Η διατροφή με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνθρωποι που τρώνε επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου, εμφανίζουν 40% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Neurology». Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την αποφυγή του Αλτσχάιμερ, όμως στη νέα έρευνα μελετήθηκε το θέμα της διατροφής από συνολική σκοπιά....
Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τροφές, όπως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα άλλες ουσίες όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12 συμβάλουν στην αποφυγή της νόσου.
Κατά την έρευνα μελετήθηκαν επί τέσσερα χρόνια η διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών και τους έγινε έλεγχος για Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο. Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος : Από την μια έμμεσο, επειδή προστατεύει την καρδιά από εμφράγματα και τον εγκέφαλο από εγκεφαλικά, που μπορεί να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο στο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά κ.α.) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.
Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν μόνο στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της.