Τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τη ΝΔ αντί του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται στα δύο ντιμπέιτ υποστηρίζοντας ότι στο πρώτο ο Πρωθυπουργός κέρδισε και ότι στο δεύτερο κυριάρχησε.
Επίσης εκφράζει την πεποίθησή του για νίκη στις εκλογές και τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον πολιτικό συντάκτη Νίκο Αρμένη έχει ως εξής:
ΕΡ: Κύριε υπουργέ θα ξεκινήσω από τις δύο τηλεμαχίες. Πιστεύετε ότι προσέφεραν ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο; Και φυσικά θέλω την άποψή σας για την παρουσία του πρωθυπουργού τόσο στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών όσο και σε εκείνο με το Γιώργο Παπανδρέου...
ΑΠ: Νομίζω ότι προσέφεραν στην ενημέρωση του πολίτη. Αν και η πρώτη ήταν ιδιαίτερα μεγάλη - κι αυτό ασφαλώς ήταν μειονέκτημα. Αλλά και οι δύο ανάδειξαν τη δύναμη και τις αδυναμίες κάθε κόμματος, κάθε προγράμματος κάθε αρχηγού. Και μ' αυτή την έννοια ενημέρωσαν τον πολίτη. Στην πρώτη κέρδισε ο Καραμανλής. Στη δεύτερη κυριάρχησε ο Καραμανλής. Άλλωστε η δεύτερη είχε χαρακτήρα "μονομαχίας" κι ήταν συντομότερη, γι' αυτό και δεν ήταν κουραστική για το μέσο τηλεθεατή όπως η πρώτη…
Ο Καραμανλής κυριάρχησε όχι μόνο γιατί απάντησε πλήρως στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί δεν πήρε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που του έθεσε. Κι όταν διεύρυνε το πεδίο αντιπαράθεσης από την Οικονομία στα υπόλοιπα θέματα (Εξωτερική πολιτική κλπ.) έδειξε όχι μόνο τη σαφήνεια των δικών θέσεων, αλλά και τις παλινωδίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
ΕΡ:Ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να βγούμε από την κρίση. Γιατί όμως οι πολίτες να επιλέξουν αυτόν το δύσκολο δρόμο,όπως λέει και ο κ. Καραμανλής;
ΑΠ:Πρώτον διότι είναι ισορροπημένος, κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός:
* Αυτό που εμείς ονομάζουμε "πάγωμα" των αποδοχών στο δημόσιο, αφορά κυρίως τα υψηλότερα εισοδήματα. Οι χαμηλόμισθοι αλλά και τα μεσαία εισοδήματα πήραν φέτος και θα πάρουν τα επόμενα δύο χρόνια "έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις" πολύ πάνω από τον πληθωρισμό (από διπλάσια ως πενταπλάσια).
Αντίθετα με το "ξεπάγωμα" που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ όλοι θα πάρουν αναλογικά το ίδιο (κάλυψη του πληθωρισμού) και σε απόλυτους αριθμούς οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν πολύ λιγότερα (από ότι προβλέπουμε εμείς).
Εμείς "παγώνουμε" προσωρινά τους υψηλόμισθους για να "θερμάνουμε" τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και να συγκρατήσουμε το έλλειμμα.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ξεπαγώνει τους μισθούς για να δώσει περισσότερα στους υψηλόμισθους που είναι πιο ανθεκτικοί, και για να δώσει πολύ λιγότερα στους χαμηλόμισθους που είναι πολύ πιο ευάλωτοι στην κρίση. Ενώ ταυτόχρονα διευρύνει το έλλειμμα…
* Δεύτερον, γενικά η ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων είναι πιο "αναπτυξιακή" (έχει υψηλότερο πολλαπλασιαστή, όπως λένε οι οικονομολόγοι). Γι' αυτό όταν μέσα στην κρίση ενισχύεις ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, δίνει ώθηση στην οικονομία.
* Τρίτον, διότι εμείς διατηρούμε χαμηλά τους φορολογικούς συντελεστές και θα τους χαμηλώσουμε κι άλλο. Ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει να τους ανεβάσει, πράγμα ιδιαίτερα οδυνηρό για τη μικρομεσαία επιχείρηση που βρίσκεται ήδη στο όριο.
* Τέταρτον, διότι εμείς με ισορροπημένα μέτρα σε δύο χρόνια θα έχουμε βγάλει την οικονομία από το τέλμα - όχι μόνο από τη διεθνή κρίση, αλλά και από τις μόνιμες αναπηρίες της ελληνικής δημοσιονομικής παράλυσης.
