11.4.20

Στην αναζήτηση για σεχ

Σύμφωνα με μία έρευνα που είχε βγει τις προηγούμενες μέρες, πάνω από το 1/3 του πλανήτη βρίσκεται υπό περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την μη εξάπλωση του κορονοϊού. Στην Κίνα, στο διάστημα που είχε διαρκέσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, είχε καταγραφεί άνοδος στις εγκυμοσύνες, καθώς είναι λογικό και αναμενόμενο οι άνθρωποι που έμεναν κάτω από την ίδια στέγη να έρχονταν πιο κοντά. Κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους, προκειμένου να ενισχύσουν και να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή. Κάτι που επιβεβαιώνεται η έρευνα που έκανε το «anchorpumps.com», με την βοήθεια στοιχεία που συνέλεξε από το Google Trends. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η ερώτηση «Πως μπορώ να κάνω το σεξ πιο ενδιαφέρον» έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση που φτάνει το 5.000%, όπως και το «Πως να αποκτήσω διάθεση για σεξ».

Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης

   Ο Περικλής Κοροβέσης, ο άνθρωπος που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το «κατηγορώ» του ενάντια στην 7χρονη δικτατορία, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 79 ετών. Μέσα από το βιβλίο του, «Ανθρωποφύλακες», έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η χούντα κάνει βασανιστήρια κατά των αντιπάλων της.
   Ο Περικλής Κοροβέσης, πολυγραφότατος και πολιτικά δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όχι όμως από κορονοϊό, όπως διευκρινίζεται και από την «Εφημερίδα των Συντακτών», συνεργάτης της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας.

Η άσκηση ακόμα και μέσα στο σπίτι βελτιώνει την ψυχολογία μας


«Κατά τη γνώμη μου σε αυτόν τον πανικό, το άγχος, το στρες, τον καταιγισμό πληροφοριών, του αρνητικού κλίματος παγκοσμίως, η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νικόλαος Κομούτος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αθλητικής Ψυχολογίας (International Society of Sport Psychology) και πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Ψυχολογίας της Άσκησης και του Αθλητισμού, αναφερόμενος στα οφέλη της άσκησης εν μέσω πανδημίας.
 Είναι σημαντικό όλοι, προσθέτει ο καθηγητής, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των ειδικών όσο δύσκολο και αν είναι.

 

Αν για Αν για παράδειγμα έρθουν νέα μέτρα πιο αυστηρά μπορούμε να ασκούμαστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις φορές την εβδομάδα. Και εξηγεί: «Το περπάτημα κυρίως για τα άτομα τρίτης ηλικίας είτε σε εξωτερικό χώρο στα όρια του σπιτιού, είτε σε διάδρομο στο σπίτι, ή η απασχόληση στον κήπο ή ακόμη και στο μπαλκόνι, το τρέξιμο για τους νεότερους ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τη διατήρηση του μυϊκού μας συστήματος μέσα στο σπίτι με τη χρήση του βάρους του σώματος τους, τα παιχνίδια με κίνηση με τη βοήθεια της μουσικής για τα μικρότερα παιδιά μέσα στο σπίτι είναι απλές μορφές άσκησης που μπορούν να κάνουν όλοι χωρίς να ακουμπήσουν κάποια μεταλλική επιφάνεια σε εξωτερικό χώρο. Κατά τη σωματική άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες φυσικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη διάθεση (υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που δρα η άσκηση στη βελτίωση της ψυχικής υγείας). Η βελτίωση της διάθεσης σταματά τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την άσκηση ενώ αισθανόμαστε κούραση παράλληλα αισθανόμαστε όμορφα».

Ειδική αναφορά ο κ. Κομούτος κάνει για τα παιδιά, τονίζοντας: «Στα παιδιά έχει βρεθεί ότι η άσκηση ενισχύει την προσοχή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, η μείωση του άγχους και γενικά της γνωστικής λειτουργίας (IQ, μνήμη, λήψη αποφάσεων) αλλά και ο πιο ποιοτικός ύπνος είναι κάποιες από τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην ψυχική υγεία του ατόμου. Στις μεγάλες πόλεις, όταν περπατάτε σε εξωτερικό χώρο, αν δείτε κάποιον να έρχεται κατά πάνω σας καλύτερα να αλλάξετε πεζοδρόμιο ώστε να κρατήσουμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων σύμφωνα με τους ειδικούς, και στην πολυκατοικία καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε το ασανσέρ για αυτούς/αυτές που μπορούν. Έφτασε η ώρα να ανέβουμε από τη σκάλα χωρίς να ακουμπήσουμε πουθενά».

Για να καταλήξει τονίζοντας: «Ελπίζω με το πέρας όλης αυτής της πανδημίας να έχουμε αλλάξει όλοι και να ακολουθήσουμε πιο υγιεινές συμπεριφορές, να ασκούμαστε περισσότερο, να τρώμε πιο υγιεινά και λιγότερο, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ και να σταματήσουμε το κάπνισμα, ώστε να είμαστε πιο δυνατοί και προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πρόσφατη αναφορά για τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού εν μέσω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα συνέστησε ημερησίως 30 λεπτά σωματικής άσκησης για τους ενήλικες και μία ώρα για τα παιδιά. Οι οδηγίες αυτές υπήρχαν και πριν την πανδημία. Το Lancet, ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ιατρικής, το 2012 και το 2016 δημοσίευσε για πρώτη φορά μια σειρά ερευνών για μια νέα πανδημία - την πανδημία έλλειψης σωματικής δραστηριότητας σε μια ειδική έκδοση. Λίγοι ήταν αυτοί που διάβασαν τις δυο ειδικές εκδόσεις και ακόμη λιγότεροι αυτοί που ασκούνται έστω και μισή ώρα καθημερινώς. Αν και είναι γνωστό σε όλους ότι η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, δεν δίνεται ανάλογη έμφαση στη θετική της επίδραση στην ψυχική υγεία. Βλέπουμε ότι τελικά η σωματική και ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο σε εποχές σαν και αυτές. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο κορυφαίο έργο του Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είχε γράψει, “ Πολλοί ‘ν’ οι δρόμοι πόχει ο νους”. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να σκεφτόμαστε θετικά ακόμη και κάτω από τέτοιες συνθήκες και η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό».

10.4.20

Νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου: Κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στα σπίτια μας

Νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου: Κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στα σπίτια μας | in.grΝέα εγκύκλιο, με παραμυθητικό λόγο, μέσω της οποίας απευθύνεται στους πιστούς ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα, για να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις που έλαβε, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.
Στην εγκύκλιο τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι χάρη στην άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα έχουμε μείωση κρουσμάτων και θανάτων από κοροναϊό στην χώρα.

