O νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης δημοπρατεί την ανέγερση «Διοικητηρίου» εμβαδού 11.326 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της νομαρχίας, η οποία, ως γνωστόν, θα καταργηθεί στο τέλος του έτους μετά την ισχύ του «Καλλικράτη».
Ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής αναζητεί δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες των Lesvoshop, η διαχείριση των οποίων έχει χαρακτηριστεί σκάνδαλο.
Δεκάδες δήμαρχοι, όπως έχει παραδεχθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, σπεύδουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή στις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να κλείσουν άρον- άρον «μαύρες τρύπες» ή να χρηματοδοτήσουν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας έργα εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η αναγκαστική έξοδος που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε 56 νομάρχες-υπερνομάρχες και σε πάνω από 800 δημάρχους άρχισε να δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν, έντονες αναταράξεις.
Ο λόγος είναι ότι αναδεικνύει στην επιφάνεια την κακή οικονομική διαχείριση ορισμένων υπό κατάργηση νομαρχιών και υπό συγχώνευση δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη καταγράψει μαζικό «κύμα» δανείων με τα οποία νυν δήμαρχοι που είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν θέση στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα επιχειρούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους και να ολοκληρώσουν διάφορα έργα.
Χρεώνουν, δηλαδή, με υπέρογκα ποσά τα νέα σχήματα που θα προκύψουν προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεσμεύουν με συγκεκριμένα έργα τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μπλοκάρει αυτήν την εξέλιξη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εξυπηρετεί προς το παρόν αυτές τις δανειακές απαιτήσεις.
Παρά ταύτα, όμως, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που προσφεύγουν στις ιδιωτικές τράπεζες για τη σύναψη δανείων, παρότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι αυστηρότεροι, θέτοντας μάλιστα ως υποθήκες περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ή και την αποπεράτωση έργων που έχουν ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους, και γενικά το κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στα δημοτικά ταμεία.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι νομάρχες οι οποίοι φορτώνουν τεράστια βάρη στις αιρετές περιφέρειες. Ερωτήματα προκαλεί, π.χ., σε φορείς της περιοχής η απόφαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρκουδάρη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση κτιρίου 11.326 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία όμως αναμένεται να καταργηθεί μετά τον «Καλλικράτη».
Ο κ. Αρκουδάρης υποστήριξε μιλώντας στο «Βήμα» ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και καιρό αλλά η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε εγκαίρως λόγω εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Η Νομαρχία μπορεί να καταργηθεί αλλά οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν» υπογράμμισε. «Στη δωρεά του οικοπέδου που έγινε το 2005 από την εταιρία Τιτάν υπάρχει όρος ότι το κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι ετών. Από την άλλη πλευρά, έχει εκφραστεί θετική διάθεση από επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν οικονομικά στην ανέγερσή του που, εκτός των άλλων, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή».
Δάνειο για «μαύρη τρύπα»
Άκρως χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Νομαρχίας Λέσβου, η οποία εδώ και καιρό συγκλονίζεται από το «σκάνδαλο Lesvoshop», μιας εταιρίας προώθησης προϊόντων της περιοχής, με δύο καταστήματα, ένα στη Μυτιλήνη και ένα στην Αθήνα, για την οποία έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγες ημέρες «δεσμεύτηκε» ότι προτίθεται να συνάψει δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ με το οποίο θα επαναχρηματοδοτήσει τα χρέη της εταιρίας ώστε να εξοφληθούν πιστωτές και προμηθευτές.
Το μάνατζμεντ της εταιρίας, σύμφωνα με το σχέδιο του νομάρχη, θα δοθεί στην τράπεζα που θα δεχθεί να τη χρηματοδοτήσει, μετά βεβαίως την αναγκαστική εκκαθάρισή της.
Πηγή: Το Βήμα