Τα στοιχεία, στην εποχή μας, για την Ελληνίδα μπορούν να χαρακτηριστούν με τη φράση «κάθε χρόνο και χειρότερα», χωρίς να αφήνουν περιθώρια για γιορτές, αλλά να προτρέπουν σε εύρεση άμεσων λύσεων. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες που αποτελούν το 70% του συνόλου των ανέργων. Πανομοιότυπα, το 70% των ανθρώπων που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας είναι γυναίκες, ενώ κατέχουν μόνο το 1% της γης σε όλο τον κόσμο και το 10% του συνολικού εισοδήματος. Επιπλέον, τα 2/3 επί συνόλου 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη στοιχειώδη εκπαίδευση είναι γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Πέραν της οικονομικής φύσεως, η σύγχρονη γυναίκα αντιμετωπίζει πλήθος κοινωνικών προβλημάτων. Προβλήματα που ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας συγκριτικής και πολλές φορές συγκρουσιακής λογικής με το άλλο φύλο. Η νευρική ανορεξία που συνιστά αποτέλεσμα της έντονης πίεσης από τα κοινωνικά πρότυπα, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών που γνωρίζει έξαρση στις δυτικές κοινωνίες και το σύγχρονο δουλεμπόριο, που στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της αγοραίας εμπορευματοποίησης των πάντων έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις, είναι μόνο ενδεικτικά παραδείγματα των πολύπλευρων κινδύνων που απειλούν τη σύγχρονη γυναίκα.
Στην αναζήτηση αιτίων και την εύρεση λύσεων οδηγείσαι στο ερώτημα, αν οι γυναίκες σε υψηλά αξιώματα συνιστούν λύση. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτήν την κατεύθυνση, το ελληνικό κράτος καθιέρωσε με νόμο την ποσοστιαία συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ενώ ένα βήμα πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ υποχρέωσε και την εκλογή τους. Και γενικότερα, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατά την ιεράρχηση των συνολικών προτεραιοτήτων του, έχει τοποθετήσει ψηλά τον ρόλο της γυναίκας. Επιδιώκει ένα κοινωνικά δομημένο κράτος που να λειτουργεί ως αρωγός ώστε να αμβλυνθεί η κοινωνική ανισότητα της μη συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Επιδιώκει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους, ως προαπαιτούμενου της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Έχει την πεποίθηση ότι χωρίς παροχές που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση του ρόλου της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και την εργασία, δύσκολα γίνεται το βήμα, καθώς η γυναίκα είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της καθημερινότητας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται.
Σήμερα, κάποια από τα πρωταρχικά αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου και γι' αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το τεράστιο πολιτικό νόημα του παρελθόντος. Ο εορτασμός της, ωστόσο, παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, καθώς από τη μία παρουσιάζονται συνεχώς νέες προκλήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα και από την άλλη, σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ακόμη σημαντικότερα, το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο. Αίτημα, το οποίο πέρα από νόμους και διατάγματα χρειάζεται Ανθρώπους.