6.9.09

Τρία Γονίδια ευθύνονται για την νόσο του Αλτσχάιμερ,


Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία αφορούν έως και το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ τα τελευταία 15 χρόνια.
Δύο μεγάλες έρευνες έδειξαν ότι τα τρία νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το πιο γνωστό APOE4 ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της πιο κοινής αυτής μορφής άνοιας.
"Αν μπορούσαμε να απαλείψουμε τις επιζήμιες επιδράσεις αυτών των γονιδίων μέσω θεραπειών, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ κατά 20%", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η Τζούλι Ουίλιαμς, καθηγήτρια Νευροψυχολογικής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Κάρντιφ της Βρετανίας.
Από τη νόσο του Αλτσχάιμερ πάσχουν περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Το γεγονός ότι για τη νόσο αυτή δεν υπάρχει θεραπεία ή καλά μέσα αντιμετώπισης και η πρόβλεψη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από αυτήν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ως το 2050 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών αγωγών.
Οι σημερινές φαρμακευτικές αγωγές μπορούν μόνον να καθυστερήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, η οποία ηγήθηκε της μίας από τις δύο έρευνες -τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Genetics- η απάλειψη, μόνον στη Βρετανία, των επιδράσεων των τριών νέων γονιδίων σημαίνει ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη που γίνεται για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα 15 χρόνια που πέρασαν από τότε που βρέθηκε ότι το γονίδιο APOE4 συνδέεται με την ασθένεια αυτή, κατέληξε η ίδια, σημειώνοντας ότι φαρμακοβιομηχανίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνά τους.
Η έρευνα της οποίας ηγήθηκε η Ουίλιαμς, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από 8 χώρες, οδήγησε στον εντοπισμό δύο νέων γονιδίων που ονομάζονται Clusterin και PICALM, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η δεύτερη έρευνα που έγινε από τον Φιλίπ Αμουγέ και συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, στη οποία μετείχαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και σχεδόν 9.000 υγιείς άνθρωποι στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, οδήγησε στον εντοπισμό του Clusterin και ενός τρίτου γονιδίου που ονομάζεται CR1.