1. Απόλυτη καταστροφή της σοδειάς της βρώσιμης ελιάς από μύκητα
Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, με αφορμή την, πολύ μεγάλης έκτασης, ζημιά που υπέστη η σοδειά της βρώσιμης ελιάς σε όλο το Νομό, και ιδιαίτερα στις περιοχές Μεσσήνης, Ανδρούσας, Τρικόρφου, Πεταλιδίου κλπ. από γλοιομύκητα.
Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει την προσβολή του ελαιόκαρπου ιδίως της βρώσιμης ελιάς, από γλοιομύκητα στις περιοχές που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βρώσιμων ελιών Καλαμάτας στη Μεσσηνία. Οι αρχικοί έλεγχοι των Τμημάτων Φυτοπαθολογίας της Διεύθυνσης Μεσσηνίας και Τριφυλίας μετά από αυτοψία δείχνουν ότι η καταστροφή της σοδειάς φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις, ποσοστά της τάξης του 100%. Τοπικοί φορείς, μάλιστα, μιλούν δικαιολογημένα για φαινόμενο θεομηνίας και ζητούν τη στήριξη των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ...
Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, την λήψη μέτρων από το Υπουργείο, όπως την αποστολή κλιμακίου γεωπόνων στην περιοχή για τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την εξατομίκευση και την έκταση του φαινομένου αλλά και την αποζημίωση των παραγωγών, είτε η ζημιά τους καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, είτε όχι.
1. Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα
Tους τελευταίους μήνες διενεργούνται στο λιμάνι της Κορώνης, έργα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από κακοκαιρίες τον Δεκέμβρη του 2008. Ωστόσο, από τα 900.000 ευρώ που απαιτούνται για το έργο, οι αρμόδιες αρχές έχουν εξασφαλίσει μέχρι τώρα 300.000 ευρώ.
Οι τοπικές αρχές και, πιο συγκεκριμένα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες καθώς υπάρχει κίνδυνος διακοπής των εργασιών στο επόμενο διάστημα. Έτσι, το Νομαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε στην παράταση της ολοκλήρωσης του έργου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, καθώς αφενός καθυστέρησε η έναρξή του και αφετέρου δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ωστόσο, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την παράταση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Καταστροφές, μικρότερης έκτασης, είχαν σημειωθεί και στην προβλήτα Πεταλιδίου και στα αλιευτικά καταφύγια Κιτριών, Πεταλιδίου, Αγίου Ανδρέα Λογγά, Φοινικούντας και Μαράθου για την αποκατάσταση των οποίων δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι σχετικές άδειες και δεν υπάρχει ανάδοχος.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση για την εκταμίευση των χρημάτων, την προώθηση και την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, δεδομένου ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, οι αντίξοες συνθήκες δυσκολεύουν την υλοποίηση των έργων αυτών;
Αθήνα, 26.11.2009
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
2. Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: Εξαιρετικά ρυπογόνο το εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται στην περιοχή Μεγαλοπόλεως από τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση «Greenpeace», οι δύο πιο ρυπογόνοι και λιγότερο αποτελεσματικοί σταθμοί στη χώρα είναι οι ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης Α. Οικολογικές οργανώσεις, με δημοσιεύματά τους στον τοπικό τύπο, ζητούν την ταχύτατη απόσυρση των λιγότερο αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων, τη σταδιακή απόσυρση των υπολοίπων και την επιθετική προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Σκοπός των παραπάνω είναι η μείωση των 50 περίπου εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται ετησίως από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου;
2. Δεδομένου ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί καλύπτουν περισσότερο από το 57% της παραγωγής ηλεκτρισμού και εκπέμπουν περίπου το 40% των εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πώς και πότε πρόκειται να υλοποιηθεί, από την κυβέρνηση, η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ποιες θα είναι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν ενέχονται στην εκπομπή ρύπων;
Αθήνα, 26.11.2009 Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