Ένα ολόκληρο χωριό, ζει με τον εφιάλτη της αρρώστιας και του θανάτου. Στα Ροδινά Ζαχάρως, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνου, κυρίως του παγκρέατος, αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι κάτοικοι βλέπουν μέρα με την μέρα συγχωριανούς τους να δίνουν μάχη για την ζωή και δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους γι’ αυτό που συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 70 μόνιμους κατοίκους του χωριού, έχουν ήδη αρρωστήσει το τελευταίο διάστημα 7 άτομα, ηλικίας από 30 ετών και πάνω. Όλοι φοβούνται ότι σύντομα το κακό θα «χτυπήσει» και την δική τους πόρτα…
Ο ίδιοι προσπαθούν να αποδώσουν κάπου το κακό.
Όπως λένε, το δίκτυο ύδρευσης του χωριού τους είναι από αμίαντο, ο οποίος επιβαρύνει την υγεία. Όπως λένε, η ΔΕΥΑΖ έχει μεταφέρει εδώ και πολύ καιρό τις σωλήνες στο χωριό, αλλά το έργο δεν έχει αρχίσει.
Επίσης, κάνουν λόγο για πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί ο σταθμός της ΔΕΗ που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ένας σταθμός που μετά τις φωτιές του 2007 αναβαθμίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό, όπως οι ίδιοι παρατηρούν, ότι τα σπίτια των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτόν.
Και στο μυαλό τους, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει βάση. Ο πρόεδρος του χωριού Αγησίλαος Νικολακόπουλος είχε κάνει σχετικό ερώτημα στην ΔΕΗ από όπου είχε λάβει την απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ότι δεν προκαλεί πρόβλημα. Ωστόσο, οι κάτοικοι θα αισθάνονται πιο ήρεμοι αν επίσημα γινόταν διερεύνηση του θέματος.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του χωριού, «για εμάς, προτεραιότητα έχει η υγεία των κατοίκων. Έχει κάνει μελέτη ο δήμος Ζαχάρως να φτιαχτεί το δίκτυο που είναι από αμίαντο. Έχουμε φέρει τις σωλήνες αλλά δεν έχει αρχίσει το έργο. Όπως είναι γνωστό, ο αμίαντος προκαλεί προβλήματα στην υγεία.
Πόσο μάλλον όταν πίνουμε νερό τόσα χρόνια από αυτές τις σωλήνες. Παράλληλα, έχουμε πολλά κρούσματα στο χωριό, θανάτους και άρρωστους από λευχαιμία. Ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα αγοράζει νερό. Πρόβλημα αποτελεί και ο σταθμός της ΔΕΗ. Εμένα μου είπαν ότι δεν προκαλεί προβλήματα υγείας αλλά ο κόσμος ανησυχεί. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει υπόγεια;», τονίζει.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Κωνσταντίνος Κουλόπουλος καθώς, όπως λέει, βλέπει τους συγχωριανούς του να πεθαίνουν. «Εδώ πολύς κόσμος πεθαίνει από την παλιαρρώστεια. Το δίκτυο είναι από αμίαντο, έχουμε φέρει τις σωλήνες ένα χρόνο και δίκτυο δεν έχουμε δει ακόμη».
Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και το μόνο που θα τους έδινε απαντήσεις σε όσα φοβούνται, είναι η διερεύνηση του θέματος. Όπως λέει η Φωτεινή Γκάβαλου «υπάρχει ένας υποσταθμός εδώ και πολλά χρόνια στο κέντρο του χωριού, μέσα στα σπίτια. Θεωρώ, μέσα στην άγνοιά μου, ότι εκπέμπει μια Α συχνότητα. Εγώ έχω σπουδάσει πάνω στην βιοενέργεια, δεν έχει σχέση με αυτό, αλλά βλέπω ότι αυτό επιδρά στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπινου σώματος.
Ασθένειες προκαλούνται όταν μπλοκαριστεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αυτό δεν το γνωρίζουν οι άνθρωποι. Είναι νέες ανακαλύψεις της επιστήμης. Όταν κάηκαν τα δένδρα και το χωριό, ήρθαν από την ΔΕΗ και έκαναν αναβάθμιση, τον ενίσχυσαν χωρίς να ελέγξουν τις επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Έκανε ο πρόεδρος ερώτηση στην ΔΕΗ και του απάντησαν ότι δεν επηρεάζει. Να κάνουμε αίτηση στην ΔΕΗ να μας αποδείξει ότι η συχνότητα που εκπέμπει δεν μας επηρεάζει. Αυτή τη συχνότητα που εκπέμπει ο υποσταθμός θα την πάω σε ανάλογα ερευνητικά κέντρα για να δούμε αν επηρεάζει ή όχι».
ΠΑΤΡΙΣ