1.9.09

Facebook: Ποιοί είναι οι πιο ενοχλητικοί τύποι;


Για το αμερικανικό δίκτυο CΝΝ υπάρχουν δώδεκα διαφορετικοί τύποι χρηστών στο Facebook που προκαλούν τον εκνευρισμό των υπολοίπων, όπως αυτοί που ενημερώνουν τους πάντες για τα πάντα, ακόμη και για το τι έφαγαν για πρωινό. Η λίστα του CΝΝ μάλιστα έχει γίνει και θέμα συζήτησης στη διάσημη ιστοσελίδα, όπου χρήστες αναφέρουν ποιος είναι ο δικός τους χειρότερος τύπος και μερικοί πιο ειλικρινείς παραδέχονται ότι ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες.
«Διαφημίζουν» τον εαυτό τους και πόσο καλά πέρασαν στο τελευταίο πάρτι που πήγαν. Στέλνουν διαρκώς κουίζ και βομβαρδίζουν τους «φίλους» τους με προσκλήσεις να γίνουν μέλη σε κάποια ομάδα. Ζητούν να γίνει κάποιος «φίλος» τους χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το ποιος είναι. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο ενοχλητικούς τύπους του Facebook.
Οι ενοχλητικοί όμως δεν έχουν μόνο αμερικανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕLΤRUΝ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2009, οι Έλληνες χρήστες του Facebook έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και από ό,τι φαίνεται το συγκεκριμένο site κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων επισκέπτονται την αγαπημένη τους ιστοσελίδα 2 με 3 φορές την ημέρα για 10 με 15 λεπτά. Οι κύριοι λόγοι που οι Έλληνες χρησιμοποιούν το Facebook είναι η επικοινωνία με παλιούς φίλους και γνωστούς (το 92% του δείγματος), οι εφαρμογές και τα παιχνίδια- για το 53% των ερωτηθέντων- και η ενημέρωση για τα προσωπικά στοιχεία φίλων και γνωστών (για το 46%). Ακριβώς όμως αυτοί οι λόγοι στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν πηγή δυσαρέσκειας για κάποιους χρήστες.
Κουίζ και αποτελέσματα
«Υπάρχουν κάποιοι που στέλνουν επίμονα αιτήματα φιλίας παρά το ότι δεν τα επιβεβαιώνω. Αυτοί νομίζω είναι οι χειρότεροι», λέει στα «ΝΕΑ» ο 18χρονος Ανδρέας Κουρομιχελάκης. Μια ακόμη κατηγορία που βρίσκει ενοχλητική ο φοιτητής είναι όσοι δέχονται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των παιχνιδιών που παίζουν, με αποτέλεσμα αυτά να κοινοποιούνται σε όλους τους «φίλους» τους. Εξίσου ενοχλητικά αποδεικνύονται και τα κουίζ αφού όπως επισημαίνει η 19χρονη Αγγελική Γκάβαλη «συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή βλέπεις τα αποτελέσματα όλων όσων τα έχουν απαντήσει και οι περισσότεροι σου προτείνουν να τα κάνεις κι εσύ».
Οι ενοχλητικοί βέβαια, σύμφωνα πάντα με τους χρήστες, δεν περιορίζονται σε αιτήματα φιλίας, παιχνίδια και κουίζ αλλά συχνά προσκαλούν τους πάντες σε εκδηλώσεις που οι ίδιοι βρίσκουν ενδιαφέρουσες.
«Συχνά λαμβάνω μηνύματα για εκδηλώσεις που γίνονται στην περιφέρεια, ενώ γνωρίζουν ότι βρίσκομαι στην Αθήνα», σημειώνει ο Ανδρέας. «Απλώς τους αγνοώ»
στόσο, υπάρχουν λύσεις: «Απλώς τους αγνοώ. Όταν για παράδειγμα δέχομαι ένα αίτημα φιλίας και δεν γνωρίζω αυτόν που το στέλνει, τον αγνοώ και φυσικά δεν πατώ “add”. Αν τώρα πρόκειται για φίλο και επιμένει με κουίζ και παιχνίδια μπορεί και να τον διαγράψω», αναφέρει η Αγγελική. Όσο για τις εκδηλώσεις, όπως συμπληρώνει, η αντίδραση είναι εξίσου απλή, «πατώ το “αγνοήστε”». Συμπληρώνει δε ότι όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, «η καλύτερη τακτική είναι να μιλήσεις σε αυτόν που σε ενοχλεί με όποιον τρόπο, να του εξηγήσεις και φυσικά να του ζητήσεις να σταματήσει. Αν δεν πιάσει κι αυτό γυρνάω στη δοκιμασμένη συνταγή της αδιαφορίας».
ΤΑ ΝΕΑ