Η γνωμάτευση της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του ΥΠΠΟ είναι σαφής τα όρια του Αρχαιολογικού χώρου του Επικούριου Απόλλωνα και της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβάνονται στην Μεσσηνία.
Άλλωστε και οι συντεταγμένες της UNESCO που το έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο το τοποθετούν στην Μεσσηνία.
Με βάση το τοπογραφικό διάγραμμα αλλά και των αιτήσεων που είχαν υποβάλλει στο ΚΑΣ στις 2 Ιουλίου ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας Παν. Νίκας και ο Δήμαρχος Είρας Γιαν. Αδαμόπουλος με κοινό υπόμνημα καθώς και η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας που είχε ληφθεί στις 11 Ιουνίου 2007 ( με ψήφους 19-1 ) κινήθηκε η διαδικασία από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ η οποία με έγγραφο της στο Εθνικό Τυπογραφείο ζήτησε να σταλεί νέο ΦΕΚ .ώστε να αλλάξει η σχετική αναφορά Υπουργικής απόφασης του 1986 και να συμπεριλαμβάνεται η διατύπωση ότι ο Ναός βρίσκεται στην περιοχή Βάσσες του Δήμου Είρας του Νομού Μεσσηνίας ...
Από την διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι φανερό ότι η έκδοση του διορθωτικού ΦΕΚ που φέρνει τον Επικούριο Απόλλωνα πάλι στην Μεσσηνία είναι η αποκατάσταση μιάς αδικίας που έγινε στο παρελθόν για Ψηφοθηρικούς λόγους από Ηλείους Πολιτικούς.
Άλλωστε οι τοπογραφικές συντεταγμένες δεν αλλάζουν με τις εκάστοτε Υπουργικές αποφάσεις ,ο Επικούριος Απόλλωνας ανήκε και θα ανήκει στην Μεσσηνία.