μακροβιότητα των ανθρώπων και των ελεφάντων. Στο πλαίσιο της αντικειμενικής απάντησης μπορείτε να του πείτε με ειλικρίνεια ότι συνήθως οι γονείς ζουν μέχρι να γίνουν γονείς τα παιδιά τους. Αποφύγετε τις έντρομες αντιδράσεις και απαντήστε καθησυχαστικά και με ειλικρίνεια:«Σ’ αυτή τη χώρα οι άνθρωποι ζουν ως τα 75 και μερικοί φτάνουν τα 100, επομένως δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχούμε…».
«Και μετά τον θάνατο πού πάμε;»
Πέρα από το γεγονός του θανάτου αυτό καθαυτό, οι παιδικοί φόβοι όσον αφορά στον θάνατο επικεντρώνονται στο είδος του θανάτου και στο τι γίνεται μετά. Σύμφωνα με την ειδικό, η εικόνα που έχει το παιδί για τον θάνατο είναι συνήθως ο βίαιος θάνατος που βλέπει στην τηλεόραση. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι ο φυσικός θάνατος είναι συνήθως μία γαλήνια υποχώρηση στη λήθη, παράδοση της ζωής και όχι σκοτωμός. Ανεξαρτήτως του τι επιθυμείτε να του πείτε για τη μετά θάνατον ζωή, έχει ζωτική σημασία να καταλάβει ότι ο φυσικός θάνατος, των εντόμων, των ζώων και των ανθρώπων, είναι τετελεσμένο γεγονός, ότι ο νεκρός δεν ξαναζωντανεύει, δεν έχει επίγνωση και δεν αισθάνεται.
Πείτε του ότι οι ιστορίες που μιλάνε για φαντάσματα είναι παραμύθια και πως οι τελετές και ο θρήνος είναι το «μετά» των ζωντανών, όχι των νεκρών. Μην ωραιοποιείτε τον θάνατο, διότι έτσι δημιουργείτε στο παιδί μία πλάνη η οποία μπορεί να το οδηγήσει οπουδήποτε αλλού εκτός από την εξοικείωσή του με το αναπόφευκτο. Ωστόσο, όσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τα παιδιά να αποδεχθούν το αναπόφευκτο του φυσικού θανάτου άλλο τόσο επιτακτικό είναι να μην συνηθίσουν τις σφαγές στην τηλεόραση και τις αναφορές σε εγκλήματα και αιματοχυσίες. Την επόμενη φορά λοιπόν που το παιδί θα σας ρωτήσει για τον θάνατο, μιλήστε του με τρόπο ξεκάθαρο και κατανοητό προσθέτοντας πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και να σεβόμαστε τη ζωή, τη δική μας ή των άλλων…