Λήγει, σήμερα τα μεσάνυκτα η προεκλογική περίοδος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Μεθαύριο, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, οι πολίτες θα ψηφίζουν στα εκλογικά Τμήματα της χώρα όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες.
Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι
η αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.
Δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:
α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Εκλόγιμοι στο βουλευτικό αξίωμα, είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει, κατά την ημέρα της εκλογής, το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν .
Διπλοεγγεγραμμένοι
Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475. Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τοποθετήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων σε ιδιαίτερο φάκελο και να τις παραδώσουν στο οικείο Πρωτοδικείο ξεχωριστά από τον εκλογικό σάκο.
Ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 116.941, οι οποίοι θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει εγκαίρως σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχτεί η μυστικότητα της ψήφου. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός , οι εκλογείς αυτοί οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα ακόμη και την ημέρα των εκλογών να απευθυνθούν στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σταυροί προτίμησης
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς και
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.α., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης, εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειες της ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την παράσχουν.
Για τους δημότες Αθήνας
Ενόψει των Βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.
Επίσης για την εξυπηρέτηση εκλογέων, οι δημότες μπορούν να επισκέπτονται
- τις υπηρεσίες του Δήμου στην οδό Λιοσίων 22 ή να επικοινωνούν, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 5277.001(4 γραμμές) ή στη γραμμή δημότη 1595
-Τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr μέσω του μπάνερ “ΕΚΛΟΓΕΣ 2009”, όπου δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς του Δήμου Αθηναίων, να βρουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν καθώς και να το εντοπίσουν σε ηλεκτρονικό χάρτη για μεγαλύτερη ευκολία.
Ταχύτερη ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία που υποστηρίζει από τεχνολογικής άποψης την εκλογική διαδικασία, δηλαδή η Singular Logic, ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μέσω ειδικού κινητού τηλεφώνου (SRT), με σκοπό την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων.-