26.1.10

10 προτάσεις του Δημήτρη Κουσελά στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά προβλήματα.


Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης στον αγροτικό τομέα, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο αγροτικός τομέας, εξαιτίας των πολιτικών της Ν.Δ. αλλά και παραλείψεων του παρελθόντος, αντιμετωπίζει σήμερα πολλά και σύνθετα προβλήματα.
‘Όμως, για το ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων δεν αρκούν πρόχειρα και αποσπασματικά «κατευναστικά» μέτρα, τα οποία άλλωστε σήμερα δεν είναι εφικτά, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Αντίθετα, απαιτούνται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην ύπαιθρο, αλλαγές που ωστόσο δεν έκανε η Ν.Δ, παρ’ ότι κυβέρνησε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την τύχη και τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής...

Στην τοποθέτησή του, ο Μεσσήνιος βουλευτής κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:
1. Να οργανωθούν αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων με τη σύνδεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το TAXIS και τα τελωνεία, ώστε να εντοπίζονται οι εισαγωγές και η διακίνησή τους στο εσωτερικό της χώρας.
2.Να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα καρτέλ και οι μεσάζοντες που λυμαίνονται τις αγορές των αγροτικών προϊόντων. Στόχος να περιοριστεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή και να κλείσει η ψαλίδα, με συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα και ελέγχους, με αλλαγή του τρόπου διακίνησης των προϊόντων, κατάργηση του ανοικτού Δελτίου Αποστολής και των πιστωτικών Τιμολογίων κλπ.
3. Να δημιουργηθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, για την αποφυγή εξαπάτησης των αγροτών.
4. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με έλεγχο των τιμών σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν σε 3 ευρωπαϊκά κράτη.
5. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί συστηματική εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο και για καθένα από τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα της χώρας.
6. Να στηριχθούν αποτελεσματικά η τυποποίηση και η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, με στόχο βιώσιμα, επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα.
7. Να ανασυγκροτηθούν το συνδικαλιστικό και το συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών, ώστε να διασφαλίζεται και η αποτελεσματική εκπροσώπηση της νέας γενιάς των αγροτών.
8. Να δοθούν εγγυημένα δάνεια στους αγρότες, με την ένταξή τους στο ΤΕΜΠΜΕ, με αξιοποίηση σημαντικού μέρους του πακέτου ρευστότητας, που οι Τράπεζες δεν διοχέτευσαν στην αγορά.
9. Να επισπευσθεί η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης, ώστε αυτή να μπορέσει να καταβληθεί στους αγρότες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
10. Να γίνει αναδιάρθρωση του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για την αποτελεσματική στήριξη των νέων αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κ. Κουσελάς επισήμανε και πάλι πως τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν μπορούν να περιμένουν, απαιτούν όμως μακράς πνοής και βιώσιμες λύσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν –και δεν πρέπει να έχουν- με κοντόφθαλμες εισπρακτικές λογικές, με μικροκομματικά συμφέροντα και πελατειακές εξυπηρετήσεις.