5.1.10

Αντωνία Μπούζα : Κυβερνητικές πρακτικές και τουριστική πολιτική


Αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Χώρα, όπου η οικονομική κρίση αρχίζει να επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή των Ελλήνων και γράφονται επικριτικά σχόλια στο διεθνή τύπο για την Ελλάδα και τις ακολουθούμενες πολιτικές σε διάφορους τομείς όπως της οικονομίας ,δυστυχώς και στον τουριστικό τομέα τείνουν να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα και σοβαρές παρενέργειες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην τοποθέτηση υπευθύνου στο τιμόνι του ΕΟΤ.
Αν αναλογισθούμε πως ο τουρισμός, αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και τη «βαριά» βιομηχανία μας , δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για αυτή την ολιγωρία, οι επιπτώσεις της οποίας , ήδη αρχίζουν και διαφαίνονται και ειδικότερα:...

Το μήνα Ιανουάριο , ως φαίνεται , η Χώρα μας ή δεν θα έχει παρουσία σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, ή ασθμαίνοντας, ίσως καταφέρει σε ορισμένες να συμμετάσχει.
Αυτό προέκυψε , επειδή όλους αυτούς τους μήνες , ύστερα από την κατάργηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ,δεν είχαν εκχωρηθεί οι νέες αρμοδιότητες στην Υφυπουργό κ.Άντζελα Γκερέκου , καθώς επίσης ήταν ακέφαλος ο Ε.Ο.Τ. και δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος , να εγκρίνει τις δαπάνες για τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του εξωτερικού για το μήνα Ιανουάριο , να χαράξει έγκαιρα τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό.
Αποτέλεσμα , είναι να έχει χαθεί η παρουσία μας στη Νορβηγία-μία χώρα που στηρίζει δυναμικά τον τουρισμό μας- και να είναι υπό αμφισβήτηση η παρουσία μας, στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, καίτοι είχε ενοικιασθεί ο χώρος για τη χρήση του από την Ελλάδα.
Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα ,που παρουσιάζεται αδύναμη και ανακόλουθη ,όταν χώρες εκτός της Ευρωζώνης με πολύ αδύναμες οικονομίες έχουν κατορθώσει και έχουν μία αξιοπρεπή παρουσία , σε αντίθεση με μας, που εγκαταλείπουμε χωρίς την απαιτούμενη στήριξη και αυτούς που αποφάσισαν να επενδύσουν στη Χώρα μας. Πρέπει να γνωρίζεται πως στις τουριστικές εκθέσεις πλέον ,δεν μετρώνται οι παρουσίες , αλλά οι απουσίες.
Οι ανταγωνίστριες Χώρες της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα , θα δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο , με δυσάρεστα αποτελέσματα για τη Χώρα μας. Οι παρενέργειες αυτής της ολιγωρίας , επηρεάζουν και τις 40 τουριστικές επενδύσεις που αναμένουν ειδικές γνωματεύσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού προκειμένου να προωθηθούν στο υπουργείο Οικονομικών προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έληξε στο τέλος του έτους.
Γενικά έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στους επιχειρηματίες του κλάδου και από το ότι ο ΕΟΤ δεν έχει εγκρίνει ούτε την αιτηθείσα παράταση για την κατάθεση αιτήσεων λειτουργικής τακτοποίησης στα τουριστικά καταλύματα που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας είτε γιατί αυτό δεν τους χορηγήθηκε εξαρχής, είτε γιατί έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά,είτε γιατί το χορηγηθέν σήμα δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκατάστασης του καταλύματος, λόγω πολεοδομικών παραβιάσεων.
Ελπίζω , έστω και καθυστερημένα , να δοθεί ιδιαίτερη βάση και προσοχή στην εικόνα της Χώρας μας στο εξωτερικό και στη στήριξη των επενδυτών, για να μην ζήσουμε στιγμές ολοκληρωτικής καταστροφής στον τουρισμό μας , την επερχόμενη περίοδο.