19.4.10

«Ιστορίες από τη Μηχανή του χρόνου»

Το βιβλίο των δημοσιογράφων Χρήστού Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου «Ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου», βασισμένο στο ρεπορτάζ και την έρευνα των δύο συγγραφέων για την τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», παρουσιάστηκε απόψε, σε ειδική εκδήλωση
Οι ιστορίες -από το «χαστούκι» της Μπέτυς Αμπατιέλου στη βασίλισσα Φρειδερίκη, την πορεία του «Ληστή με τις γλαδιόλες», τη συμμετοχή του Έρικ Κλάπτον σε ελληνικό συγκρότημα, τη ζωή του Τζίμ Λόντος, το γάμο και τον χωρισμό στη συνέχεια της Σοράγιας με τον Σάχη της Περσίας, το «νόμο 4.000», την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω και τον τελευταίο θανατοποινίτη στη Ελλάδα μέχρι τη δολοφονία του νεαρού Μιχάλη Καλτεζά- που παρουσιάζονται στο βιβλίο δεν περιγράφουν απλά και μόνο τα γεγονότα, αλλά σκιαγραφούν ολόκληρη την εποχή στην οποία διαδραματίστηκαν, με πολύ παρασκήνιο, πολιτικές και ιστορικές προεκτάσεις....
Ο αγωνιστής της αριστεράς και παλαίμαχος δημοσιογράφος Μανώλης Γλέζος, μιλώντας για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα τόνισε ότι «η τηλεόραση χρησιμοποιείται σε βάρος του λαού, σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος της ανθρωπότητας». «Σήμερα το σχόλιο είναι το κεντρικό στοιχείο της είδησης» είπε και συμπλήρωσε ότι «έχει γίνει αντιστροφή στη δημοσιογραφική δουλειά που οδηγεί στη διαστρέβλωση της».
Για την τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του χρόνου» ο κ. Γλέζος τόνισε ότι «ξεχωρίζει, δεν υπηρετεί συμφέροντα κανενός. Είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το εύρος της».
Ο Μ. Γλέζος με αφορμή την ιστορία του αξιωματικού των Ναζί Μαξ Μέρτεν, με το οποίο ασχολήθηκε η Μηχανή του Χρόνου επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ζητώντας να καταβληθούν στην Ελλάδα «ως εγγύηση για να μην επαναλάβουν αυτά που κάνανε» και έκλεισε ευχαριστώντας την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «για αυτά που μας δίνετε ως δείγμα ευγνωμοσύνης για αυτά που σας προσφέραμε».
Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «τέτοιου είδους εκπομπές θα έπρεπε να είναι διατηρητέες. Είναι οι εκπομπές που σώζουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της ελληνικής τηλεόρασης», είπε και συμπλήρωσε ότι «από την ελληνική δημοσιογραφία λείπει η εμμονή στο ρεπορτάζ. Αντικαθιστάται από μια τεμπέλικη έκφραση γνώμης. Το καλό ρεπορτάζ, η έρευνα στοιχίζει, απαιτεί χρόνο και χρήμα ενώ το να στήσεις τέσσερα παράθυρα με τέσσερις κινούμενες κεφαλές είναι ότι πιο εύκολο και φθηνό». Με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο κ. Κούλογου δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να συνεχιστεί αυτή η εκπομπή.
«Η δυσκολία του βιβλίου ήταν να γραφτεί με τρόπο που να μην αδικεί κανέναν» εξήγησε ο Δημήτρης Πετρόπουλος.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.