Η Σύνοδος λέει ότι αν και οι αποφάσεις τους για κεκλεισμένων των ναών λειτουργίες, δέχθηκαν πολεμική και συκοφαντήθηκαν είτε από άγνοια είτε από παραπληροφόρηση, τονίζεται ότι με την στάση αυτή διασπούν την Εκκλησία.
Οι Ιεράρχες υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πήραν αβασάνιστα τις αποφάσεις, οι οποίες δεν καταστρατήγησαν το δόγμα και το ήθος της Εκκλησίας.
Και οι Ιεράρχες τονίζουν: «Μέσα σέ ὅλη αὐτή τήν ζοφερή ἀτμόσφαιρα τοῦ θανάτου, μέ αἰσιοδοξία διαπιστώνουμε τήν μείωση τῶν κρουσμάτων καί τῶν θανάτων στήν χώρα μας. Τοῦτο φυσικά ὀφείλεται στήν ἄμεση λήψη κυβερνητικῶν μέτρων, στήν λαμπρή, ὑπό τόν καθηγητή ἰατρό κ. Σωτήριο Τσιόδρα, ἐπιστημονική ὁμάδα, ὡς καί στήν συντριπτική πλειονοψηφία τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ πού ὑπήκουσε καί συνεχίζει νά ὑπακούει στά μέτρα».
Συνιστούν στους πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται και να παραμείνουν σπίτι τους λέγοντας: «Γι᾿ αὐτό παρακαλοῦμε ὅλους∙ συνεχίστε νά προσεύχεσθε ἐνθέρμως∙ περικυκλῶστε τόν θρόνο τοῦ Θεοῦ μέ τίς ἱκεσίες σας καί παραμείνετε στό σπίτι προσευχόμενοι. Διατρανῶστε, καί δι᾿ αὐτοῦ τοῦ τρόπου, ὅτι: «μένω στό σπίτι γιατί ἀγαπῶ τόν Θεό, τόν συνάνθρωπο καί τόν ἑαυτό μου. Μένω στό σπίτι, ὄχι μόνος ἀλλά μέ τόν Θεό, τήν Θεοτόκο, τούς Ἁγίους καί ὅλους αὐτούς πού ἀγαπῶ καί μ’ ἀγαποῦν, συμμετέχοντας μέ τήν ψυχή μου στίς Ἀκολουθίες τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Ἑβδομάδος. Μένω στό σπίτι καί εἶμαι βέβαιος ὅτι θά δεχθῶ τήν Χάρη τῶν Θείων Λειτουργιῶν πού θά ἱερουργηθοῦν αὐτές τίς Ἅγιες ἡμέρες, καθώς γνωρίζω καί πιστεύω ὅτι ἡ Θεία Λειτουργία τελεῖται «ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς καί σωτηρίας» καί «ὑπέρ τῶν δι’ εὐλόγους αἰτίας ἀπολειφθέντων». Μένω στό σπίτι καί εἶμαι σίγουρος ὅτι ὁ Χριστός θά ἔλθει στό σπιτικό μου καί θά τό μεταμορφώσει σέ «οἶκο Θεοῦ». Μέσα σέ αὐτό τόν «οἶκο» θά κάνω Μεγάλη Ἑβδομάδα καί Πάσχα».

