«Πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», διαπιστώνει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι επαναξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος.
Σημείωσε δε, ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική για τις εκφάνσεις, που υπήρχαν στο νόμο και την πλήρη απουσία διοικητικών αποφάσεων, που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή του.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να μη γίνεται έναρξη του καπνίσματος και εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου, παρότι είναι αναγκαία. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα,
καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, ζήτησε «να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία», επικαλούμενος την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης, η οποία «στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύει ότι χωρίς εξαιρέσεις τα πράγματα προχωρούν».
Ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα δώσει τη δυνατότητα να ελλατωθεί το κάπνισμα στα παιδιά και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να το κόψουν οι μεγάλοι. Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος HELP, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και με τη χρήση καρτούνς θα μπορούν να περνούν μηνύματα κατά του καπνίσματος, αλλά και τα παιδιά, με διαδραστικούς τρόπους, να δέχονται συμβουλές για την αποφυγή του καπνίσματος.
Όπως είναι γνωστό, το HELP είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αρχίσει από το 2005, εξελίσσεται συνεχώς και στοχεύει στη διακοπή, ή μη έναρξη του καπνίσματος, στις ηλικές από 15 έως 35 χρόνων.