H 8η Μαρτίου, μετά από πρόταση της σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν , στη 2η Διεθνή διάσκεψη Σοσιαλιστριών το 1910 στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στη συνέχεια ο ΟΗΕ ,την καθιέρωσε ως ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και να μας υπενθυμίζει πως άσχετα από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να διασφαλισθούν οι συνθήκες και οι προοπτικές των ίσων ευκαιριών.
Επειδή οι κατακτήσεις είναι πολλές φορές συνάρτηση του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, βλέπουμε πως παρά τα όσα έχουν κατακτηθεί , σε πολλές γωνιές της γης , η γυναίκα είναι θύμα της ανδρικής εκμετάλλευσης και αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν, χωρίς κανένα δικαίωμα.
Η γυναίκα λοιπόν του σήμερα, καλείται να ανταποκριθεί στους πολύπλευρους ρόλους που της έχουν ανατεθεί ή τους διεκδικεί , κινούμενη σε μία άκρως ανταγωνιστική κοινωνία όπου το ανδρικό πρότυπο ακόμη κυριαρχεί .Είναι μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη , κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και πολιτικά ενεργή. Πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και προσπαθεί με την ενεργή της παρουσία την ευαισθησία και την οξυδέρκειά της να συνδιαμορφώσει μία δίκαιη κοινωνία, όπου ισότιμα όλοι οι πολίτες θα αξιολογούνται και θα προχωρούν .
Αυτή τη δύσκολη ώρα για την Ελληνική οικονομία, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον πιο δυσμενές για τις γυναίκες , διότι λόγω των πολλαπλών τους ρόλων , επωμίσθηκαν περισσότερο το τίμημα αυτής της κρίσης .Η αγορά εργασίας, γίνεται πιο σκληρή απέναντί τους, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί και η ισότητα δοκιμάζεται. Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεπεραστούν και οι γυναίκες να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία .
Καλαμάτα 7 Μαρτίου 2010
Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Νομαρχ.Σύμβουλος –Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.Μεσσηνίας