Eτοιμος να προβεί σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μόλις «κλειδώσει» η απόφαση περί προσφυγής της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η απόφαση ελήφθη μετά από μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να βρεθούν τρόποι άμβλυνσης των κοινωνικών αντιδράσεων που, ενδεχομένως, θα προκληθούν όταν γίνουν γνωστοί οι όροι δανεισμού.
Την ίδια κιόλας ημέρα που θα ζητήσουμε χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Παπανδρέου κατά πάσα πιθανότητα θα καλέσει την κάμερα της ΕΡΤ στην αίθουσα συνεντεύξεων του Μεγάρου Μαξίμου και θα απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό δικαιολογώντας την απόφαση αυτή.
Συν τοις άλλοις, στην τετράωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αλλά και μια σειρά άλλων συνεργατών, όπως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου Γιώργος Ελενόπουλος.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε και η αλλαγή της επικοινωνιακής στρατηγικής. Από τούδε και στο εξής θα καταγγέλλονται σε εντονότερο βαθμό οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας. Την αρχή έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εξερχόμενος δήλωσε πως «η ηγεσία της Ν.Δ. η οποία οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, τώρα προσπαθεί να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν θίγει την κυβέρνηση, αλλά προσβάλλει βάναυσα τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».
Οπως παρατηρεί κανείς, δεν γίνεται επίσης λόγος για προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης» (που, βέβαια, συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ) ώστε να είναι πιο... εύηχο. Τέλος, αποφασίστηκε στο ίδιο πλαίσιο να συνδεθεί η Ν.Δ. με την αρνητική στάση που κρατούν έναντι του ελληνικού προβλήματος οι κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.
Espresso