10.9.09

Ευρωβαρόμετρο - Απογοητευμένοι οι Έλληνες για την απασχόληση, την οικονομία, το περιβάλλον κοκ

Απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που καλύπτει το διάστημα μεταξύ 12ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου. Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κακή την κατάσταση» σε ποσοστό 94%, ενώ εξίσου δυσαρεστημένοι φαίνονται να είναι και οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι αποτυπώνουν την απογοήτευσή τους με ποσοστό 85%. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι 9 στους 10 Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι "είναι δύσκολο να βρεις καλή δουλειά στην Ελλάδα ακόμη και αν έχεις υψηλά προσόντα" (Ελλάδα 91% - ΕΕ 80%).
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Έλληνας πολίτης, περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κακή κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το υψηλότερο της παρούσας έρευνας (Ελλάδα 84%, ΕΕ 52%)....

Σημειώνεται πάντως, ότι αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που "εκφράζουν ικανοποίηση για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα τους" (ΕΕ 44%), σε αντίθεση με τους Έλληνες που συγκεντρώνουν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης του ευρωπαϊκού δείγματος (16%).
Σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί και οι Έλληνες, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας, εμφανίζονται ως "οι πιο απογοητευμένοι από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας", καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση (ΕΕ 68%). Πρώτοι έρχονται οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 81%, ακολουθούν οι Ιρλανδοί με 79% και κατόπιν οι Ιταλοί και οι Έλληνες με ποσοστό 78%.
Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι το 56% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι "αισθάνεται περισσότερη οικονομική σταθερότητα επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης του ευρώ" (ΕΕ 49%).
Οι Έλληνες, επίσης, περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη, "εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας", εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (Ελλάδα 89%, ΕΕ 77%).
Το Ευρωβαρόμετρο αναφέρει εξάλλου ότι οι προβλέψεις των Ελλήνων πολιτών τόσο για την οικονομική όσο και την εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμούν επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες (48% και 52% αντίστοιχα). Και στις δύο περιπτώσεις, οι Έλληνες πολίτες, που απάντησαν στο Ευρωβαρόμετρο, συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας.Συμπληρωματικά αναφέρεται, μάλιστα, ότι σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης προβλέπει στασιμότητα τη χρονιά που μας έρχεται και για τους δύο τομείς, οικονομία (Ελλάδα 41%, ΕΕ 36%) και απασχόληση (Ελλάδα 39%, ΕΕ 32%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωβαρόμετρο καλύπτει δειγματοληπτικά τον πληθυσμό των χωρών στον οποίο διενεργείται. Όσον αφορά το ελληνικό τμήμα της έρευνας, στο τυχαία επιλεγμένο ελληνικό δείγμα συμμετείχαν 1.000 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, εκ των οποίων 985 (99%) δήλωσαν ελληνική εθνικότητα.Για τη λήψη των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια, ενώ η επικοινωνία με τους συμμετέχοντες είχε τη μορφή της προσωπικής συνέντευξης.
Επιπρόσθετα, 56% της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή (ΕΕ 22%).Σημειώνεται ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των Ελλήνων του Ευρωβαρόμετρου είναι από τα υψηλότερα αρνητικά του συνολικού δείγματος της έρευνας μαζί με αυτά της Ουγγαρίας που ταυτίζεται με το ελληνικό (56%) και της Βουλγαρίας (58%). Παρόλα αυτά όμως το ποσοστό ικανοποίησης παραμένει υψηλό (44%), αν και παρατηρείται μείωση 9 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (φθινόπωρο 2008).
Σε ένα γενικότερο ερώτημα του Ευρωβαρόμετρου για το πώς κινούνται (την εποχή της έρευνας) τα πράγματα στη χώρα τους, Έλληνες και Ευρωπαίοι ερωτηθέντες, με ποσοστά 73% και 50% αντίστοιχα, εκφράζουν ανησυχία καθώς κρίνουν ότι οι χώρες τους οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το 4ο υψηλότερο του συνολικού δείγματος της έρευνας έπειτα από αυτά της Λετονίας 78%, της Κροατίας 77% και τους Ουγγαρίας 75%.
Οι Έλληνες πολίτες, παράλληλα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 90%, πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση (ΕΕ 85%).
Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, πιστεύουν ότι έχει επαρκή δύναμη αλλά και μέσα για να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα στην παγκόσμια οικονομία (Ελλάδα 72% ΕΕ 66%).
Γι' αυτό και πιστεύουν ότι η ΕΕ δύναται να λάβει αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής και οικονομικής κρίσης, καθώς την κατατάσσουν πρώτη, αξιολογώντας της ως την ικανότερη να αντιμετωπίσει την κρίση ( Ελλάδα 38%, ΕΕ 21%) συγκριτικά τουλάχιστον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Ελλάδα 19%, ΕΕ 14%), τις ΗΠΑ (Ελλάδα 12%, ΕΕ 16%), τους G20 (Ελλάδα 11%, ΕΕ 20%) ή και την κυβέρνηση της χώρας τους (Ελλάδα 8%, ΕΕ 12%).
Τέλος, οι Έλληνες πολίτες παροτρύνουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες της να ξεπεράσουν τις επιδράσεις της χρηματοοικονομικής και οικονομικής κρίσης και να δώσει η Ένωση προτεραιότητα στην υποστήριξη των ανέργων καθώς και στην υποστήριξη των μικρομεσαίων και των μικρών επιχειρήσεων.