Αναλυτικά η εγκύκλιος της Παραμυθητικής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την συνεδρίαση Αυτής την 1η Απριλίου 2020, απεφάσισε να απευθυνθεί προς εσάς, το εκλεκτό λογικό ποίμνιο του Χριστού, με πολλή αγάπη αλλά και με αμέτρητο πόνο, για την προκληθείσα πανδημία του κορονοϊού και τα θλιβερά αποτελέσματά της.
Απευθυνόμαστε προς εσάς για να σας δώσουμε και δι’ αυτού του τρόπου την πατρική μας ευλογία, αλλά και για να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τις αποφάσεις που ελάβαμε αυτές τις ημέρες.
Αν και οι αποφάσεις μας αυτές δέχθηκαν και δέχονται μεγάλη πολεμική από ορισμένους, ελαχίστους αδελφούς Χριστιανούς, οι οποίοι, είτε από άγνοια είτε από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον προσφιλή και εύκολο τρόπο της συκοφαντίας, της μυθοπλασίας και των ύβρεων, σκανδαλίζοντας τοιουτοτρόπως τον λαό του Θεού, εμείς, ως πνευματικοί πατέρες και αυτών των ανθρώπων, τους επισημαίνουμε ότι με την στάση τους αυτή διασπούν την ενότητα της Εκκλησίας και σκανδαλίζουν αδελφούς.
Υπενθυμίζουμε δε ότι ο λόγος της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων για τον σκανδαλισμό και την πρόκληση διάσπασης στην ενότητα της Εκκλησίας είναι φοβερώτατος.
Με πλήρη συναίσθηση, λοιπόν, της ευθύνης μας έναντι του ποιμνίου, που ο Κύριος Ιησούς μας εμπιστεύθηκε, και με συνείδηση αγαθή ότι πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας, με λόγο αληθείας και παρρησία καταθέτουμε στην αγάπη σας, ότι οι αφορώσες στην πανδημία του κορονοϊού Συνοδικές αποφάσεις ήταν αποτέλεσμα εκτενούς προσευχής και αιματηρής αγωνίας.
Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίσαμε γρήγορα, αβασάνιστα, επιπόλαια, και φυσικά καμία από τις αποφάσεις δεν καταστρατήγησε το δόγμα και το ήθος της Εκκλησίας μας.
Όπως επισημάνθηκε, οι αποφάσεις μας αυτές εκφράζουν το κενωτικό ήθος της Εκκλησίας μας, το οποίο μας προσέφερε ως πρότυπο ζωής και ήθους ο ίδιος ο Χριστός μας, ο Οποίος από την αγάπη Του για τον άνθρωπο “εκένωσε τον εαυτό του και το μεγαλείο της Θεότητός του και έγινε άνθρωπος… υπακούοντας μέχρι θανάτου και, μάλιστα, θανάτου σταυρικού” (Φιλ. 2, 7-8).
Αυτό έπραξε και η Εκκλησία μας. Ενώπιον της αγωνίας του ανθρώπου να διατηρήσει το ύψιστο επί γης αγαθό της ζωής και της υγείας, ταπεινώθηκε και συμπορεύθηκε με τον πόνο και την αγωνία του ανθρώπου.
Δεν παρέμεινε αδιάφορη μπροστά σε αυτόν τον φόβο. Αντιθέτως τον κατενόησε, τον προσέλαβε και τον ανέθεσε στον Χριστό για να τον θεραπεύσει. Μία Εκκλησία που δεν κατανοεί τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις αγωνίες του, και δεν τις προσλαμβάνει για να τις θεραπεύσει, δεν είναι μητέρα, αλλά μητριά.
Σε αυτή την συνάφεια μπορεί να κατανοηθεί η απόφασή μας για προσωρινή αποχή από τις λατρευτικές μας Συνάξεις. Σας ομολογούμε, ότι η απόφαση αυτή ήταν κάτι που μας πόνεσε δυνατά και φυσικά συνεχίζει να μας πονά.
Αίμα στάζει η καρδιά μας, καθώς βλέπουμε τους Ιερούς Ναούς μας κλειστούς και άδειους από το λογικό ποίμνιο της Εκκλησίας. Όμως τούτο έγινε από αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και από σεβασμό προς το πολύτιμο αγαθό της υγείας και της διατήρησης της ζωής.
Οι ειδικοί επιστήμονες απεφάνθησαν ότι ο ιός διαδίδεται εύκολα στις συναθροίσεις. Η ειδική επιστημονική ομάδα μας προέτρεψε να απέχουμε από τις λατρευτικές μας Συνάξεις μέχρι να ξεπερασθεί ο πειρασμός.
Ο κίνδυνος της διασποράς ήταν και είναι μεγάλος. Θα έμενε η Εκκλησία στωικά αδιάφορη ενώπιον αυτής της παγκόσμιας αγωνίας; Ανθρώπινες ζωές χάνονται. Γι’ αυτό και συστοιχηθήκαμε με την ειδική επιστημονική ομάδα για την προσωρινή αναστολή των λατρευτικών συναθροίσεων.
Ταπεινωθήκαμε έως εσχάτων βλέποντας τους Ναούς μας άνευ πιστών, και μάλιστα αυτές τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος. Όμως είμαστε βέβαιοι ότι “εν τη ταπεινώσει ημών εμνήσθη ημών ο Κύριος” (Ψαλ. 135, 23).
Η προσωρινή αναστολή των λατρευτικών Συνάξεών μας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποδεχόμαστε τις απόψεις αυτών που ισχυρίζονται ότι η μετάδοση του κορονοϊού πραγματοποιείται και διά του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Η Θεία Ευχαριστία αποτελεί για τους πιστούς πηγή Ζωής και “Φάρμακο Αθανασίας”. Ο κοινωνών το Σώμα και το Αίμα του Χριστού λαμβάνει περισσή ζωή και όχι θάνατο.
Ουδείς άλλωστε προσεβλήθη από ασθένεια εξαιτίας της μετοχής του στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Φυσικά, οι εκτός της ζωής της Εκκλησίας αδυνατούν να κατανοήσουν αυτήν την πίστη μας, διότι στερούνται της εμπειρίας της Θείας Κοινωνίας και έτσι βρίσκονται σε αδυναμία να πιστέψουν στο ζωογόνο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε τον ασεβή, προσβλητικό και υβριστικό τρόπο με τον οποίον κάποιοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για την Θεία Κοινωνία. Είναι, το λιγώτερο, κακόηθες να προσβάλλεις το βιωματικό Ευχαριστιακό Γεγονός της Εκκλησίας, το οποίο για αναρίθμητους ανθρώπους αποτελεί κεντρικό σημείο όχι μόνο της πίστεώς τους, αλλά και της ίδιας της υπάρξεώς τους.
Ως ποιμένες και πνευματικοί πατέρες σας, αισθανόμαστε την θλίψη σας για την μη συμμετοχή σας στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας και αφουγκραζόμαστε τον πόνο σας για την στέρηση της Θείας Κοινωνίας.
Σε αυτή την θλίψη και σε αυτόν τον πόνο, που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει στην απελπισία και στην απιστία, παρακαλούμε να αντιτάξουμε την δοξολογία του ονόματος του Θεού.
Ας θυμηθούμε και ας προσευχηθούμε με τους λόγους του πολύπαθου Δικαίου Ιώβ: “ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο? ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο? είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας” (“Ο Κύριος μας τα έδωσε ο Κύριος μας τα στέρησε. Όπως θέλησε ο Κύριος, αυτό και έγινε. Ας είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο στους αιώνες”). (Ιώβ 1,21).
Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας από εμάς να αναλάβει την πνευματική ευθύνη του για την σημερινή κατάσταση, να ταπεινωθεί και εκ βαθέων να επικαλεσθεί το έλεος του Θεού. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι τώρα είναι η ώρα των πιστών.
Τώρα που η ανθρωπότητα είναι τόσο ανίσχυρη μπροστά στην πανδημία, τώρα που η ιατρική επιστήμη, παρ’ όλες τις μέχρι θυσίας προσπάθειές της, αδυνατεί να τιθασεύσει τον ιό, τώρα που πανίσχυρα έθνη συντρίβονται και κονιορτοποιούνται, τώρα οφείλουμε οι πιστοί να λυγίσουμε τα γόνατα, να υψώσουμε τα χέρια, με καρδιά συντετριμμένη από την μετάνοια, και με μάτια δακρυσμένα να φωνάξουμε προς τον Κύριο του ελέους: “Μόνο απέναντί σου αμαρτάνουμε αλλά και μόνο εσένα λατρεύουμε. Δέσποτα, άλλο Θεό δεν ξέρουμε να προσκυνούμε, ούτε σε άλλο Θεό υψώνουμε τα χέρια μας. Ξέχνα τις αμαρτίες μας και δέξου τις γονατιστές δεήσεις μας, άπλωσε σε όλους χέρι βοηθείας και δέξου την προσευχή μας αυτή, σαν ευάρεστο θυμίαμα που ανεβαίνει μπροστά στην υπεράγαθη Βασιλεία σου” (Ευχή Εσπερινού Πεντηκοστής). Η μετάνοια θα επαναφέρει την γαλήνη. Και η μετάνοια είναι έργο των πιστών.
Με βάση αυτό το φρόνημα της μετανοίας, ας υπομείνουμε την προσωρινή στέρηση της συμμετοχής μας στις ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, και κυρίως της κοινωνίας μας στο Ποτήριο της Ζωής.
Παράλληλα, η μετάνοια αυτή, ας γίνει αφορμή για μια γενναία αυτογνωσία, για μια ειλικρινέστερη αδελφογνωσία, για μια ταπεινή Θεογνωσία. Συμπεριφορές που απαιτούν απειλητικά την συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας απέχουν πολύ από το πνεύμα της μετανοίας και από το γνήσιο Εκκλησιαστικό φρόνημα, που θεωρεί την Θεία Κοινωνία ως Δώρον και όχι ως ατομικό δικαίωμα.
Είναι βέβαιο ότι η εφετινή Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα είναι πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα. Θα στερηθούμε αυτά που σε άλλες συνθήκες τα θεωρούσαμε δεδομένα. Εφέτος θα κάνουμε Πάσχα “από μακρυά”… “θεωρούντες που τίθεται”.
Όμως ο καθένας από εμάς, αν πραγματικά λαχταρά την συνάντησή του με τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο, να είναι βέβαιος ότι ο Χριστός “εν ετέρα μορφή” θα τον συναντήσει στο δωμάτιό του, στο σπιτικό του, στην ατομική του προσευχή.
Τι και αν οι θύρες είναι κλεισμένες και οι μαθητές Του συνηγμένοι στα σπιτικά τους “διά τον φόβον” του κορονοϊού; Ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος Ιησούς θα εισέλθει “των θυρών κεκλεισμένων” (Ιωάν. 20,19) για να χαρίσει την ειρήνη Του. Θα προσφέρει τον Ουράνιο Άρτο της παρουσίας Του και θα κεράσει τα παιδιά Του “ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου” (Λουκ. 24,42).
Ας το κατανοήσουμε καλά! Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το Πνεύμα το Άγιο, το Οποίο τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί, θα αναπληρώσει την στέρηση των ημερών και θα πληρώσει τις καρδιές των μετανοούντων πιστών με την παρουσία του Χριστού.
Τέλος, επιθυμούμε να στρέψουμε τον λόγο και την προσευχή μας και προς όλους αυτούς που με αυτοθυσία “πολεμούν” στην πρώτη γραμμή του ιδιότυπου αυτού πολέμου. Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη και προσευχόμαστε εκτενώς για τους ιατρούς, τους ερευνητές, τους νοσηλευτές, τους μεταφορείς και όλους τους εργαζομένους στα νοσοκομεία μας. Ένα ευχαριστώ είναι πολύ μικρό μπροστά στην δική τους αυτοθυσία.
Ευχαριστούμε επίσης τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και όσους εργάζονται στον τομέα της καθαριότητος και της υγιεινής. Παρακαλούμε ιδιαιτέρως τον Χριστό μας, την Υπεραγία Θεοτόκο και όλους τους Αγίους υπέρ της υγείας των ασθενούντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων.
Παραλλήλως, επαναβεβαιώνουμε την σταθερή πρόθεση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για συνεργασία με την Έντιμο Ελληνική Κυβέρνηση ως και με τους αρμοδίους φορείς, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά.
Μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή ατμόσφαιρα του θανάτου, με αισιοδοξία διαπιστώνουμε την μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων στην χώρα μας.
Τούτο φυσικά οφείλεται στην άμεση λήψη κυβερνητικών μέτρων, στην λαμπρή, υπό τον καθηγητή ιατρό κ. Σωτήριο Τσιόδρα, επιστημονική ομάδα, ως και στην συντριπτική πλειονοψηφία του ελληνικού λαού που υπήκουσε και συνεχίζει να υπακούει στα μέτρα. Πάνω όμως από όλους οφείλεται στην Χάρη και στο Έλεος του Χριστού και στις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων, οι Οποίοι εισακούουν τις δεήσεις των πιστών και φωτίζουν τους ειδικούς επιστήμονες και τους ιθύνοντες.
Γι’ αυτό παρακαλούμε όλους? συνεχίστε να προσεύχεσθε ενθέρμως? περικυκλώστε τον θρόνο του Θεού με τις ικεσίες σας και παραμείνετε στο σπίτι προσευχόμενοι. Διατρανώστε, και δι’ αυτού του τρόπου, ότι: «μένω στο σπίτι γιατί αγαπώ τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μου. Μένω στο σπίτι, όχι μόνος αλλά με τον Θεό, την Θεοτόκο, τους Αγίους και όλους αυτούς που αγαπώ και μ’ αγαπούν, συμμετέχοντας με την ψυχή μου στις Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.
Μένω στο σπίτι και είμαι βέβαιος ότι θα δεχθώ την Χάρη των Θείων Λειτουργιών που θα ιερουργηθούν αυτές τις Άγιες ημέρες, καθώς γνωρίζω και πιστεύω ότι η Θεία Λειτουργία τελείται “υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας” και “υπέρ των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων”. Μένω στο σπίτι και είμαι σίγουρος ότι ο Χριστός θα έλθει στο σπιτικό μου και θα το μεταμορφώσει σε “οίκο Θεού”. Μέσα σε αυτό τον “οίκο” θα κάνω Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα.
Γνωρίζετε όλοι, ότι αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία. Μόλις αυτή υποχωρήσει, οι Ιεροί Ναοί μας θα ανοίξουν και πάλι στην κοινή Λατρεία και όλοι μας θα συναχθούμε στις λειτουργικές μας Συνάξεις, για να ενωθούμε στο Κοινό Ποτήριο της Πίστεως και της Ζωής!
Με αυτές τις σκέψεις ευλογούμε πατρικώς όλους σας και ευχόμεθα εγκαρδίως καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Έκκληση στους πολίτες να μην πετούν γάντια και μάσκες σε δρόμους και τουαλέτες

 Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανεξέλεγκτη διασπορά ειδών ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό (χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικά υγρομάντηλα) που πετούν πολίτες, σε δημόσιους χώρους και στις αποχετεύσεις των σπιτιών. 
Στην Καλαμαριά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ματσαρίδης, απευθύνει έκκληση να "σταματήσει αυτό το δυσάρεστο και επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημόσια υγεία, που εμφανίστηκε από την αυξημένη χρήση λόγω της COVID-19, ενώ οι διοικήσεις εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα επισημαίνουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και προκαλούν προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο.
   «Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους πολίτες που πετάνε τα είδη ατομικής φροντίδας και προστασίας στον δρόμο, στα πεζοδρόμια και όπου βρουν, ανά πάσα στιγμή και δεν τα εναποθέτουν σε κάδους », δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, πρασίνου και ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμαριάς. 
   Ο κ . Ματσαρίδης, διευκρίνισε πως, υπάλληλοι συνεχώς βρίσκουν αυτά τα είδη πεταμένα σε όλη την Καλαμαριά. «Οι υπάλληλοι τα μαζεύουν και κάποιοι πάλι τα πετάνε" ενώ υπάρχουν και άλλοι που "βγάζουν γάντια, μαντηλάκια και μάσκες και τα πετάνε στα καλαθάκια των δρόμων από όπου πάλι αναγκαζόμαστε κι απο εκεί να τα μαζέψουμε» είπε επισημαίνοντας πως η σωστή πρακτική είναι να συγκεντρώνονται πολλά από αυτά σε μία σακούλα και στη συνέχεια να τοποθετούνται σε μεγαλύτερη για να καταλήγούν στους κάδους απορριμμάτων». 
   «Σε καθημερινή βάση, έχουμε 30 άτομα που είναι στους δρόμους για τη περισυλλογή των χρησιμοποιημένων υλικών προσωπικής υγιεινής και δύο συνεργεία που τα μαζεύουν από τα καλαθάκια. Επιπρόσθετα 14 απορριμματοφόρα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα από τους πράσινους κάδους και από τους κάδους της ανακύκλωσης. Δυστυχώς- πρόσθεσε ο κ Ματσαρίδης- πολλές φορές βλέπουμε τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, ακόμα και στους κάδους ανακύκλωσης και γι΄ αυτό μετά από ειδοποίηση που υπήρξε, αφαιρέσαμε τους μπλε κάδους από τα νοσοκομεία για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα» 
    Ο Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζοντας το φαινόμενο αυτό είπε πως «εάν τα αντισηπτικά μαντηλάκια, τα γάντια και γενικά αυτά τα είδη ατομικής προστασίας έχουν σταγονίδια του covid-19, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στην κοινότητα. Εάν κάποιος πολίτης έρθει σε επαφή με αυτά τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, τίθεται σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίπτονται τα αντικείμενα αυτά στο δρόμο, αλλά ούτε και μέσα στο σπίτι μας, στον πάγκο της κουζίνας μας ή στο τραπέζι. Είναι προτιμητέο να τα τοποθετούμε σε σακούλα και να την κλείνουμε πριν την απορρίψουμε σε κάδους».
    Διευκρίνισε δε ότι «όλα αυτά τα είδη αφού έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες που κλείνουν και στη συνέχεια στους διαθέσιμους κάδους που είναι κοντά στο σπίτι μας. Φαντάζομαι ότι οι συμπολίτες άθελα τους, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, προχωρούν σε αυτή την τακτική, είναι όμως χρήσιμο να τονίσουμε ότι η κίνηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους και θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό όλοι».
   
   Έκκληση από την ΕΥΑ Θεσσαλονίκης και ΔΕΥΑ Καβάλας να μην πετούν οι πολίτες στις τουαλέτες είδη ατομικής προστασίας
   
   Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), με ανακοίνωσή της έχει ήδη συστήσει στους πολίτες, να μην απορρίπτουν στις τουαλέττες υλικά προστασίας που χρησιμοποιούνται κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο προστασίας από τον COVID-19.
    «Η πανδημία έχει δυστυχώς δημιουργήσει μια νέα καθημερινότητα ακόμη και στις απορρίψεις μας: στο τι πετάμε στους δρόμους, στους κάδους, ακόμη και στη λεκάνη της τουαλέτας μας. Αυτό ακριβώς το τελευταίο αφορά άμεσα την ΕΥΑΘ, επειδή τα προϊόντα ατομικής υγιεινής, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες ή τα αντισηπτικά μαντηλάκια, όταν πετιούνται στην τουαλέτα, προκαλούν εμφράξεις στις σωληνώσεις και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, 'Αγις Παπαδόπουλος.
    Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας αυτήν την περίοδο.Κάνουμε οικονομία δυνάμεων. Όσο περισσότερο μειώνονται οι βλάβες και οι επισκευές, τόσο το καλύτερο για τη δημόσια υγεία. Από την πρώτη ώρα, λοιπόν, καλέσαμε τους καταναλωτές μας να επιδείξουν και σε αυτόν τον τομέα σύνεση, ώστε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στην κρίση. Ο ΕΟΔΥ, άλλωστε, έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτουμε με ασφάλεια όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούμε για την προστασία μας από τον κορονοϊό».
    Έκκληση απευθύνει στους πολίτες της Καβάλας και η διοίκηση της δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ) να αποφεύγουν να απορρίπτουν μάσκες, αντισηπτικά υγρομάντηλα και γάντια στις αποχετεύσεις των σπιτιών τους, καθώς επιβαρύνεται το δίκτυο και προκαλούνται ζημίες στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
   
   Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Σ. Τσιόδρας: 56 νέα κρούσματα, 2011 συνολικά, 90 θάνατοι

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 56 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2011 , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
77 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 90 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Επιστρέφει υγιής στα Αρφαρά

Έληξε η περιπέτεια του Σωτ. Γεωργούτζου με τον κορανοϊό.
 Η κατάσταση της υγείας του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, ευτυχώς βελτιώθηκε και πήρε εξιτήριο γθια να επιστρέψει στα Αρφαρά και στην Καλαμάτα.
 Μάλιστα με ανάρτηση του στα social media ο γνωστός δημοσιογράφος θέλησε να ευχαριστήσει το προσωπικό και τους ιατρούς του νοσοκομείου της Πάτρας.
«Τέλος καλό, όλα καλά! Μια μόνο λέξη: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!» έγραψε χαρακτηριστικά στο διαδικτυακό του μήνυμα ο Καλαματιανός αθλητικογράφος, το οποίο συνοδευόταν από μία φωτογραφία του (με πολιτικά ρούχα κι όχι με τον αναπνευστήρα) με τους νοσηλευτές του νοσοκομείου.