Ενώ αντίθετα οι προτάσεις το ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανότερο να μας βάλουν σε νέες περιπέτειες, μεγαλύτερου δανεισμού και ακόμα βαθύτερης ύφεσης…
ΕΡ: Πάντως πολλοί λένε ότι τα ποσοστά της ΝΔ έπεσαν γιατί η κυβέρνηση έχασε το ηθικό πλεονέκτημα με τα σκάνδαλα που είδαν τον φως της δημοσιότητας. Τι απαντάτε;
ΑΠ:Η ΝΔ διατήρησε το ηθικό πλεονέκτημα: Διότι όλα τα σκάνδαλα που ήλθαν επί των ημερών της στην επιφάνεια, διερευνήθηκαν, οι υπαίτιοί τους τιμωρήθηκαν ακόμα κι όταν δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους, ενώ η όποια ζημία που έγινε αποκαταστάθηκε.Αντίθετα, τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε διερευνήθηκαν, ουδέποτε κάποιος λογοδότησε γι' αυτά, ενώ η ζημία που έγινε δεν αποκαταστάθηκε. Υπάρχει κάποιο σκάνδαλο από το πρόσφατα που να συγκρίνεται με το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, επί εποχής ΠΑΣΟΚ; Θυμάστε τι οικονομική καταστροφή έπαθε τότε το σύνολο της κοινωνίας; Θυμάστε να λογοδότησε κανείς γι' αυτό; Υπάρχει οποιαδήποτε σύγκριση; Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός ξέχασε; Ασφαλώς δεν πρέπει να γίνεται "συμψηφισμός σκανδάλων". Αλλά εμείς δεν μιλάμε για συμψηφισμό. Ο συμψηφισμός προϋποθέτει συγκρίσιμα πράγματα. Εδώ δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Ούτε ποσοτική, ούτε ποιοτική, ούτε από άποψη συνεπειών, ούτε από πλευράς αντιμετώπισής τους. Καμία απολύτως σύγκριση…
ΕΡ: Ταυτόχρονα φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για τη Ρηγίλλης η βελτίωση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ. Πιστεύετε ότι στο χρόνο που απομένει είναι δυνατόν να πετύχετε ανατροπή;
ΑΠ: Νομίζω ότι η συσπείρωση ανεβαίνει συνεχώς. Επίσης φαίνεται ότι αντιστρέφεται υπέρ μας η δυναμική μετακίνησης ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή. Αλλά ας πούμε ότι οι "οιωνοί" τις τελευταίες μέρες είναι πολύ καλοί. Και γίνονται καλύτεροι…
ΕΡ: Πρώτος είχατε μιλήσει για τρίτη τετραετία Καραμανλή. Πιστεύετε ακόμα ότι στις 5 Οκτωβρίου ο Κώστας Καραμανλής θα εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός; Και αν όχι, πιστεύετε ότι θα παραμείνει πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; ΑΠ: Πιστεύω ότι θα νικήσουμε. Πιστεύω ακόμα ότι ο Καραμανλής θα εξακολουθεί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Το έχει διευκρινίσει απόλυτα ο ίδιος. Και το ίδιο το κόμμα σε ανύποπτο χρόνο του ζήτησε να παραμείνει αρχηγός ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Συνεπώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, έτσι κι αλλιώς. Πολύ περισσότερο που θα νικήσουμε…
ΕΡ: Ωστόσο ακούγονται διάφορα σενάρια. Φωνές που λένε ότι στην επόμενη ημέρα στη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς σίγουρα πρέπει να είναι παρών. Τι λέτε;
ΑΠ: Μην ακούτε σενάρια. Εγώ και σήμερα είμαι παρών κι αύριο θα είμαι παρών, κι όλοι θα είμαστε παρόντες με πρώτο τον Κώστα Καραμανλή…
ΕΡ: Να ρωτήσω τέλος για την περιφέρειά σας, τη Μεσσηνία. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους σας ενόψει των εκλογών;
ΑΠ: Τέσσερις λέξεις: Η Μεσσηνία ψηλότερα - η Ελλάδα ψηλότερα. Νομίζω ότι ολόκληρη η Ελλάδα θα δυναμώσει, εφ' όσον ρίξουμε το βάρος στην περιφέρεια, όπως έκανε, άλλωστε, η ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Το δείχνει, εξ άλλου, η κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του νέου κοινοτικού προγράμματος χρηματοδοτήσεων που διαχειρίζεται πλέον η περιφέρεια. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όχι μόνο η Μεσσηνία, αλλά ολόκληρη η Ελληνική περιφέρεια, αναδεικνύει σταδιακά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού χώρου. Και η Μεσσηνία έχει ήδη μπει στο δρόμο αυτό κι έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Φτάνει να μείνουμε στο σωστό δρόμο…