Μία δομή με κοινωνικό περιεχόμενο, αυτή του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), εγκαινιάζει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ο Δήμος Νέστορος. «Η δομή αυτή, όπως και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, μας έλειπαν από το Δήμο», σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Τάσος Τσορώνης. «Δεν είχαμε καμία δομή για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή και τους μοναχικούς ανθρώπους. Προσπαθήσαμε πολύ για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δομές αυτές, αλλά τελικά το καταφέραμε. Επειδή ο Δήμος είναι το σπίτι του δημότη, θέλουμε όλοι να αισθάνονται ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θέλει να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους, ώστε στο τέλος να απαλειφθούν οι διαφορές και να έχουμε το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει προς τον πλησίον μας»,
είπε χαρακτηριστικά.
Τα εγκαίνια του Κέντρου, που βρίσκεται στο ισόγειο κτηρίου επί της οδού Καρόλου Μπλένγκεν στη Χώρα, θα τελέσει ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Το ΚΗΦΗ
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων θα στελεχωθεί με ένα ή δύο άτομα, τα οποία θα προσφέρουν βοήθεια, στοργή, συντροφιά και αγάπη στους ηλικιωμένους, τους ανήμπορους και τους μοναχικούς δημότες της Χώρας. «Σε όσους έρχονται εδώ, θα προσφέρεται ζεστό ρόφημα ή καφές. Θα τους διευκολύνουμε στη σύνταξη αιτήσεων ή όποιων άλλων εγγράφων χρειάζεται, επειδή οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται πάρα πολύ με τη γραφειοκρατία σε τράπεζες, νοσοκομεία, ταμεία, γεωργικές επιδοτήσεις κ.λπ. Θα μπορούν να ζητούν να τους φτιάχνουμε τα βιβλιάρια υγείας, τα φάρμακά τους, θα τους προσφέρουμε τη δυνατότητα συν τω χρόνω να τους μετράμε την αρτηριακή πίεση, ενώ σε συνεννόηση με το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο του Δήμου και το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, καθώς και με τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Ν.Α. Μεσσηνίας, θα τους προσφέρεται βοήθεια, ώστε όσοι είναι μόνοι τους ή είναι ηλικιωμένοι να γνωρίζουν ότι έχουν ένα μπράτσο να στηριχθούν, προκειμένου να λύσουν κάποια από τα προβλήματά τους.
Πιστεύουμε δε ότι μέσα από τη συντροφικότητα που μπορεί να αναπτυχθεί, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και άλλες δραστηριότητες, όπως εκδρομές, γιορτές και όποια άλλη εκδήλωση θέλουν».
Και συνέχισε: «Η επίπλωση και ο εξοπλισμός του ΚΗΦΗ προέρχονται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από δωρεές δημοτών, οι οποίοι μπόρεσαν να δουν πως αξιοποιήθηκαν αυτά που προσέφεραν. Σε αυτή τη Δημοτική Αρχή ο καθένας μπορεί να ελέγξει πού πηγαίνουν τα χρήματά του, εφόσον προσφέρει, μέχρι και το τελευταίο λεπτό»
Ο κ. Τσορώνης επισήμανε πως ο Δήμος βασίζεται στην εθελοντική εργασία των δημοτών, «οι οποίοι έχουν αποδείξει πως, όταν θέλουν, μπορούν να το κάνουν. Τρανή απόδειξη αυτού είναι η μεγάλη προσφορά των εθελοντών στο σβήσιμο των πυρκαγιών του 2007, οπότε ο Δήμος Νέστορος έπαθε τις λιγότερες ζημιές και κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών».
«Βοήθεια στο Σπίτι»
Στο μεταξύ, την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»: «Από εμάς έλειπε όλα αυτά τα χρόνια και το αποκτήσαμε μετά από πολλές προσπάθειες και μαζί με το ΚΗΦΗ, θα ανακουφίσουν και θα δώσουν αγάπη στους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους αυτού του Δήμου. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια από την ανάληψη των καθηκόντων μας για να το καταφέρουμε και το καταφέραμε.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με βάση τις προκηρύξεις, πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από 65 άτομα. Στο Δήμο Νέστορος εκτιμάται ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα εξυπηρετεί πλέον των 100 ατόμων.
Επειδή βρέθηκαν και άλλοι Δήμοι σε δύσκολη θέση, καθώς για τη λειτουργία του απαιτείται η ύπαρξη κοινωφελούς επιχείρησης, ως Δήμος Νέστορος προτείναμε βοήθεια στους Δήμους που δεν είχαν και δεν έχουν τέτοια επιχείρηση και εφόσον τις μετατρέψουν σε κοινωφελείς, να λειτουργήσουν το πρόγραμμα. Δόθηκε, όμως, μια χρονική παράταση και όλοι σχεδόν οι Δήμοι βρίσκονται σε θετικό σημείο».
Ακολούθως, ευχαρίστησε την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας για τη βοήθειά της στην ολοκλήρωση του φακέλου για το πρόγραμμα, «ώστε χωρίς λάθη, που θα επέφεραν και τον αποκλεισμό από τη λειτουργία του, να υποβάλει την πρόταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρόταση που εγκρίθηκε και το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί δικαίωση του αγώνα που καταβάλλαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα».
Πιο δύσκολη η λειτουργία ΚΑΠΗ
Τέλος, όπως εξήγησε απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, «η λειτουργία ΚΑΠΗ είναι πιο δύσκολη. Απαιτεί περισσότερο προσωπικό, αλλά, εκτός αυτού, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιφερειακό Δήμο, όπως ο δικός μας. Θα ήμασταν ευχαριστημένοι, αν καταφέρναμε μαζί με όμορους ΟΤΑ να λειτουργήσουμε ένα ΚΑΠΗ, που σίγουρα προσφέρει περισσότερα, αλλά χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και χρήματα».
Εφημερίδα Θάρρος