4.5.10

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

«Καλοί μου άνθρωποι, είστε πολύ καλοί και φιλόξενοι» είπε ο Θανάσης Βέγγος και αποθεώθηκε.
Όρθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν τον έλληνα καλλιτέχνη, που έστω και κουτσαίνοντας- επειδή «γκρεμοτσακίστηκε την προηγούμενη μέρα»-, ήρθε στην πρώτη τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, χθες βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής.
Η ατάκα της βραδιάς, από τα χείλη του Θανάση Βέγγου, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με μια τελετή απονομής κινηματογραφικών βραβείων , που κατάφερε για πρώτη φορά στην χώρα μας το αδιανόητο. Να συνδέσει τον κινηματογράφο με ανθρώπους του πνεύματος και να σκορπίσει αύρα και θετική ενέργεια όχι μόνο στους προσκεκλημένους αλλά και στους υποψήφιους για βράβευση. Και μάλιστα με σχεδόν μηδενικό κόστος.
Η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ιδρύθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2009, από την πλειοψηφία των ενεργών δημιουργών του κινηματογράφου, που έχουν συσπειρωθεί στην κίνηση «κινηματογραφιστές στην ομίχλη», απαιτώντας την ψήφιση εκσυγχρονισμένου νόμου για τον κινηματογράφο και την εφαρμογή του.
Έδωσε χθες βράδυ τα δικά της βραβεία, σε μια τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, γεμάτη παλμό, ζωντάνια και αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία.
Επί δύο ώρες εναλλάσσονταν στην σκηνή, παραδίδοντας τα βραβεία, από τον αναστηλωτή του Παρθενώνα Μανόλη Κορρέ ως τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Γραμματικάκη και τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, τον εκπρόσωπο των Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα Γιονούς Μοχαμαντί ως τους Πορτογάλους αρχιτέκτονες Ρακέλ Μαρία Ολιβέιρα και Ζουάου Πράτες, την νέα ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον Θόδωρο Τερζόπουλο, την Ξένια Καλογεροπούλου, τις καλλιτέχνιδες εφαρμοσμένων τεχνών Κορίνα Κουτούζη και Μαρία Γρηγορίου της ομάδας «Αφή» ως τον αρχιμουσικό Μίλτο Λογιάδη. Και φυσικά τον Θανάση Βέγγο, τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς.
Φοιτητές από σχολές κινηματογράφου και εκκολαπτόμενοι ηθοποιοί, συμμετείχαν με κέφι και αισιοδοξία στην γιορτή των κινηματογραφιστών , όπου «επιτέλους, γίνεται αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: οι μάστορες να βραβεύουν τους μάστορες», είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης, δίνοντας το στίγμα της βράβευσης.
Αναφερόταν στην επιτροπή των βραβείων, την οποία συγκρότησαν 180 μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου, όλοι μάχιμοι κινηματογραφιστές, που ψήφισαν στο σύνολο των ελληνικών ταινιών του 2009, για τις 18 κατηγορίες βραβείων.
Το βραβείο καλύτερης ταινίας, απονεμήθηκε στον διακεκριμένο στις Κάννες και άλλα ξένα Φεστιβάλ, «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. Στον ίδιο και το βραβείο σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, β΄ ανδρικού ρόλου στον Χρήστο Πασσαλή. Η ταινία είναι και η πρόταση της Ακαδημίας για ελληνική εκπροσώπηση στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στα επόμενα Όσκαρ.
Η επιτροπή τόλμησε να δώσει το α΄ βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην τρανσέξουαλ Μίνα Ορφανού- «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, η οποία αφιέρωσε το βραβείο «σ΄αυτούς που η διαφορετικότητά τους , τους έχει αναγκάσει να είναι στην αφάνεια».
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο για το Βαnk Bang.
Η κρίση, είπε ο Τάσος Μπουλμέτης εκ μέρους των κινηματογραφιστών στην ομίχλη, είναι κρίση πολιτισμού. Και η εικόνα των νεοελλήνων που στηριζόταν σε ψευδαίσθηση ευημερίας χωρίς αξίες έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι μια εικόνα «low budget» που θα την πληρώνουμε ακριβά. Αναδείχτηκαν στην δημόσια ζωή πρόσωπα αμφισβητούμενα, χωρίς πολιτισμό, ξόδεψαν αλόγιστα τον δημόσιο πλούτο, αγνόησαν επιδεικτικά τον πολιτισμό. Οι έλληνες κινηματογραφιστές είμαστε ακόμα αισιόδοξοι επειδή τα αιτήματά μας είναι ποιοτικά. Περιμένοντας το νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίσει τον κινηματογράφο χαιρετίζουμε το αναπτυξιακό κίνητρο που πρόσφατα ψηφίστηκε είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εκδήλωσή της, από την οποία κάποιοι απουσίασαν αλλά και πολλοί παραβρέθηκαν. Ήταν εκεί, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ντίνος Κατσουρίδης, κριτικοί κινηματογράφου, κ.ά. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Χρήστος Πυρπασόπουλος. Σκηνοθέτης η Τζένη Αρσένη.
Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Το βραβείο πήρε ο Πέτρος Νούσιας, υπεύθυνος οπτικών εφφέ για την ταινία «Το κακό στην εποχή των ηρώων».
Βραβείο Μακιγιάζ
Το βραβείο πήραν οι Apollonia B. και Μαίρη Σταυρακάκη για την ταινία «Στρέλλα»
Βραβείο Ήχου
Το βραβείο πήραν οι Στέφανος Ευθυμίου, Δημήτρης Βουτσάς, Πάνος Βουτσαράς και Κώστας Βαρυμποπιώτης για την ταινία «Ψυχή Βαθιά».
Βραβείο Ενδυματολογίας
Το βραβείο πήρε ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος για την ταινία «Στρέλλα».
Βραβείο Σκηνογραφίας
Το βραβείο πήρε η Πηνελόπη Βαλτή για την ταινία «Στρέλλα».
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Το βραβείο πήρε ο Γιάννης Αγγελάκας για την ταινία «Ψυχή Βαθιά»
Βραβείο Μοντάζ
Το βραβείο πήρε ο Γιώργος Μαυροψαρίδης για την ταινία «Κυνόδοντας».
Βραβείο Φωτογραφίας
Το βραβείο πήρε ο Marcus Waterloo για την ταινία «Μαύρο Λιβάδι».
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Το βραβείο πήρε η Άννα Μάσχα για την ταινία «Χρυσόσκονη».
Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Το βραβείο πήρε ο Χρήστος Πασσαλής για την ταινία «Κυνόδοντας».
Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Το βραβείο πήρε η Μίνα Ορφανού για την ταινία «Στρέλλα».
Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Το βραβείο πήρε ο Αντώνης Καφετζόπουλος για την ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος»
Βραβείο Σεναρίου
Το βραβείο πήραν οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για την ταινία «Κυνόδοντας»
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Το βραβείο πήρε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για την ταινία “Bank Bang”
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Το βραβείο πήρε ο Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία «Κυνόδοντας»
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Το βραβείο πήρε ο Τζώρτζης Γρηγοράκης για την ταινία «Κι εγώ για μένα»
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Το βραβείο πήρε ο Σταύρος Ψυλλάκης για την ταινία «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε»
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Το βραβείο πήρε ο Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία «Κυνόδοντας».-