28.5.10

Μέτρα - φωτιά και στον Ιδιωτικό τομέα

Τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας και ένα σωρό άλλα μέτρα – «φωτιά» περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ, που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα μέτρα, που η κυβέρνηση θα «περάσει» με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις ως το τέλος του έτους, προβλέπεται η αύξηση των απολύσεων στο 4% (από 2% που είναι σήμερα), μείωση της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης κατά 40% και καταβολή σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή, αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών και μείωση του κατώτατου μισθού στα 640 ευρώ.
Oι ανατροπές που θα γίνουν ύστερα από σύντομο διάλογο θα ανατρέψουν βασικούς τομείς των εργασιακών σχέσεων και προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία θα απέχει από τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που αρχίζει τη Δευτέρα ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές.
Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν κατοχυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου και με διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιαν. Παναγόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι καθαρή πρόκληση η πρόσκληση του υπουργού και πρέπει να την απορρίψουμε. Με ωμό τρόπο παρεμβαίνει υπέρ των ισχυρών. Ο διάλογος είναι ναρκοθετημένος. Χρειάζεται πολιτική καταγγελία και παρέμβαση. Δεν έχουμε περιθώρια παζαρέματος και διαπραγμάτευσης. Εχει κοπεί κάθε γέφυρα».
Τα επιχειρήματα
Νέο τοπίο δημιουργείται στο Ασφαλιστικό καθώς το ΔΝΤ «άδειασε» τον κ. Α. Λοβέρδο. «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της στο Ρώυτερ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ηγεσία του υπουργείου προβάλλει και τα παρακάτω επιχειρήματα:
1Στην τεσσαρακονταετία (που ζητεί η τρόικα και αναφέρεται στο μνημόνιο) συνυπολογίζονται στις άλλες χώρες και πλασματικά χρόνια, όπως ο χρόνος των σπουδών, της ανατροφής των παιδιών και η στρατιωτική θητεία. Γι΄ αυτό ζητείται να συνυπολογίζεται όπως ήδη ισχύει στην Ε.Ε. ο χρόνος των σπουδών, της ανατροφής παιδιών και του στρατού (πλασματικά χρόνια που, όμως, θα πρέπει να εξαγοράζονται ώστε να συνυπολογιστούν ως χρόνος ασφάλισης). Επίσης να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις η διαδοχική ασφάλιση.
2Για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν χρόνια εργασίας χωρίς ασφάλιση και μέσο χρόνο πραγματικής ασφάλισης 28 χρόνια οι άνδρες και 22 οι γυναίκες, η επιβολή της 40ετίας είναι απαγορευτική, αφού θα τους προσθέσει έως και 14 χρόνια επιπλέον εργασίας κατά μέσον όρο.
Απεργιακό μπαράζ
Απεργιακό μπαράζ κατά του Ασφαλιστικού αρχίζουν τα συνδικάτα ενώ συνεχίζεται η «μάχη του 40» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας ώστε να μην επιβληθεί η 40ετία και το 60ό έτος ως νέα όρια για την καταβολή πλήρους σύνταξης (χωρίς δηλαδή την ποινή της μείωσης, κατά 6% τον χρόνο) σε όλους σταδιακά από το 2011 έως το 2015, όπως προβλέπει το μνημόνιο.