Σε έξαρση τα σεξ πάρτι

Πάρτι πριβέ με ανταλλαγή συντρόφου διοργανώνουν κάποιοι τη στιγμή που η πλειονότητα των Ελλήνων τηρούν τις εντολές και μένουν σπίτι τους. Οι προσκλήσεις αποστέλλονται μέσω Διαδικτύου σε πρόσωπα πρόθυμα να εκτεθούν σε επικίνδυνες συναθροίσεις για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους για άγριο σεξ.
Προκειμένου να βγάλουν λεφτά, κάποιοι διοργανώνουν «σουαρέ» ακολασίας, αδιαφορώντας αν θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και τη δημόσια υγεία στο σύνολό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Espresso». Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας. Όπως είπε, οι επιτήδειοι απευθύνουν διαδικτυακά καλέσματα, στέλνοντας ακόμη και προσκλήσεις στα social media, με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς που θα τις λάβουν θα βάλουν στην άκρη τα μέτρα πρόληψης κατά της νόσου και, εν μέσω πανδημίας, θα δεχτούν να πάρουν μέρος σε μια νύχτα έξαψης. 
«Επειδή δύσκολα γίνεται πλέον το έγκλημα στο πεζοδρόμιο, έχει βρει διαδρόμους στο διαδίκτυο. Το τελευταίο διάστημα διοργανώνονται πριβέ πάρτι, γίνονται όργια σε πολυτελείς κατοικίες και στο διαδίκτυο στέλνονται ακόμη και προσκλήσεις. Γίνεται στην Ευρώπη και τελευταία κάνουμε εισαγωγές και στην Ελλάδα. Πρέπει κι εκεί να έχουμε την προσοχή μας, ώστε να μη πέσουμε θύματα αυτού του εμπορίου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα ραντεβού δίνονται συνήθως σε βίλες και πολυτελείς κατοικίες όπου οι οικοδεσπότες και οι διοργανωτές τα έχουν σχεδιάσει όλα στην εντέλεια ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καλεσμένοι τους θα εκτονώσουν με τη βοήθεια των ερωτικών παρτενέρ τους τα καταπιεσμένα – εξαιτίας της καραντίνας- σεξουαλικά ένστικτά τους, αγνοώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ειδικών.

Είναι παράνομη η αλλαγή πόλης;

Αναστάτωση σε χωριό του δήμου Αλμυρού Μαγνησίας. Νεαρό ζευγάρι επισκέφτηκε το πατρικό του σπίτι την περιοχή με τα παιδιά του προερχόμενο από την Καστοριά, η οποία αποτελεί μία από τις «κόκκινες» ζώνες της χώρας, καθώς εκεί έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 29 κρούσματα του κορονοϊού και καταγράφονται τουλάχιστον έξι θάνατοι. Ωστόσο, η οικογένεια δεν έχει κάποιο σύμπτωμα του φονικού ιού, ενώ στην Καστοριά βρισκόταν σε καραντίνα επί 20 μέρες καθαρά για λόγους πρόληψης. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ταχυδρόμος" η μετακίνηση κινητοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, που ενημερώθηκε από τη μέρα της άφιξης της οικογένειας (31 Μαρτίου). Μάλιστα, περιπολικό φυλά το σπίτι της σε 24ωρη βάση, καθώς σύμφωνα με τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού το ζευγάρι και τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα επί 14 μέρες.
Ακολουθούνται όλες οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και εκτός της Αστυνομίας και της δημοτικής αρχής είναι ενημερωμένο και το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και η αρμόδια γιατρός για σχετικά θέματα που επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ.
Όπως επισημάνθηκε σε όλους η οικογένεια είναι καλά στην υγεία της και δεν παρουσιάζει συμπτώματα του ιού. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο ΕΟΔΥ συνέστησε να μη γίνουν τεστ για να διαπιστωθεί εάν το ζευγάρι είναι θετικό στον κορονοϊό παρά την επιμονή των κατοίκων ότι αυτό έπρεπε να γίνει.
Η οικογένεια βρίσκεται στο χωριό για προσωπικούς λόγους, οικογενειακούς και υγείας. Ο πατέρας της γυναίκας ενημέρωσε σχετικώς. Η καραντίνα των 14 ημερών επιβάλλεται καθαρά για λόγους πρόληψης. Εντούτοις, στο χωριό επικρατεί αναστάτωση από τη στιγμή που οι κάτοικοι ενημερώθηκαν την... παράνομη μετακίνηση την Πέμπτη 2 Απριλίου. Οι κάτοικοι πάντως κινητοποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες κάτι που θεώρησαν ότι ήταν υποχρέωσή τους. Παραμένουν αναστατωμένοι, και διερωτούνται πως μπορεί να έγινε η μετακίνηση εν μέσω της πανδημίας και της ισχύος αυστηρών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια το Πάσχα

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής διευκρίνισε και πάλι σήμερα ότι τα διόδια στις εθνικές οδούς δεν θα κλείσουν εν όψει Πάσχα, καθώς αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τόνισε ότι σε όλη την Ε.Ε. γίνεται τεράστια προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι αυτοκινητόδρομοι, ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια των αναγκαίων υλικών σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία. Επισήμανε όμως πως ούτως ή άλλως υπάρχουν περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις, καθώς και ότι πλέον αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα. «Είναι πολύ αυστηρές οι ποινές που επιβάλλονται σε αυτόν, που θα προσπαθήσει χωρίς λόγο να πάρει το αυτοκίνητό του και να σηκωθεί να πάει στο εξοχικό του ή στην περιφέρεια του», διεμήνυσε ο κ. Καραμανλής.
Όσον αφορά στις αερομεταφορές και την επόμενη ημέρα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία θα ακολουθήσουμε, εφόσον η κατάσταση κυλήσει ομαλά. Θέλουμε να αρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει και να έρχεται στην Ελλάδα για να περάσει τις διακοπές του, από την άλλη όμως υπάρχει και ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η θερμομέτρηση των επιβατών». Πρόσθεσε ότι σε μερικές χώρες της Ασίας, που είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα του κορονοϊού, υπάρχει τώρα κίνδυνος δεύτερου κύματος, υπενθυμίζοντας ότι αυτό το έχει τονίσει επανειλημμένως και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Επομένως, το ζήτημα είναι να βάλουμε μπροστά την υγεία των πολιτών και αυτών που ταξιδεύουν. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πολύ προσεκτικές. Όταν και εφόσον ομαλοποιηθούν τα πράγματα, θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες».
Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup ο κ. Καραμανλής τόνισε σε συνέντευξη του στα Parapolitika fm ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, είναι να κάνει το επόμενο βήμα», για να τονωθεί η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου το restart της ευρωπαϊκής οικονομίας την επόμενη ημέρα να είναι ουσιαστικό.
«Αυτό που ζούμε σήμερα, δεν έχει ξαναγίνει -για να είμαστε ειλικρινείς- ποτέ. Εδώ δεν μιλάμε για μία ύφεση, αλλά για ένα πάγωμα της παραγωγικής δραστηριότητας» επισήμανε ο κ. Καραμανλής. Ήδη στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σκεφτόμαστε σιγά-σιγά την επόμενη μέρα. Σκεφτόμαστε πως μπορεί ξανά η οικονομία μας να μπει σε υγιείς βάσεις. Να επενδύσουμε κάποτε σε αυτή τη χώρα σε παραγωγικούς τομείς όπως είναι τα μεγάλα project υποδομών» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως έχει δείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα δείξει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία


Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να δημοσιευθεί ΚΥΑ, αργότερα σήμερα, Παρασκευή, με την οποία αποφασίζεται η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020.
Η παράταση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19.

