Στα 16 χρόνια ξεκινάει τυπικά ο πειραματισμός των χρηστών στην Ελλάδα με ναρκωτικές ουσίες, στα 19 γίνεται η πρώτη δοκιμή της κύριας ουσίας κατάχρησης, που είναι κατά κύριο λόγο ηρωίνη, και στα 21 η πρώτη ενέσιμη χρήση.
Τα στατιστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα χτες το ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος. Από το 1989 το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση έχει προσφέρει συμβουλευτική, ιατρική, νομική και εκπαιδευτική υποστήριξη σε 4.616 χρήστες ουσιών καθώς και σε 6.114 μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος εξαρτημένων ατόμων.
Χρήση
Οι χρήστες ουσιών που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ “Παρέμβαση”, σύμφωνα με στοιχεία του 2008, είναι κυρίως άνεργοι και άγαμοι άνδρες ηλικίας 29 ετών, οι οποίοι διαμένουν με τους γονείς τους...
Τέσσερεις στους δέκα χρήστες είναι απόφοιτοι λυκείου και δύο στους δέκα απόφοιτοι γυμνασίου. Περισσότεροι από τους μισούς προσερχόμενους αναφέρουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και οι 3 στους 10 όταν προσήλθαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα, γνώριζαν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C. Οι 4 στους 10 έχουν κάποια καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους και με την ίδια αναλογία έχουν κάποια νομική εκκρεμότητα για το μέλλον.
Η πρώτη επαφή τους με τις παράνομες ουσίες έγινε κατά μέσο όρο λίγο πριν τα 16 έτη με κάνναβη. Μετά από 3,5 έτη περίπου έκαναν πρώτη φορά χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερυς ήταν η ηρωίνη. Την πρώτη ενέσιμη χρήση της ουσίας έκαναν, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 21 ετών. Η απεύθυνση στο πρόγραμμα της “Παρέμβασης” έγινε κατά μέσον όρο μετά από επτάμιση χρόνια συστηματικής χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης. Το 80% των χρηστών έχει κάνει ενέσιμη χρήση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και το 40% έχει κάνει χρήση κοινής σύριγγας.
Θεραπεία
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και άμεση, χωρίς λίστα αναμονής. Η θεραπεία είναι «στεγνή», δεν περιλαμβάνει δηλαδή χορήγηση υποκαταστάτων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) ή φαρμάκων, και έχει στόχο την πλήρη και οριστική αποχή από τις ουσίες και την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τις έρευνες αποτελεσματικότητας, 7 στους 10 χρήστες ουσιών που έχουν συμμετάσχει ένα χρόνο στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση εξακολουθούν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας και από παραβατικές δραστηριότητες στα πέντε χρόνια μετά το πέρας του προγράμματος, ενώ 8 στους 10 έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. Ακόμα και οι χρήστες ουσιών που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους εμφανίζουν βελτίωση σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η σχέση με το νόμο, οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, ενώ οι περισσότεροι τείνουν να επιστρέφουν στις υπηρεσίες θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.
tvxs.gr