11.4.10

Τον Μάιο τελειώνει μια μάχη διόμισι δεκαετιών με τη... γραφειοκρατία Ξεκινά τη λειτουργία του το συγκρότημα Costa Navarino του ομίλου Κωνσταντακόπουλου

Του Νικου Mπαρδουνια
Χρειάσθηκε να περάσουν περισσότερα από 25 χρόνια αέναης «μάχης» με τη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους και να συγκεντρωθούν... 3.000 υπογραφές αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων μέχρι τη στιγμή που η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη χώρα μας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανοίξει τις πύλες της για το κοινό, στις 20 Μαΐου του 2010.
Πρόκειται για το τουριστικό θέρετρο Costa Navarino, στη Μεσσηνία, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. που ανήκει στον Ομιλο του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου. Εμπνευστής της επένδυσης ήταν ο ίδιος ο καπετάν Β. Κωνσταντακόπουλος, ιδιοκτήτης μεγάλου στόλου εμπορικών πλοίων, ο οποίος σε συνεργασία με τον γιο του Αχιλλέα αναγκάσθηκαν να «δαμάσουν» και τα «χερσαία κύματα» της Μεσσηνίας, για να κάνουν πράξη το όνειρό τους. Τελικώς, τα κατάφεραν.
Δημιούργησαν, έτσι, έναν νέο πολυτελή προορισμό στη Μεσόγειο, σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων. Το συγκρότημα Navarino Dunes,.... που αποτελεί τον πρώτο προορισμό της Costa Navarino και θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Μάιο, αναπτύσσεται σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων με παραθαλάσσια πρόσοψη ενός χιλιομέτρου αμμώδους παραλίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα resort hotels στο Navarino Dunes (πρόκειται για τα Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection και Westin Navarino Dunes Resort) που είναι διαμορφωμένα σε συγκροτήματα με βίλες, βρίσκονται κοντά στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και μισή ώρα περίπου από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με οδική πρόσβαση από την Αθήνα. Το Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες. Το Westin Navarino Dunes Resort διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες.
Στο Navarino Dunes υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν περίπου 750 θέσεις εργασίας, με προοπτική ο αριθμός αυτός να ανέλθει σταδιακά στις 1.200.
Οι τουριστικές εγκαταστάσεις της Costa Navarino, όπως είναι η ονομασία του θερέτρου, αναπτύσσονται σε 10.000 στρέμματα και περιλαμβάνουν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων και 1.111 κλινών, δύο γήπεδα γκολφ, γήπεδα τένις, εστιατόρια, κέντρα spa και υποδομές εναλλακτικού τουρισμού.
Επιδίωξη της ΤΕΜΕΣ ήταν η δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον έργου. Ετσι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου (αξίας 100 εκατ. ευρώ) ισχύος 22 MW που θα επιτρέπει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Costa Navarino θα διαθέτει τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη εγκατάσταση γεωθερμίας που θα επιτυγχάνει μείωση κατά 86% των ρύπων που εκπέμπουν τα κλιματιστικά. Τέλος, η εταιρεία διενεργεί μελέτη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τους υδάτινους πόρους της ευρύτερης περιοχής με ορίζοντα εικοσαετίας.
Η ΤΕΜΕΣ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προτίθεται να προσφέρει στους ενοίκους των ξενοδοχείων ελαιόλαδο Μεσσηνίας, όπως και τυποποιημένα προϊόντα της περιοχής.
Ο πόλεμος των υπογραφών ξεκίνησε ήδη από το 1997
Οι επίσημες διαδικασίες για τη δημιουργία ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν το 1997 με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον ΕΟΤ. Είναι η χρονιά κατά την οποία η όλη επένδυση περνάει στα χέρια του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, γιου του καπετάν Βασίλη. Τον Ιανουάριο του 1997 ο ΕΟΤ καλεί τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ΠΟΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1998 συμπληρώνεται η νομοθεσία και η εταιρεία υποβάλλει πλήρη φάκελο για τον φορέα που θα υλοποιήσει την επένδυση -που είναι η TEMES S.A.- για τα γεωγραφικά όρια του έργου και τις εντάσεις χρήσεων. Το 2001, η εταιρεία έλαβε τελικώς τις γνωμοδοτήσεις (δασικές, χωροταξικές, περιβαλλοντικές) από τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, βγαίνει κοινή υπουργική απόφαση που επικυρώνει την οριοθέτηση της ΠΟΤΑ, τα όρια, τον φορέα υλοποίησης και τις χρήσεις γης. Τα επόμενα τρία χρόνια, 2001-2003, περνούν ώσπου να ολοκληρωθούν οι αρχιτεκτονικές μελέτες και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες και κατατίθενται στον ΕΟΤ. Η πρώτη περιβαλλοντική μελέτη της περιοχής Ρωμανού εκδόθηκε το 2006, ενώ την ίδια χρονιά εκδίδεται και η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.
Καθημερινή