27.8.09

Δεκτό επί της αρχής το Ν/Σ για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου

Ψηφίσθηκε επί της αρχής του , από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».

Με το νομοσχέδιο τίθενται οι βάσεις αξιοποίησης, μέσω της ανόδου στην ιεραρχία του στενού δημόσιου τομέα, των 55.000 συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

- Είναι ένα πολύτιμο εργατικό δυναμικό που παραμένει αναξιοποίητο, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να εξελιχθεί και να ανέλθει στην ιεραρχία, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκ. Παυλόπουλος, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση -κι αυτό ήταν το σημείο της αντιπαράθεσης - επέμεινε ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει με μετατροπή των συμβάσεών τους σε δημοσίου δικαίου, δηλ. να εξομοιωθούν πλήρως με τους μονίμους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σιμ. Κεδίκογλου τόνισε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών αυξήθηκε με τους 33.500 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα 164/2004, ενώ για το σύνολο των ρυθμίσεων είπε ότι πρόκειται για αναγκαίες ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παν. Ρήγας μίλησε για «νομοσχέδιο εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και διευθέτησης εκκρεμών ζητημάτων που έρχονται να καλύψουν τις αρχικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν».

Ο βουλευτής θεώρησε ότι με τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου γίνεται απλώς ένα δειλό μισό βήμα,που απλώς θα ανοίξει μία νέα βιομηχανία προσφυγών.

Να γίνουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου και οι λοιποί συμβασιούχοι υποστήριξαν τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος («υπάρχει προτίμηση για έκτακτο προσωπικό που είναι πιο φτηνό και πιο χειραγωγούμενο»), όσο και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ.Τσούκαλης που είπε ότι η Βουλή να πάρει το ρίσκο της απόφασης ακόμη κι αν είναι στο όριο της συνταγματικότητας.

Κατά των διατάξεων τάχθηκε και ο αγορητής του ΛΑΟΣ Γ.Γεωργίου.