Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται από το υπουργείο Εσωτερικών ο «Καποδίστριας 2». Πρόκειται για το νομοθέτημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, τον Νοέμβριο του 2010, οι οποίες στην ουσία θα αποτελέσουν το πρώτο εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου.
Στους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι
η θεσμοθέτηση του αιρετού περιφερειάρχη, οι αναδιαρθρώσεις και συνενώσεις των δήμων και οι εσωτερικές αλλαγές στις δομές τους, τα κριτήρια χάραξης των νέων δήμων και πιθανώς το σημαντικότερο- η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δημάρχου, νομάρχη και περιφερειάρχη, ο οποίος από τα επόμενα χρόνια θα έχει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα βάση εκλογικής νομιμοποίησης.
Μία από τις βεβαιότητες εν όψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του περίφημου 42% και θα επαναφέρει το όριο του 50% (+1) για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Αυτό θα σημάνει επιστροφή στις εκλογές δύο γύρων στις περισσότερες περιοχές της χώρας και, κατ΄ επέκταση, διαμόρφωση νέων δεδομένων για εκλογικές στρατηγικές συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο.
Από εκεί κι έπειτα εκκρεμεί σειρά αποφάσεων για ζητήματα τα οποία συζητούνται σχεδόν καθημερινώς μεταξύ των αρμοδίων του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση ως προς το πόσες θα είναι οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας και αν αυτές παραμείνουν 13 ή θα είναι λιγότερες.
Στο στάδιο του τελικού καθορισμού βρίσκεται ο αριθμός των δήμων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περί τους 350.