13.8.09

Σκύλοι στην υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος

Η Λέσι, η Λούνα, ο Άρης, η Είρμα και ο Λέαρ προέρχονται από το Βέλγιο, διαθέτουν τέσσερα πόδια και ουρά, και «υπηρετούν» στο Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για βελγικά ποιμενικά, ράτσας «Malinois», που έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα για να εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες και να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις του κλιμακίου Κ9 που ανήκει στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μαζί με τους συνοδούς τους ετοιμάζονται να πάρουν… φύλλο πορείας και να υπηρετήσουν σε διάφορα λιμάνια της επικράτειας με σκοπό την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και τη δίωξη ναρκωτικών ουσιών.

Τα πέντε συμπαθή τετράποδα ολοκλήρωσαν πρόσφατα μαζί με τους –ισάριθμους– συνοδούς τους μια επίπονη εκπαίδευση σε εξειδικευμένο κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που διήρκεσε τέσσερις μήνες.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) για την απονομή πτυχίων στους πέντε βαθμοφόρους του Λιμενικού Σώματος-συνοδούς του κλιμακίου 9, τα σκυλιά παρουσίασαν μέρος των ικανοτήτων τους, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων.

«Η προσφορά τους είναι τεράστια και οι επιτυχίες μας καθημερινές. Το 50% με 60% των επιτυχιών μας ανήκει στα σκυλιά», είπε ο αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Ανδρέας Θεοφίλου, και εξήγησε ότι το Σώμα διαθέτει 16 σκυλιά διπλής χρήσεως, δηλαδή ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρώην προϊστάμενος εκπαίδευσης σκύλων στην ΕΛ.ΑΣ., Βασίλης Βεράνης, που συνεργάζεται πλέον με τις Ένοπλες Δυνάμεις στην προμήθεια των σκύλων και την εκπαίδευσή τους, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά εκείνα που διαθέτουν τα τετράποδα τα οποία «υπηρετούν» στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στρατό. «Έχουν εξερευνητική συμπεριφορά, οξεία αντίληψη και δεν φοβούνται», παρατήρησε.

Όσον αφορά τις σχέσεις σκύλων - συνοδών, αυτές διέπονται από ισόβια πίστη και αφοσίωση. «Οι συνοδοί "παντρεύονται" τα σκυλιά τους. Διαμένουν στα σπίτια τους και παραμένουν στην κατοχή τους μετά την ολοκλήρωση της θητείας των σκύλων που συνήθως διαρκεί οκτώ με δέκα χρόνια».