11.11.09

Νάντια Γιαννακοπούλου – Ερώτηση για την επέκταση του ΠΟΠ Λάδι Καλαμάτας σε όλη την Μεσσηνία !!


Προς την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανασχεδιάσει τη γεωργική πολιτική του εικοστού πρώτου αιώνα. Ο σχεδιασμός στηρίζεται σε στρατηγικές αποφάσεις που, ως επί το πλείστον, στηρίζονται στο τρίπτυχο: ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
Ένα από τα αμεσότερα ζητήματα, σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του ελαιόλαδου της Καλαμάτας στις ανοικτές διεθνείς αγορές, είναι η επιτυχία της καθιέρωσης του ως Προϊόν Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παρ’όλα αυτά, ο περιορισμός του Π.Ο.Π. σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή αποτελεί εμπόδιο, αφ’ενός λόγω της περιορισμένης ποσότητας που διατίθεται παρά την αυξημένη ζήτηση στην αγορά και, αφ’ετέρου λόγω της αδυναμίας αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που μπορεί να παρέχει η εμπορική αξιοποίηση ενός προϊόντος, του οποίου η φήμη βασίζεται αποκλειστικά σε ποιοτικά κριτήρια.

Η εμπορική αξιοποίηση της ποιοτικής διαφοράς του Π.Ο.Π. Καλαμάτα από την ευρύτερη περιοχή του Ν. Μεσσηνίας αποτελεί παράδειγμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την κεντρική θέση που εκφράστηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση περί της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και της προβολής τους στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον όταν τα πλεονεκτήματα είναι ποιοτικά…
Η ομοφωνία των φορέων του Νομού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνόλου του μεσσηνικού αγροτικού κόσμου, όπως αυτός εκφράζεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, καθώς και τα δικαστικά εμπόδια που ξεπεράστηκαν δεν δικαιολογούν περαιτέρω καθυστέρηση επί του θέματος.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
1. Πότε αναμένεται να προωθηθεί η πρόταση της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας για επέκταση του Π.Ο.Π. για το ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τελική έγκριση;
2. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου το ελαιόλαδο Π.Ο.Π Καλαμάτα να διατηρήσει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά σε υψηλά επίπεδα;