Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του εντόμου που πλήττει την παραγωγή ντομάτας στην Κρήτη, καθώς και την έγκαιρη έναρξη της περιόδου δακοκτονίας για το έτος 2010, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων.
Οπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει συνεργασία των αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση του εντόμου Tuta αbsoluta, που πλήττει την ντοματοπαραγωγή, ενώ θα αρχίσει σύντομα η δακοκτονία για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς...
Νέος επιβλαβής οργανισμός στις καλλιέργειες κηπευτικών
Την εμφάνιση ενός νέου επιβλαβούς οργανισμού – του Tuta absoluta (Μeyrick) (Lepidoptera:Gelechidae, μικρολεπιδόπτερο), ο οποίος προκαλεί ζημιές στις υπαίθριες, αλλά και στις υπό κάλυψη, καλλιέργειες κηπευτικών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση γεωργίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
Κύριος ξενιστής του εντόμου, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι η τομάτα, αλλά και άλλα καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά, όπως η πατάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά, η αγροτοματιά, ο τάτουλας, ο γιατράκος κ.α.. Τα φυτά τομάτας προσβάλλονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και σε όλα τα μέρη τους (φύλλα, στελέχη, καρποί).
Στα φύλλα και στα στελέχη το έντομο δημιουργεί στοές οι οποίες, στην αρχή της προσβολής, μπορεί να προσομοιάζουν με τη Λιριόμυζα. Σε προχωρημένο στάδιο οι στοές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλεί ο υπονομευτής και συχνά παρατηρούνται ακανόνιστου σχήματος θάλαμοι εντός του παρεγχύματος του φύλλου από την δραστηριότητα της προνύμφης με ορατά τα σφαιροειδή αποχωρήματα. Στους καρπούς προσβολές διαπιστώνονται στην επιφάνειά τους, σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης, αρχής γενομένης από τον κάλυκα του καρπού. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μικρές σκουρόχρωμες οπές στις οποίες εμφανίζονται τα σφαιροειδή αποχωρήματα των προνυμφών.
Η μετάδοση του εν λόγω εντόμου, λόγω του μεγάλου αριθμού ξενιστών, του βιολογικού κύκλου του και των ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι ταχύτατη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων ή παρουσία του εντόμου ή κάθε άλλη ανωμαλία που πιθανώς να προέρχεται από το εν λόγω έντομο, καλούνται οι καλλιεργητές να επικοινωνήσουν με τις γεωπονικές υπηρεσίες των Νομαρχιών, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές.