23.9.09

Ο «θησαυρός» του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων !!


Ένα πλούσιο και ταυτόχρονα σπάνιο αρχείο εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και ιστορικά κειμήλια, κυρίως της Επανάστασης του 1821, αποτελούν μεταξύ άλλων τον «θησαυρό» του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, που στεγάζεται και λειτουργεί στην Πάτρα.
Συγκεκριμένα το Μουσείο Τύπου διαθέτει 1.300 διαφορετικούς τίτλους εφημερίδων από το 1815 έως σήμερα, που περιέχονται σε 900 τόμους από όλη την Ελλάδα. Επίσης 1.000 περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879-1970, καθώς και σπάνιες εκδόσεις και τίτλους βιβλίων.
Επίσης εντυπωσιακά χαρακτηρίζονται και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ' Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, και χειρόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ακόμη υπάρχει στην συλλογή του Μουσείου εισιτήριο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το οποίο μάλιστα συμπεριελήφθη στον φάκελο της Ελλάδας για την διεκδήκιση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επίσης ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει

και η κληρωτίδα του λαχείου Συντακτών.
Το Μουσείο Τύπου, μπαίνοντας στη σύγχρονη εποχή, διαθέτει ψηφιοποιημένο ένα σημαντικό μέρος του υλικού του σε 300.000 σελίδες, στις οποίες μπορούν πλέον να έχουν εύκολη πρόσβαση οι χρήστες του διαδικτύου. Μέσω των ιστοσελίδων www.mouseiotipou.gr και www.pressmuseum.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τεκμήρια και έντυπα για μια ευρεία ιστορική περίοδο. Η αναζήτηση είναι απλή στη χρήση της και μπορεί να γίνει με κριτήρια αναζήτησης κειμένου, ημερομηνιών, καθώς και με μενού προτεινόμενων επιλογών. Το έργο συντελέστηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 75%) και Εθνική Συμμετοχή (25%).
Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28 Μαΐου του 1957. Έφορος του Μουσείου διετέλεσε για 45 συναπτά έτη ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Πολίτης, ο οποίος υπήρξε ο επιμελητής του Μουσείου Τύπου. Έφορος μετά τον Νίκο Πολίτη, ως και το 2008, διετέλεσε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καραλής.
Σήμερα το Μουσείο Τύπου διοικείται από τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο(Πρόεδρος: Μιχάλης Βασιλάκης, Γενική Γραμματέας: Αφροδίτη Τσικριτζή, Μέλος: Ανδρέας Αλεξ. Βρής).
Το Μουσείο Τύπου είναι ανοικτό καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή, φοιτητή, επισκέπτη και στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Μαιζώνος 200 στην Πάτρα. Μάλιστα το Μουσείο σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υλοποίησαν από κοινού επιμορφωτικό πρόγραμμα σε μαθητές, οι οποίοι εκδίδουν μαθητικές εφημερίδες στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων τους. Τέλος εδώ και λίγο καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την πολιτεία για την παραχώρηση του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου της παλαιάς Νομαρχίας Αχαΐας, που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας και διαθέτει τους κατάλληλους χώρους, για την καλύτερη ανάπτυξη των εκθεμάτων.
ΑΠΕ