Από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ ανοικτά τα καταστήματα πώλησης τροφίμων την Κυριακή των Βαΐων

Από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων την Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Για τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3377/2005 «Αρχές και Κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς - Θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης» (Α ́ 202). Το ωράριο για τις καθημερινές ημέρες ορίζεται μέχρι τις 9.00 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 8.00 το βράδυ.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση μπορεί να τροποποιηθεί ή και να ανακληθεί με νεότερη, εφόσον κριθεί αναγκαίο λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες της αγοράς, αναφέρεται στο ΦΕΚ.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την απόφαση και η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή των ποινικών κυρώσεων και την επιβολή προστίμου ύψους από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανά περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

9.4.20

Covid-19: Οι 100 ημέρες της επιδημίας που άλλαξε τον κόσμο


Περισσότεροι από 70.000 νεκροί, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ΄οίκον περιορισμό, πλανητικός φόβος: 100 ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της εμφάνισης την Κίνα ενός νέου κορονοϊού που προκαλεί πνευμονία ο κόσμος έχει βυθιστεί σε ένα σενάριο αντάξιο ταινίας καταστροφής.
Από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ υπό το πνεύμα του Blitz μέχρι τις αμερικανικές αρχές που επικαλέσθηκαν του Περλ Χάρμπορ, οι μνήμες των σκοτεινότερων στιγμών της Ιστορίας επέστρεψαν με την είσοδο σε έναν νέου τύπου πόλεμο, όπου το υγειονομικό προσωπικό στέλνεται στο μέτωπο.
Ο ιός , που χαρακτηρίσθηκε «εχθρός της ανθρωπότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ήδη προσβάλει περί το 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα ελλείψει εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανυπολόγιστες και χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια θα διατεθούν από τις κυβερνήσεις του πλανήτη για να αντιμετωπισθεί η βαθιά οικονομική ύφεση που έρχεται.

Η κοιτίδα της Γουχάν
Η μυστηριώδης ιογενής πνευμονία που προήλθε αναμφίβολα, σύμφωνα με τους κινέζους ερευνητές, από την νυχτερίδα, φορέα πλήθους κορονοϊών, και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή, ενδεχομένως του παγκολίνου, ενός θηλαστικού που απειλείται με εξαφάνιση, εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019 στην πόλη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, προσβάλλει 59 ανθρώπους κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου, ανάμεσά τους μεγάλο αριθμό εργαζομένων αγοράς της πόλης όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα που προορίζονται για κατανάλωση στις κινεζικές κουζίνες.
Στις 31 Δεκεμβρίου, εν τέλει, οι κινεζικές αρχές ειδοποιούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εμφάνιση μίας άγνωστης ιογενούς πνευμονίας στην πόλη Γουχάν.
Τις προγηγούμενες εβδομάδες, πληροφορίες για μία άγνωστη αναπνευστική νόσο στην Κίνα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο συναγερμός έχει σημάνει από γιατρούς της πόλης Γουχάν, που διώκονται γι' αυτό από τις κινεζικές αρχές
Στις 11 Ιανουαρίου, ανακοινώνεται από τις κινεζικές αρχές ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορονοϊό. Ενός άνδρα 61 ετών από την Γουχάν με υποκείμενα νοσήματα.
Στις 20 Ιανουαρίου, ανακοινώνονται τα πρώτα κρούσματα εκτός της Γουχάν και χωρίς καμία σχέση με την κοιτίδα του κορονοϊού. Στο Πεκίνο, την Σεντζέν, αλλά και την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία. Και οι κινεζικές αρχές αποφασίζουν να ανακοινώσουν ότι «τα επιδημιολογικά στοιχεία για την μετάδοση του ιού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Ομως ο ιός παρουσιάζεται ως επικίνδυνος κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.
Στις 22 Ιανουαρίου, η πόλη Γουχάν αποκλείεται. Τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και οι οδικές αρτηρίες κλείνουν. Θα ακολουθήσει, στις 25 Ιανουαρίου, ο αποκλεισμός ολόκληρης της επαρχίας Χουμπέι και των 56 εκατομμυρίων των κατοίκων της. Μέτρα δραστικά, ριζοσπαστικά, ανήκουστα στις δυτικές χώρες.
Οι δρόμοι ερημώνουν, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στήνουν οδοφράγματα και εμποδίζουν κάθε έξοδο και είσοδο στην επαρχία Χουμπέι. Νοσοκομεία φυτρώνουν σε λίγες μέρες.
«Η επιδημία είναι δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να παραμείνει κρυμμένος» , βεβαιώνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Ομως, είναι ήδη αργά. Από τα τέλη Δεκεμβρίου και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων και μέχρι τον αποκλεισμό της Γουχάν και της επαρχίας Χουμπέι, εκατομμύρια άνθρωποι, εργαζόμενοι εκεί, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε ολόκληρη την Κίνα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του νέου κινεζικού έτους. Μαζί τους παίρνουν το νέο ιό και τον μεταφέρουν σε ολόκληρη την χώρα και εκτός αυτής.
Στις 28 Ιανουαρίου, ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώθηκε από τις κινεζικές αρχές ξεπερνά τους 100.
Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν περιορίζει τα ταξίδια. Ωστόσο, αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα και πολλές ξένες εταιρείες διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στην χώρα.
Είναι η αρχή του εφιαλτικού σεναρίου για τον παγκόσμιο τουρισμό, από τον οποίο εξαρτώνται 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, οι διακοπές εξελίσσονται σε εφιάλτη, καθώς εγκλωβίζονται μακριά από τις χώρες τους. Χιλιάδες τουρίστες παγιδεύονται σε κρουαζιερόπλοια όπου εμφανίζονται κρούσματα του νέου ιού για να μεταβληθούν σε πλωτά hotspot της επιδημίας.
Στις αρχές του Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπολόγιζε σε 350.000 τους ευρωπαίους τουρίστες για τους οποίους οργανώθηκαν επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Περί τους 250.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Στις 31 Ιανουαρίου, καταγράφεται ο πρώτος θάνατος εκτός της Κίνας, στις Φιλιππίνες.

Το Πεκίνο αντιμέτωπο με την λαϊκή οργή
Στην Κίνα, η κοινωνία είναι οργισμένη. Ο θάνατος στις αρχές του Φεβρουαρίου του 34χρνου οφθαλμιάτρου Λι Γουελιάνγκ από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός γεννά κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των κινεζικών αρχών. Ο Λι Γουελιάνγκ ήταν ο γιατρός που σήμανε συναγερμό για την εμφάνιση του κορονοϊού τον Δεκέμβριο στην Γουχάν. Κατηγορήθηκε και διώχθηκε μαζί με άλλους επτά κινέζους πολίτες για διασπορά φημών.
Ο νέος κορονοϊός παραμένει εν γένει μυστηριώδης. Ομως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σπεύδει να βαφτίσει την νόσο που προκαλεί: «Covid-19».

Η μετάδοση επιταχύνεται
Μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, ένας πρώτος θάνατος καταγράφεται εκτός της Ασίας, στην Γαλλία. Και η οικονομία αρχίσει να δονείται. Ακολουθούν οι ματαιώσεις των μεγάλων διεθνών εκθέσεων και των αθλητικών διοργανώσεων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάζεται τελικά, στις 24 Μαΐου να μεταφέρει για το 2021 τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης.
Στο τέλος του Φεβρουαρίου, η επιτάχυνση της μετάδοσης της επιδημίας γίνεται πλέον αισθητή στην Ιταλία, την Νότια Κορέα και το Ιράν. Οι κινεζικές αρχές από την πλευρά τους ότι η επιδημία στην Κίνα έφθασε στην κορύφωσή της.
Στις 22 Φεβρουαρίου καταγράφονται οι πρώτοι θάνατοι στην Ιταλία και στις 24 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι ο πλανήτης πρέπει να προετοιμασθεί για μία πανδημία του κορονοϊού.
Στις 6 Μαρτίου, τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν το φράγμα των 100.000.
Παγκόσμια κινητοποίηση
Η Ιταλία, που πλήττεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την επιδημία, είναι η πρώτη χώρα εκτός της Κίνας που λαμβάνει δραστικά μέτρα περιορισμού του πληθυσμού. Η Βενετία, η Ρώμη, η Φλωρεντία μετατρέπονται σε πόλεις φαντάσματα.
Οι μαρτυρίες εξαντλημένων ιταλών γιατρών που εξηγούν ότι απέναντι στην συνεχή ροή ασθενών καλούνται να επιλέξουν ποιους θα περιθάλψουν « σε συνάρτηση με την ηλικία και την κατάσταση υγείας, όπως σε καταστάσεις πολέμου», προκαλούν παγκόσμιο σοκ.
Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία. Ξεκινά η παγκόσμια κινητοποίηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ξένους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη.
Οι διεθνείς αγορές καταγράφουν διαδοχικές ιστορικές βουτιές. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στα σούπερ μάρκετ, όπου πανικόβλητοι καταναλωτές έρχονται στα χέρια για ένα πακέτο μακαρόνια ή χαρτιού τουαλέτας.

