Την επίσημη οικονομική μελέτη για την εφαρμογή της Διαδοχικής Ασφάλισης παρέλαβε σήμερα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την οποία και απέστειλε σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η κ. Πετραλιά ζητά από τους προέδρους των Ταμείων να εξετάσουν τους τρόπους εφαρμογής, τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων τους ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται το πολύ σε διάστημα ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης για την χορήγηση της διαδοχικής σύνταξης.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Πετραλιά επεσήμανε:
"Με τη θέσπιση ενιαίων κριτηρίων και διαδικασιών για όλους τους ασφαλισμένους για όλα τα Ταμεία που θα ακολουθήσει. Το σύστημα της Διαδοχικής Ασφάλισης εξορθολογίζεται, απλουστεύονται οι διαδικασίες, αίρονται αδικίες και -στις περισσότερες περιπτώσεις- επωφελούνται και οικονομικά οι συνταξιούχοι, αφού θα υπάρξει μια αύξηση σε πολλές «διαδοχικές» συντάξεις, σε ποσοστό γύρω στο 6%".
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕΕ, 3.000 του Δημοσίου).
Η οικονομική επιβάρυνση του όλου Συστήματος Ασφάλισης από το μέτρο αυτό θα είναι 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο που θα αυξάνεται κάθε χρόνο σταδιακά έως ότου φθάσει το 15ο έτος τα 252 εκατ. ευρώ, οπότε θα ισορροπήσει και το κόστος θα αρχίσει να μειώνεται.