Η αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης, μετά τις συναντήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Και χθες αρκετά ήταν τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο που αναφέρονταν
Αιρετός περιφερειάρχης και λίγοι δήμοι στη διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Το πρώτο βήμα της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει την παλιά εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης, δηλαδή τη θεσμοθέτηση του αιρετού περιφερειάρχη και των αιρετών μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
Μάλιστα η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση μελετάται να ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2010....
Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει επίσης την κατάργηση των νομαρχιών με τη σημερινή τους μορφή, ενώ για τον «Καποδίστρια 2» τα σενάρια κάνουν λόγο για δραστική μείωση των δήμων από 1.030 που είναι σήμερα σε 300 έως 350.
Ωστόσο, ο προβληματισμός που κυριαρχεί είναι ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες.
Από την πλευρά τους τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η ΕΝΑΕ που εκπροσωπούν αντίστοιχα τους δήμους και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τάσσονται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η μοναδική επιφύλαξη που εκφράζεται από αρκετούς νομάρχες και δημάρχους είναι αν οι αλλαγές θα πρέπει να ισχύσουν από τις εκλογές του 2010, καθώς εκτιμούν πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την υλοποίηση του νέου μοντέλου διοίκησης της χώρας.