14.6.10

Νάντια Γιαννακοπούλου – Εισήγηση για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, ορίστηκε εισηγήτρια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 14/06/10. Κεντρικά σημεία της εισήγησης της κ. Γιαννακοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Βατοπεδίου αποτελούν τα παρακάτω:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της διερεύνησης ενός σκανδάλου τεράστιων οικονομικών, πολιτικών και ηθικών διαστάσεων, που αν και είχε συγκεκριμένους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς οδήγησε στο σύνολό τους την πολιτική και τους πολιτικούς, τις αξίες και τους θεσμούς σε κρίση και ανυποληψία.
Η Εξεταστική Επιτροπή διηνήργησε μία λεπτομερή διαδικασία με στόχο την πλήρη, ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών των εμπλεκομένων με ονοματεπώνυμο προσώπων, με στόχο να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό ποιοί λειτούργησαν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Η Εξεταστική Επιτροπή ήταν μια διαδικασία απαραίτητη, καθώς κατά την αρχική διερεύνηση του σκανδάλου το 2008, η τότε πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να υποβιβάσει το σκάνδαλο αναγνωρίζοντας απλά… πολιτικές ευθύνες «πλημμελούς εποπτείας» των εμπλεκομένων φορέων του Δημοσίου.
Η παροχή, από πλευράς Δημοσίου, της ιχθυοκαλλιέργειας μιας λιμνοθάλασσας που κατέληξε στην αρπαγή χιλιάδων στρεμμάτων παραθαλάσσιων, τουριστικών εκτάσεων – φιλέτων της ιδιοκτησίας του Δημοσίου δεν είναι απλώς αποτέλεσμα πλημμελούς εποπτείας, καθώς μεσολάβησαν:
α) η παραίτηση του Δημοσίου από μία κερδισμένη δίκη που θα έβαζε οριστικά ταφόπλακα στις διεκδικήσεις της Μονής.
β) οι υπουργικές αποφάσεις «φαντάσματα» για ανάθεση των ανταλλαγών στην ΚΕΔ.
γ) οι ανταλλαγές «εξπρές» από την ΚΕΔ χωρίς να τηρείται στο ελάχιστο το θεσμικό της πλαίσιο.
δ) οι τραγελαφικές καταστάσεις όπου χρήματα εξαφανίζονται μεταξύ Μονής, Δημοσίου και Κτηματικής Εταιρείας.
ε) οι αποχαρακτηρισμοί δασών και αρχαιολογικών χώρων.
στ) η εξόφθαλμη παρεμπόδιση της διαβίβασης της ποινικής δικογραφίας στη Βουλή τρεις (3) φορές, με σκοπό την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών.
ζ) η άρνηση διενέργειας συντονισμένων και αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων στα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
η) οι συντονισμένες διαδράσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία για την άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση της Μονής.
Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ήταν μια συντονισμένη σειρά δράσεων της τότε πολιτικής ηγεσίας, καθώς:
α) το στάδιο των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής χαρακτηρίζεται από τέλειο συντονισμό και αποτελεσματικότητα.
β) κατά την επίμαχη περίοδο περατώθηκαν 260 ανταλλαγές δημοσίων ακινήτων σε 2,5 χρόνια, όταν μέχρι τότε μέσα σε 23 ολόκληρα χρόνια είχαν περατωθεί μόλις 9 ανταλλαγές.
γ) κοινές αναφορές διοικητικών υπαλλήλων, των μοναχών Αρσένιου και Εφραίμ, καταθέσεις πρώην υπουργών και μεγάλης μερίδας των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, αλλά και έγγραφα τεκμηριώνουν ότι συγκεκριμένα πρόσωπα του τότε στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος φέρονταν να ασκούν πιέσεις υπέρ της Μονής και σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος.
Όλα αυτά, σαφώς, επιτείνουν την ισχύ του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι:
α) οι υπηρεσίες των Υπουργείων,
β) η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου,
γ) οι γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
δ) και ακόμη δυστυχέστερα υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν προστάτευσαν το δημόσιο συμφέρον
Προκύπτει, συνεπώς, περίτρανα από όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Επιτροπή ότι με ευθύνη των εμπλεκομένων Υπουργών και κεντρικό συντονισμό οργανώθηκε και υλοποιήθηκε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου συνιστά μια αν μη τι άλλο πολύπλευρη πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Η ψήφιση του πορίσματος δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια επιστροφή στη λογική του αυτονόητου ότι οι ανταλλαγές δεν ήταν νόμιμες, δεδομένου ότι εκτός των άλλων η λιμνοθάλασσα είναι κοινόχρηστο πράγμα εκτός συναλλαγής.
Κλείνοντας την εισήγησή της, η κ. Γιαννακοπούλου υπογραμμίζει ότι:
“Στη σημερινή διαδικασία, όλες οι πλευρές του πολιτικού κόσμου πρέπει να δηλώσουμε έμπρακτα την βούληση μας για την ανατροπή των μέχρι σήμερα αντιλήψεων περί συγκάλυψης, προκειμένου οι πολίτες να μας εμπιστευτούν και πάλι. Σας καλώ, κυρίες κα κύριοι συνάδελφοι, να διατρανώσουμε από το Κοινοβούλιο την πεποίθηση ότι η κυριότητα της Λιμνοθάλασσας Βιστονίδας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως και των επιδίκων παραλίμνιων εκτάσεων με την επιφύλαξη της παραχώρησης μέρους των τελευταίων στους ακτήμονες καλλιεργητές. Απευθύνω έκκληση για άμεση απονομή δικαιοσύνης και συστράτευσης στο αίτημα του ελληνικού λαού εδώ και τώρα, όλα τα ακίνητα του δημοσίου που αντηλάγησαν με τη Λίμνη Βιστωνίδα, ως υποτιθέμενη κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου, να επιστρέψουν στην κυριότητα του δημοσίου. Στην κυριότητα του πραγματικού τους κατόχου και αυτού που τα έχει πραγματική ανάγκη. Του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας”.