4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ'οίκον αποκλεισμό
Την ώρα που η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νέο «επίκεντρο» της πανδημίας, μία σειρά ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Γαλλία, εν τέλει και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.
Οι εικόνες των μεγάλων και σιωπηλών πόλεων του κόσμου διαδέχονται τις εικόνες των υπερκορεσμένων νοσοκομείων, με τους διαδρόμους γεμάτους ασθενείς. Στις αρχές του Απριλίου, η μισή ανθρωπότητα, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται ή αναγκάζονται «να μείνουν στο σπίτι».
Ανω του ενός τρίτου του παγκόσμιου στόλου των αεροσκαφών είναι καθηλωμένα στο έδαφος. Σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά. Η εργασία εξ αποστάσεως γίνεται ο κανόνας.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχεί το hashtag #ΜένουμεΣπίτι σε κάθε δυνατή γλώσσα. Κατακλυσμός από συγκλονιστικές μαρτυρίες του υγειονομικού προσωπικού σε όλο τον κόσμο. Νέες συνήθειες καθιερώνονται στις ερημωμένες πόλεις. Οι κάτοικοι βγαίνουν σε μπαλκόνια και παράθυρα και χειροκροτούν εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής.
Στην Μαδρίτη, ένα παγοδρόμιο μετατρέπεται σε νεκροτομείο και στην Νέα Υόρκη, ένα νοσοκομείο εκστρατείας στήνεται στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.
Στις φτωχότερες και πολυπληθέστερες συνοικίες του πλανήτη, τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται με μεγάλη δυσκολία. Οι καταυλισμοί όπου στοιβάζονται εκατομμύρια πρόσφυγες στον πλανήτη μετατρέπονται σε βραδυφλεγείς βόμβες.

Ελλείψεις και πολεμική
Στις περισσότερες χώρες ελλείψεις σημειώνονται σε προστατευτικές μάσκες και εξοπλισμό. Απέναντι στην παγκόσμια ένδεια, τα κράτη μπαίνουν σε ανελέητο ανταγωνισμό για την προμήθεια υλικών. Οι κλοπές και το λαθρεμπόριο ανθούν.
Φόβοι για υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικού προσωπικού.
Οι περισσότερες χώρες προορίζουν τα διαγνωστικά τεστ για τα σοβαρά περιστατικά. Η Νότια Κορέα, Γερμανία και η Σιγκαπούρη επιλέγουν την στρατηγική της πραγματοποίησης των τεστ σε ευρεία κλίμακα για να αποφύγουν τα ακραία περιοριστικά μέτρα. Η στρατηγική αυτή συνοδεύεται στην Νότια Κορέα από τεχνολογική παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων, μέθοδος δύσκολα εφαρμόσιμη σε χώρες όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής θεωρείται δεδομένη.
Και στο μεταξύ, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει η κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών ανάμεσα στους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα θύματα
Αν και γενικώς τα περιστατικά της Covid-19 είναι ελαφρά, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή προσβολή των πνευμόνων, ακόμη και σε νεότερους ασθενείς.
Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι οι μικρότεροι είναι προστατευμένοι, σπάνιες περιπτώσεις θανάτων εφήβων, ενός παιδιού 5 ετών και δύο βρεφών προκαλούν συγκίνηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Οι οίκοι ευγηρίας παντού πλήττονται ανελέητα.

 Η μεγαλύτερη κρίση από το 1945
Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την πανδημία χειρότερη κρίση την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το 1945. Συνδυάζει μία απειλητική ασθένεια και το φάσμα μίας οικονομικής ύφεσης πρωτοφανούς στο πρόσφατο παρελθόν.
Την ώρα που στην Κίνα η επαρχία Χουμπέι και η πρωτεύουσά της η πόλη Γουχάν βγαίνουν από την καραντίνα, η Ιταλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 15.000 θανάτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», μετρούν άνω του ενός τετάρτου των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως και ετοιμάζονται για το χειρότερο. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί, ενώ ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι το «Περλ Χάρμπορ», η «11η Σεπτεμβρίου» για τις ΗΠΑ.
Και ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται για την επόμενη ημέρα, μετά την χαλάρωση των περιορισιτκών μέτρων. Υπάρχει κίνδυνος δεύτερου κύματος της επιδημίας; Οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν να αντιδράσουν; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο απολογισμός των θανάτων που ανακοινώθηκε από την Κίνα (λίγο άνω των 3.000); Ποιες θα είναι οι διαστάσεις της οικονομικής κρίσης; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την δημοκρατία και τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις;

Κλειστές για το κοινό οι Εκκλησίες

Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.
Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και ένα νεωκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε εμφατικά.
Απηύθυνε έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.
Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

Πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκες; – Οι συστάσεις Τσιόδρα

Νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας και γαντιών κατά του κοροναϊού έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Όσον αφορά τις μάσκες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση της. 

«Η επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό. Η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέτρο ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. Συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου. Στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το πότε πρέπει να φοράμε μάσκα στο πρόσωπο σημείωσε ότι «σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας».

Η χρήση γαντιών

Μιλώντας για τα γάντια, είπε πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κοροναϊού. «Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό» τόνισε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια. Έρευνες έχουν γίνει και δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά. Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής» κατέληξε.

Η πανδημία «χτύπησε» και τις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Η πανδημία του κορονοϊού, όπως ήταν επόμενο, «χτύπησε» και τις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων, καθώς για τον Μάρτιο σημείωσαν πτώση 60,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα. Ταξινομήθηκαν συνολικά 3.744 αυτοκίνητα σε σχέση με τα 9.518 του Μαρτίου 2019, δείχνοντας πρόωρα ότι και ο Απρίλιος θα έχει ανάλογη πορεία.
Από το σύνολο τις περισσότερες πωλήσεις σημείωσε η Β κατηγορία, καταλαμβάνοντας το 44,7% των συνολικών πωλήσεων. Ακολούθησε η C κατηγορία με 34,9% και κατόπιν η Α κατηγορία με 13,4%. Στην δημοφιλέστερη κατηγορία οι πωλήσεις των SUV άγγιξαν το 17,9% του συνόλου των πωλήσεων, ενώ στα C SUV κατέλαβαν το 22% επίσης του συνόλου.
Από το σύνολο των πωληθέντων αυτοκινήτων τα βενζινοκίνητα οχήματα είχαν την τιμητική τους, αφού αποτέλεσαν το 57,4%. Το ποσοστό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έφτασε το 25,9%, τα υβριδικά έλαβαν το 13,4% και τα ηλεκτρικά κατέγραψαν άνοδο 0,8% καταλαμβάνοντας το 1,1% της συνολικής αγοράς. Πολύ καλή πορεία είχαν και τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο που κατέλαβαν το 2,2% των πωλήσεων.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους πωλήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 21.391 οχήματα, σημειώνοντας πτώση 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
Μείωση στις πωλήσεις (38,5%) σημείωσαν και τα καινούργια φορτηγά καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 413 από τις 672 μονάδες του Μαρτίου της περσινή χρονιάς. Μείωση είχαν και τα καινούρια λεωφορεία (34,5%), όπως και τα δίκυκλα με πτώση 35,5% με μόλις 1.548 μονάδες.

