11.11.09

«DW» Ντόιτσε Βέλε - Εμπόριο φόβου και ελπίδας με τη γρίπη των χοίρων !!!


Η πιθανότητα πανδημίας από την αποκαλούμενη γρίπη των χοίρων, την οποία πολλοί φοβούνται, θα είχε παγκοσμίως αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Όχι όμως για όλους. Διότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («DW»), για ορισμένες από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μοναδική ευκαιρία αύξησης των κερδών τους.
Όπως και να ‘χει, όμως, η αντιμετώπιση της νέας γρίπης είναι το "νούμερο ένα" ζητούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φόβος είναι μεγάλος, τόσο σε ό,τι αφορά τους πολίτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, όσο και μεταξύ ορισμένων ειδικών επιδημιολόγων και σ’ αυτόν "ποντάρουν" οι φαρμακοβιομηχανίες, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ήδη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», εμβόλια κατά του συγκεκριμένου ιού της γρίπης (Η1Ν1), παρασκευάζουν η βρετανική Glaxo Smith Kline, η αμερικανική Baxter, καθώς και η ελβετική Novartis. Το γεγονός αυτό δεν το θεωρεί «καθόλου τυχαίο» ο ειδικός αναλυτής της εταιρίας επενδύσεων Equitis, Τόμας Σίσλε.
Κερδίζουν τα ολιγοπώλια

«Είναι ένα ολιγοπώλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σίσλε και πρόσθεσε: «Παραδοσιακά είναι λίγοι εκείνοι που ασχολούνται με τον τομέα των εμβολίων. Κι αυτό διότι, μέχρι σήμερα, ήταν κυρίως κυβερνήσεις και υγειονομικές υπηρεσίες αυτοί που έδιναν τις παραγγελίες για αγορά εμβολίων. Από την άλλη πλευρά, η παρασκευή ενός εμβολίου και μάλιστα του συγκεκριμένου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση».
Βέβαια, το εμβόλιο παρασκευάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Δρέσδη της Γερμανίας. Πάντως, το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στη βρετανική Glaxo Smith Kline. Λειτουργεί νυχθημερόν, επί έξι ημέρες την εβδομάδα και απασχολεί - σε τρεις βάρδιες - 850 εργαζόμενους. Στόχος της εταιρίας είναι να παρασκευαστεί το εμβόλιο Pandermix.
Η Glaxo παράγει 440 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Γερμανία έχει παραγγείλει ήδη 50 εκατομμύρια. Μικρότερες ποσότητες έχουν παραγγείλει τα γερμανικά κρατίδια και στις εταιρείες Βaxter και Novartis. Η ζήτηση είναι τεράστια, πλην όμως, ο ειδικός της τράπεζας Commerzbank, Πέτερ Λιγκάουερ, δεν πιστεύει πως τα κέρδη των βιομηχανιών θα είναι τόσο μεγάλα.
«Δεν νομίζω - ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΝΒ» - πως μπορεί τώρα κάποια εταιρεία να παρασκευάσει το εμβόλιο κάτω του κόστους. Ούτε πρόκειται για φοβερά κέρδη. Υπολογίζουμε κατά μέσο όρο 2% κέρδος ανά μετοχή». Βέβαια, ο τομέας που κερδίζει έδαφος είναι η πρόληψη και εκεί οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Λιγκάουερ.
«Φυσικά -τόνισε- όπως σε κάθε περίπτωση πρόληψης μιας πανδημίας -κάτι παρόμοιο είχαμε πριν από μερικά χρόνια με τη γρίπη των πτηνών- οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Γίνονται έρευνες για εμβόλια που μπορούν να προφυλάσσουν. Βεβαίως, παράλληλα γίνεται και η κατάλληλη προβολή, ώστε ο κόσμος να στραφεί σ’ αυτά τα φάρμακα και οι φαρμακοβιομηχανίες να συνεχίσουν να κερδίζουν».