Σε ένα χρόνο τέτοια εποχή λίγα πράγματα θα θυμίζουν το σημερινό τοπίο στην Αυτοδιοίκηση. Η μεταρρύθμιση βρίσκεται προ των πυλών και οι αλλαγές που δρομολογούνται θα επηρεάσουν τη ζωή όλων μας, ειδικά εδώ στην επαρχία.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:Το εγχείρημα με το όνομα «Καλλικράτης» που θα ισχύσει στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010, προβλέπει:..
1 Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με 13 περιφέρειες στη θέση των σημερινών 54 νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι περιφέρειες οργανώνουν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων, τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, τη δημιουργία υποδομών ηλεκτρονικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δήμους και στις κρατικές υπηρεσίες, τον συντονισμό και την οργάνωση κοινών υποδομών και συστημάτων ανάμεσα στους δήμους.
-Το Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αποτελούν: Ο περιφερειάρχης, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο για τον συντονισμό των δράσεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ασκεί τις αρμοδιότητές του συνεργαζόμενος με την Περιφερειακή Επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι αντιπεριφερειάρχες, που επιλέγονται από τον περιφερειάρχη μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων. Η Περιφερειακή Επιτροπή αναλαμβάνει τον ρόλο της σημερινής Νομαρχιακής.
-Οι αντιπεριφερειάρχες διακρίνονται σε θεματικούς και τοπικούς. Οι τοπικοί είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που ταυτίζονται με τις τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα νομαρχιακά διαμερίσματα. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελεί το επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο και αποτελείται από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες.
-Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αριθμό συμβούλων ανάλογο με τον πληθυσμό της περιφέρειας, έχει σημαντικό επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο.
-Το Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας, στο οποίο μετέχουν: Περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι των δήμων της περιφέρειας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών κ.λπ.
-Ο Περιφερειακός Συνήγορος για τον Πολίτη και την Επιχείρηση επιλέγεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
2 Δημοτική αυτοδιοίκηση με 370 δήμους έναντι των 1.034 που υπάρχουν σήμερα και 2.000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις αντί των σημερινών 6.000. Οι αρμοδιότητες των δήμων εκτείνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδεία, υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός), τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, την αδειοδότηση ανέγερσης νέων κτιρίων, την πολιτική προστασία.
-Το Σύστημα Δημοτικής Διακυβέρνησης αποτελείται, από τον δήμαρχο, που έχει ηγετικό ρόλο και ασκεί την εξουσία, με τους αντιδημάρχους (θεματικούς και τοπικούς). Ο ρόλος των τοπικών χαρακτηρίζεται κρίσιμος για τις σχέσεις των νέων δήμων με τους πολίτες των καταργούμενων δήμων/κοινοτήτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο, έχει αυξημένο αριθμό δημοτικών συμβούλων.
Η Δημαρχιακή Επιτροπή αποκτά αναλογικότερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός της ρόλος.
-Το Συμβούλιο Διαβούλευσης, στο οποίο μετέχουν, ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συγκαλείται υποχρεωτικά ετησίως πριν από την έγκριση του και του προϋπολογισμού.
-Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης, και πενταμελή τοπικά συμβούλια σε όλα τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό τουλάχιστον 1.000 κατοίκων και τριμελή τοπικά συμβούλια για πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων. Για διαμερίσματα κάτω των 500 κατοίκων εκλέγεται ένας τοπικός εκπρόσωπος, με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση προβλημάτων τοπικής εμβέλειας.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών των δήμων: Ιδρύονται δημοτικά e- ΚΕΠ, καθιερώνεται Κάρτα Δημότη για έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ., και Αυτόματη Εξυπηρέτηση, καθώς και Διοικητική Βοήθεια στο Σπίτι για πολίτες που έχουν ανάγκη.
*Επτά γενικές διοικήσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις σημερινές 13 κρατικές περιφέρειες. Έχουν ως αρμοδιότητα τις γενικές κρατικές υποθέσεις που ασκούνταν έως τώρα από τις διοικητικές περιφέρειες, όπως χωροταξία, πολεοδομία, περιβαλλοντική και δασική και μεταναστευτική πολιτική. Για την αποτελεσματική εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστάται Ειδική Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών με αποκεντρωμένη συγκρότηση στην έδρα κάθε διοίκησης.