Κυριάκος Παρασίδης

Σ. Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα, 1955 συνολικά, 86 θάνατοι

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1955, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 86 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Ελευθέρωσαν τα σκυλιά τους για να «κατασπαράξουν» τεχνικούς της ΔΕΗ

Μάρτυρες σε ένα πρωτοφανές περιστατικό έγιναν δύο τεχνικοί της ΔΕΔΔΗΕ στα Φάρσαλα, όταν σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία" μετέβησαν σε σπίτι για να διακόψουν την παροχή ρεύματος λόγω οφειλών σε ιδιώτη πάροχο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πατέρας και γιος που διέμεναν στο εν λόγω σπίτι, τους προπηλάκισαν και βάσει καταγγελίας του πρόεδρου της Ένωσης τεχνικών ΔΕΗ, Βασίλη Μητροδήμου, δεν δίστασαν να ελευθερώσουν σκυλιά ράτσας πίτμπουλ δίνοντας «εντολή να τους κατασπαράξουν».
Έτσι οι δύο τεχνικοί έσπευσαν στην Αστυνομία, κατήγγειλαν το περιστατικό και κατέθεσαν μήνυση. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο 75χρονος πατέρας και ο 29χρονος γιος του, επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές στους δύο τεχνικούς, 57 και 43 ετών αντίστοιχα, ενώ όπως διευκρινίζει στην "Ελευθερία" ο πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ, Βασίλης Μητροδήμος «οι συνάδελφοι ευτυχώς πρόλαβαν και πήδηξαν στην καρότσα του αυτοκινήτου και με τα κον­τάρια χειρισμού ρεύματος απωθούσαν τα σκυλιά».
Να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο τεχνικών μεταφέρθηκε με τραυματισμό στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, ενώ οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία.

Παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι τις 15 Μαΐου ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη του Σένγκεν και τις συνδεδεμένες χώρες, να παρατείνουν τους προσωρινούς περιορισμούς των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ε.Ε., ως τις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η εμπειρία των κρατών μελών και των άλλων χωρών που εκτέθηκαν στην πανδημία, δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση του ιού απαιτούν πάνω από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά. Η Επιτροπή ζητά επίσης συντονισμένη προσέγγιση στο μέτρο της παράτασης, καθώς «η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα αν εφαρμοστεί από όλα τα κράτη του Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ομοιόμορφο τρόπο».
Ο ταξιδιωτικός περιορισμός, καθώς και το αίτημα για επέκτασή του, εφαρμόζεται στα μέλη του Σένγκεν περιλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας καθώς και στα συνδεδεμένα μέλη - Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία.
«Όλα τα κράτη μέλη εφαρμόσαμε επιτυχώς τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης για να περιορίσουμε την επέκταση του ιού. Ο περιορισμός των μη σημαντικών ταξιδιών από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. συμπληρώνει αυτά τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Τη στιγμή που βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η παράταση των περιορισμών αυτών είναι αναγκαία για να μειώσουμε τους κινδύνους επέκτασης της νόσου. Δεν πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, συμπλήρωσε ότι «ενώ μια συντονισμένη δράση είναι σημαντική στα εξωτερικά μας σύνορα, χρειαζόμαστε επίσης κοινή δράση στα εσωτερικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εσωτερική μας αγορά συνεχίζει να λειτουργεί σωστά και ότι τα ζωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και προστατευτικό υλικό θα φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς καθυστερήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε καλέσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 16 Μαρτίου να εφαρμόσουν προσωρινούς περιορισμούς για τα μη αναγκαία ταξίδια προς την Ε.Ε. για μια αρχική περίοδο 30 ημερών, υπόδειξη που έγινε δεκτή από τους ευρωπαίους ηγέτες την επομένη.

Ν.Μ.

Σήμερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία

Σήμερα αναμένεται να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης των εργαζομένων σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ ΕΚΑΒ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση με οδηγίες για τη χορήγηση το επιδόματος του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την περασμένη Δευτέρα
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού το έκτακτο επίδομα χορηγείται:
- Στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ ΑΕ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠΕ, καθώς επίσης και στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταβάλλεται άπαξ για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η παροχή αυτή υπολογίζεται στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος.
- Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμβάσεις έργου κλπ), που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετακινήθηκαν, αποσπάσθηκαν ή διατέθηκαν και υπηρετούν στους προαναφερόμενους φορείς, των ιατρών που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και υπηρετούν σε δομές υγείας ως αγροτικοί ιατροί, καθώς επίσης και το οιοδήποτε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης προσελήφθη, αποσπάσθηκε, μετακινήθηκε και κατά συνέπεια διατέθηκε στους εν λόγω φορείς, για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι στις αναφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία α) Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), β) Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, και γ) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η παραπάνω οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και 15 Απριλίου 2020 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του μηνός Απριλίου 2020. Επίσης δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος ή το προσωπικό που απασχολείται στους συγκεκριμένους φορείς απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και μέχρι τις 15 Απριλίου 2020, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και την άδεια ειδικού σκοπού.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Αντιθέτως, υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος.

8.4.20

Μέχρι αύριο η καταγραφή των μαθητών που δεν έχουν tablet ή υπολογιστή

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Παδείας η καταγραφή των μαθητών που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση προκειμένου να τους παρασχεθούν τα απαιτούμενα μέσα

Μέχρι αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα η καταγραφή των μαθητών που δεν διαθέτουν tablet ή laptop και ως εκ τούτου αδυνατούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την Τρίτη κατεπείγουσα εγκύκλιο καλώντας του Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταγράψουν άμεσα και μέχρι τις 9 Μαρτίου τον αριθμό των μαθητών που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα για να συνδεθεί στο Σχολικό Δίκτυο και να παρακολουθεί τα μαθήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 
Στόχος της καταγραφής αυτής είναι να γίνει προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα μέλη της μαθητικής κοινότητας κάθε σχολείου.
Σύμφωνα με το esos.gr, η μη υποβολή των αναγκών εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας συνεπάγεται τη μη συμμετοχή σας στην πράξη.
Στόχος,  είναι, σύμφωνα με την εγκύκλιο,  να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.
Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εγκυκλίου, να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) βρίσκονται είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού.
Την κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων).

Εξειδικευμένα μέτρα για τα ιδιωτικά σχολεία «φέρνει» νέα ΚΥΑ

Εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, στο πλαίσιο των μέτρων της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19.
Η ΚΥΑ αναμενόταν από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για αυθαιρεσίες από πλευράς ορισμένων σχολαρχών και, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις και για τους εργαζομένους και τη σχέση εργασίας τους με την επιχείρηση, απαγορεύοντας τις απολύσεις από 18/3 και έπειτα, καθώς επίσης και την αναπροσαρμογή διδάκτρων.
«Εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας», σχολίασαν με κοινή τους δήλωση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
«Μέριμνά μας είναι πρωτίστως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η διατήρηση της στενής επαφής μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξίσου σημαντική, η πρόβλεψη στήριξης του προσωπικού και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές», σημείωσαν.
«Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την επόμενη ημέρα της κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πιο δυνατοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», κατέληξαν.
Ειδικότερα, τα κυριότερα σημεία της απόφασης είναι τα εξής:
Ι. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
1. Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλε-εκπαίδευση) και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).
2. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο, καθώς και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικών δομών, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλε-εκπαίδευση/τηλε-κατάρτιση) και σε αυτήν την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες τους. Ομοίως, στην περίπτωση αυτή δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).
3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας). Για όσους από τους εργαζομένους της παρούσας παραγράφου παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλε-εκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας κατ' επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη δεν αναστέλλονται. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους.
4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).
5. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.
ΙΙ. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες-επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.
2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ' αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλε-εκπαίδευσης/τηλε-κατάρτισης.
3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.
ΙΙΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Αθηνά Καστρινάκη