Ασφαλιστικό τσουνάμι για εκατομμύρια ασφαλισμένους προμηνύει το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης ουσιαστικά θίγει τη γενιά των σαραντάρηδων, δηλαδή όσους ασφαλίστηκαν στην εργασία από το 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2020, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν. Οι αλλαγές αυτές εστιάζουν στις εξής παραμέτρους:..
1. ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Αύξηση στα 39 ή τα 40 έτη εργασίας για τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Πρόκειται για αλλαγή του νόμου Ρέππα που προέβλεπε συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 37 χρόνια ασφάλισης. Έτσι όποιος εργάζεται από το 20ό έτος της ηλικίας του θα συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στο 60ό, αντί του 58ου έτους.
2. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 35ετίας: Καταργείται η 35ετία για συνταξιοδότηση στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ για όσους έχουν ασφαλιστεί στο καθεστώς πριν από την 31/12/92 και μετά την 1/1/1982. Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή θίγονται όσοι έχουν ασφαλιστεί στο μεταβατικό διάστημα, πριν από το νόμο Σιούφα, ο οποίος προβλέπει ενιαία όρια ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όλους του ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993.
3. ΑΥΞΗΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Αύξηση κατά πέντε χρόνια των ορίων ηλικίας των ανδρών που προσλήφθηκαν πριν από το 1983 στο Δημόσιο. Θα τεθεί ως κατώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 62ο έτος, ενώ σήμερα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 58, με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης. Η αύξηση θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει από την 1/1/2013 με την πρόσθεση 6 μηνών ανά έτος.
4. ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Θα θιγούν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, καθώς θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη, είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η/1/1983 έως και τις 31/12/1992, αφού θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Ακόμα θίγονται οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας, οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη.
5. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Θα καταργηθεί η «υποχρεωτική» συνταξιοδότηση των δημόσιων υπαλλήλων στα 58 έτη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, ή στα 65 έτη εφόσον έχουν συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης.
6. ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ 67 ΕΤΗ: Θα θεσπιστεί κίνητρο παραμονής συν 2 έτη, δηλαδή μέχρι το 67ο με μπόνους στην αύξηση σύνταξης κατά 4%-6%.
7. ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ: Θα θεσπιστεί ενιαία σύνταξη για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η σύνταξη θα έχει το χαρακτήρα της κρατικής ενίσχυσης και θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα προσμετρείται ο χρόνος ασφάλισης και το ύψος των αποδοχών για τον τελικό υπολογισμό. Η ενιαία σύνταξη θα ανέρχεται σε 360 ευρώ και η υπόλοιπη θα είναι συνάρτηση του μέσου όρου των αποδοχών του ασφαλισμένου σε όλο τον εργασιακό βίο και των ετών ασφάλισης.
8. ΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα ταμεία. Ταυτόχρονα μείωση των επαγγελμάτων που ασφαλίζονται σε αυτά τα καθεστώτα.
9. ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Καθιέρωση 35ετίας ή συμπλήρωσης του 55ου έτους της ηλικίας ως ορίου για τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σήμερα οι στρατιωτικοί καθιερώνουν δικαίωμα σύνταξης στα 25 χρόνια υπηρεσίας (με 15 πραγματικά), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα ή τα δύο της σχολής όπου φοίτησαν. Υπό εξέταση τίθεται και το σύστημα των διπλών συντάξιμων χρόνων, που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες (ιπταμένους, υποβρύχιους καταστροφείς, αλεξιπτωτιστές κ.ά.).
Πηγή: Εφημερίδα Ισοτιμία