Δύο νέες πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες έρχονται να προσφέρουν ανανεωμένη ελπίδα στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπής και επιδείνωσης της κατάστασής τους, ενώ παράλληλα δεν προκαλούν, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, τις αρνητικές παρενέργειες άλλων θεραπειών, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.
Η παρουσίαση των κλινικών δοκιμών του πρώτου χαπιού με την ονομασία Cladribine έγινε από ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή Γκάβιν Τζιοβανόνι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου-Κουίν Μέρι, στο περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους "Τάιμς του Λονδίνου".
Το χάπι αποτελεί την πρώτη στοματική φαρμακευτική αγωγή για τη συγκεκριμένη νευρολογική πάθηση. ..
Η έρευνα παρακολούθησε με συνεχείς τομογραφίες, επί μια διετία, την εξέλιξη περίπου 1.300 ασθενών, που ελάμβαναν το πραγματικό φάρμακο είτε ένα εικονικό ("πλασέμπο"). Τα αποτελέσματα υπήρξαν ενθαρρυντικά, καθώς όσοι έπαιρναν τα χάπια Cladribine, ήταν 55% λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν και 30% λιγότερο πιθανό η κατάστασή τους να επιδεινωθεί στη διάρκεια της θεραπείας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20 - 40 ετών, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στο δικό του κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ζημιά εμποδίζει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε πολλές βιολογικές λειτουργίες (έλεγχος κίνησης, όραση, ακοή, αντίληψη, μνήμη κ.α.). Οι ασθενείς συχνά υποχρεούνται να κάνουν τακτικές ενέσεις με υψηλό κόστος (π.χ. βήτα-ιντερφερόνης). Περίπου ένα άτομο στα 1.000 εμφανίζει την πάθηση.
Το χάπι Cladribine, που περιορίζει την υπερενεργητικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και παράγεται από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρία Merck Serono, λαμβάνεται μόνο επί οκτώ ή δέκα μέρες το χρόνο, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές.
Ένα δεύτερο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας με την ονομασία Fingolimod, από την εταιρία Novartis, μπορεί επίσης να κυκλοφορήσει του χρόνου. Ο ασθενής λαμβάνει ένα χάπι τη μέρα. Και σε αυτή την περίπτωση (όπου επίσης περιορίζεται η υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος), οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, καθώς μειώνεται σε ποσοστό έως 60% η πιθανότητα υποτροπής των συμπτωμάτων και επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου.
Το δεύτερο φάρμακο παρουσιάστηκε επίσης στο "New England Journal of Medicine" και οι κλινικές δοκιμές του συμπεριέλαβαν 1.033 ασθενείς. Στην ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή νευρολογίας του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία Λούντβιχ Κάπος, συμπεριλαμβανόταν και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Κατερίνα Αγοροπούλου.
Και τα δύο φάρμακα αναμένεται να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του 2011. Στις αρχές Δεκεμβρίου πέρυσι οι αμερικανικές Αρχές (FDA) απέρριψαν το αίτημα για κυκλοφορία του φαρμάκου Cladribine στις ΗΠΑ και η εταιρία Merck Serono βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την επανυποβολή του αιτήματός της. Ο υπεύθυνος ερευνητής καθηγητής Τζιοβανόνι παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ακόμα μελετηθεί οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες του φαρμάκου.