Η οργάνωση Pro Asyl για την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει την επαναπροώθηση Ιρακινού πρόσφυγα στην Ελλάδα
Η Pro Asyl φαίνεται να δικαιώνεται.
Η οργάνωση που αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγουν είχε ζητήσει ήδη πέρσι να διακοπεί η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών κράτησής τους στη χώρα μας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ήρθε τώρα να τους επιβεβαιώσει και αποφάσισε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων αναστέλλοντας την επαναπροώθηση Ιρακινού πολιτικού πρόσφυγα στην Ελλάδα.
Ο 22χρονος Ιρακινός υπέβαλε στην Ελλάδα αίτηση για πολιτικό άσυλο και μετά την απόρριψη της αίτησής του διέφυγε στη Γερμανία, όπου επίσης υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου. Βάσει της απόφασης οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο βάρος των προσφύγων και η πρακτική που ακολουθείται έναντι των αιτούντων ασύλου δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.
Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Pro Asyl
για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων, Μπερντ Μέζοβιτς "Η πολιτική που ακολουθείται δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους"
«Σε περίπτωση επαναπροώθησής του θα υποστεί μια απώλεια δικαιωμάτων που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί. Πιθανόν να γινόταν άστεγος, να χανόταν η επαφή μαζί του και να μην είχε τη δυνατότητα έννομης προστασίας. Γι΄ αυτό και η επιβολή των ασφαλιστικών μέτρων».
Διασφαλίζεται μίνιμουμ έννομης προστασίας;
Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Pro Asyl είναι το εξής: «Έχουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα ένα μίνιμουμ έννομης προστασίας; Τηρούνται τα ελάχιστα στάνταρ στο σύστημα παροχής ασύλου που να διασφαλίζουν ότι οι αιτήσεις τους εξετάζονται έτσι ώστε να έχουν πραγματικές πιθανότητες να λάβουν άσυλο; Τα γεγονότα αλλά και οι ελληνικές στατιστικές δείχνουν ότι τα δικαίωματα αυτά δεν διασφαλίζονται».
Η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ήρθε να προστεθεί στις καταγγελίες της Pro Asyl και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και στη δημόσια κριτική που ασκείται εναντίον της Ελλάδας για την πολιτική της έναντι των προσφύγων, συνιστούν κόλαφο για την ελληνική κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μέζοβιτς.
DW